MENÜ
İzmir 16°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kripto para düzenlemesi geliyor! İşte detaylar...
Ekonomi
25 Aralık 2021 Cumartesi 18:50

Kripto para düzenlemesi geliyor! İşte detaylar...

Kripto Para Yasasında sona gelindi. Yatırımcının korunması, kara paranın önlenmesi, kripto para alım satımında denetimi güçlendirecek yasa çalışmasında belirli tutarın üzerindeki değerler için vergi alınacağı belirtiliyor. Peki Meclis gündemine gelecek olan yasa teklifinde diğer detaylar neler?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'da ekonomistlerle bir araya geldiği toplantıda kripto para ile ilgili çalışmaların tamamlandığını yasa tasarısının hazır olduğunu açıkladı ve kripto para yasasının geciktirilmeden meclise gönderileceğini söyledi.

PEKİ SON AŞAMAYA GELEN DÜZENLEMEDE HANGİ DETAYLAR VAR?

Edinilen bilgiye göre çalışma, Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda ilgili kurumların da katkıları ile hazırlandı. Yasa düzenlemesi ile yatırımcının korunması, kara paranın önlenmesi, kripto para alım satımında denetimi güçlendirilmesi hedefleniyor. Avrupa örneklerinin de incelendiği çalışmaya göre belirli tutarın üzerindeki değerler için vergi alınacak ve şirketlerde de sermaye şartı aranacak.

YASADA KRİPTO VARLIK ÇEŞİTLERİ DE TANIMLANACAK

İhraç ve dağıtılması, alım satım yapanların uyması gereken ilkeler, varlık saklama hizmetinin hangi şartlarda kimler tarafından yapılacağı yer alacak. Kripto varlık şirketlerinin sermaye piyasası kurumu gözetiminde faaliyette bulunması, asgari sermaye şartının getirilmesi planlanıyor. Sistemdeki şirketlere altyapıya uyum için süre verilecek. Aracı kurum sahiplerinde de belirli kriterler aranacak, güvenlik soruşturmaları, teminat gösterilmesi gibi koruyucu adımlar devreye girecek.

Şüpheli görülen meblağlarda MASAK’a yetki verilirken, BDDK tüketicinin korunması, piyasa bütünlüğü ve rekabete yönelik gözetim mekanizmasını oluşturacak.

Öte yandan Türkiye'de kripto varlık platformlarına yönelik ilk ceza kesildi.
Suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi hakkında kanun kapsamında yapılan yükümlülük denetiminde tespit edilen ihlallere ilişkin "Binance" adıyla bilinen platforma 8 milyon idari para cezası verildi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir