MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Liderlerden uzlaşma açıklaması: Tarihi bir an!
Dünyadan
11 Temmuz 2023 Salı 08:44

Liderlerden uzlaşma açıklaması: Tarihi bir an!

Türkiye ve İsveç arasında uzlaşıya varıldığının duyulmasının ardından, dünya liderlerinden de açıklamalar geldi. Ortak vurgu, NATO'nun daha güçlü hale geldiği ve Türkiye'nin İsveç kararının tarihi bir adım olduğu.

Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıma kararı liderler arasında da yankı uyandırdı.

ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü onaylamak üzere TBMM'ye iletme taahhüdü dahil Türkiye, İsveç ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından yayımlanan açıklamayı memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

"Avrupa-Atlantik bölgesinde savunma ve caydırıcılığı geliştirmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye ile birlikte çalışmaya hazırım." ifadesini kullanan Biden, İsveç'i NATO'nun 32. müttefiki olarak karşılamayı sabırsızlıkla beklediğini kaydetti.

Biden, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'e de kararlı desteği için teşekkür etti.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, uzlaşmayı "Hepimizi daha güvenli bir hale getiren NATO için tarihi bir an" sözleriyle değerlendirdi. Sunak, İsveç'i bir an önce ittifakta görmeyi beklediklerini aktardı.

Yine müzakereler sonucu Türkiye'nin onay vermesiyle nisanda NATO'ya adım atan Finlandiya'nın Cumhurbaşkanı Sauli Niinstö de "Finlandiya'nın NATO üyeliği İsveç ol-madan tamamlanmış sayılmaz." sözlerini hatırlattı. Niinstö, İsveç'le birlikte ittifakın daha güvende olacağını savundu.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya hesabından "Vilnius'tan güzel haber." paylaşımını yaptı.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen de Türkiye'nin İsveç kararını tarihi bir adım olarak niteledi. Leyen, "Memnuniyetle karşılıyorum" ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "İsveç'in NATO yolu açık" dedi.

İsveç'in katılımıyla NATO'nun daha güçlü hale geleceğini savunan Borrell, bunun Avrupa'yı daha güvenli hale getireceğini belirtti. (NTV)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir