MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kredi derecelendirme devinden Büyükşehir'e bir 'pekiyi' daha!
Ekonomi
1 Ekim 2023 Pazar 08:28

Kredi derecelendirme devinden Büyükşehir'e bir 'pekiyi' daha!

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dış finansmana ulaşmasını sağlayan ‘Ulusal Uzun Vadeli Kredi Notu’nu bir kez daha en yüksek seviye olan ‘AAA’ seviyesinde onayladı. Fitch ayrıca enflasyonist ortama ve TL’deki değer kaybına rağmen yerel seçimler öncesi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyet performansının dirençli kalacağını beklediğini aktardı.

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 26 Mayıs 2017’den beri ‘AAA’ seviyesinde olan ‘en yüksek ulusal kredi’ notunu bir kez daha onayladı.

‘Ulusal Uzun Vadeli Kredi Notu’nu en yüksek seviye olan ‘AAA’ seviyesinde tutan İzmir Büyükşehir Belediyesi uluslararası finansman kuruluşlarından temin edilecek dış finansman için yatırım yapılabilirlik hususunda çekim merkezi olmayı sürdürdü. Belediyenin gelecekteki projeleri için dış finansman kapısı onaylanan kredi notu ile sonuna kadar açık kalmaya devam etti.

‘AAA’ KREDİ NOTU NE ANLAMA GELİYOR?
‘AAA’ kredi notu bir kurumun finansal yükümlülüklerini yerine getirme kabiliyetinin son derece yüksek olduğunu gösteriyor.

"İZMİR DİRENÇLİ KALACAK"
Fitch Ratings tarafından açıklanan raporda ayrıca enflasyonist ortama ve TL’deki değer kaybına rağmen 31 Mart 2024’teki yerel seçimler öncesi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyet performansının dirençli kalacağının beklendiğini aktarıldı.

Raporda ayrıca TL’deki önemli değer kaybının tetiklediği yüksek enflasyonun Büyükşehir’in işletme harcamaları üzerindeki kontrolünü zayıflatacağı belirtildi.

"AKARYAKIT ZAMLARI TARİFEYE YANSIMADI"
Akaryakıt fiyatlarında yapılan artışların İzmir’de ulaşımda tarifelere yansımadığına dikkat çeken Fitch Ratings özellikle ESHOT’u işaret ederek ‘işletme giderleri üzerinde baskı oluşturması’ bekleniyor ifadesini kullandı.

‘DÖVİZ RİSKİ’ VURGUSU!
Raporda dikkat çekilen bir diğer nokta ise Büyükşehir’in borcunun yüzde 87’sinin Euro cinsinden olması nedeniyle önemli bir döviz riski ile karşı karşıya olduğu vurgulandı. 2023 yılı sonunda dövizdeki değişimlerden kaynaklı Büyükşehir’in borcunun %23 civarında artabileceği belirtildi. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir