MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Meclis'te AK Parti ve CHP arasında 'Örnekköy' gerginliği!
Yerel Yönetimler
14 Temmuz 2023 Cuma 21:18

Meclis'te AK Parti ve CHP arasında 'Örnekköy' gerginliği!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AK Parti Grubu’nun Örnekköy kentsel dönüşüm projesine yönelik tavır, eleştiri ve iddialarına sert çıkan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “O binalar bitmesin siz de ‘İzBB yapamadı’ deyin, sırf bunun için binlerce insanı evsiz bırakmaya değer mi? İzmir halkı bilsin; İzmir halkının siyasi iradesini kırmak için o insanları evsiz bırakmayı göze aldılar” dedi.

GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) temmuz ayı olağan üçüncü meclis oturumu İzBB Başkanvekili Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleşti. Toplantıda gündem kentsel dönüşüm tartışmaları oldu.

DAİRE BAŞKANLIĞI ELEŞTİRİSİ

Toplantıda, Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı’nın Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı’na bağlanmasını içeren önergeye AK Parti Grubu’ndan itiraz geldi. Komisyonlardan oy çokluğuyla meclis gündemine gelen söz konusu önerge, temmuz ayı birinci meclis oturumunda da tartışmaya neden olmuştu. AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı’nın kapatılacağını öne sürerek eleştiride bulunmuştu. Başkan Soyer ise, “Deprem dairesi ile birleştirip ‘Kentsel dönüşümün özünde deprem dairesi olsun ve birlikte hareket etsinler’ diye düşündük. Buna komisyon karar verecektir” demişti. Bu oturumda da söz konusu önergeyle ilgili tartışma yaşandı, AK Parti Grubu önergeye karşı çıkarak eleştirilerde bulundu. Konuyla ilgili açıklama yapan Hukuk Komisyonu Başkanı CHP Meclis Üyesi Ufuk Yörük, “Burada yapılan eleştirilerin tümü niyet okumadır. Yeni yapılanmanın bundan sonra İzBB faaliyetlerinde aksaklığa yol açacağını kabul etmemiz mümkün değil. Başkanlık yetkisini kullanmıştır, teşkilat şemasına dair tasarrufta bulunmuştur. Yasaya aykırılık görülmemiştir” ifadelerini kullandı.

KONUYU ÖRNEKKÖY’E GETİRDİ

AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, iki daire başkanlığının birleştirilmesini içeren önerge hakkında yaptığı konuşmada konuyu Örnekköy kentsel dönüşüm projesine getirdi. AK Partili Hızal, proje alanıyla ilgili eksik demir ve hatalı beton kullanımı iddiasını hatırlatarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nün raporundan söz etti. CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya ile ilgili söz konusu rapor üzerinden eleştirilerde bulunan AKPartili Hızal’a CHP Grubu’ndan sert yanıt geldi.

ASIL SİZ BASKI YAPMADINIZ MI?

AK Parti Grubu’nun eleştirilerini ‘art niyetli’ olarak nitelendiren İmar Komisyonu Başkanı İrfan Önal da şöyle konuştu: “İki daire başkanlığının birleştirilmesi söz konusuydu, konuyu bağlamından koparılıp buralara getirildi. Dört buçuk yıldır tanık oluyoruz; eleştiriyorlar ama sadece engellemeye dönük. Eleştirilerin art niyetli olduğunu düşünüyorum. Biz buralara birilerine peşkeş çekmedik.  Müteahhitlere peşkeş çekseydik, insanlar o zaman kümes bir alamayacaktı. Biz oradaki insanın para vermeden ev sahibi olması için mücadele veriyoruz. İhalelerimize kimse girmedi, bunun sorumlusu biz değiliz, biz de bu işi İZBETON’a verdik, AK Parti de onay verdi.  Ama sonra baktılar ki oluyor, tam bu noktada telaş başladı. Siz usulünden önce esasına bakın. Parası olanla arsası olanın ikisinin ev sahibi olmasını neyini yanlış buluyorsunuz! Bu dayanışmadır. Hırsızlık varsa beraber peşine düşelim. Hükümetin yapamadığı dönüşümü biz yapıyoruz.  Siz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne baskı yapmadınız mı? İlk rapor temiz çıkınca baskı yapmadınız mı? Kimlere kimlere gittiniz? Yargılama merci mahkemelerdir ama arkadaşlar kendilerini mahkeme yerine koyup hüküm biçiyorlar. Tunç başkan zaten, ‘Yanlış varsa yıktıracağız, yeniden yaptıracağız’ dedi.”

SOPAYLA HİZAYA GETİREMEZSİNİZ

AK Parti Grubu’nun ‘partizanca’ davrandığını ve yerel seçimler yaklaştığı için ‘vites arttırdığını’ söyleyen CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “Siyasi tercihleri ile cezalandırılan İzmir halkı kendisini cezalandıranları tercih etmeyecektir. İzmir halkını sopayla hiza getiremezsiniz. İzBB Başkanını da CHP yönetimini de örgütünü de hizaya getiremezsiniz. Bunu defalarca denediniz, bir sonuç almayacağını görmüyor musunuz? Hizmetleri engellemekten vazgeçin. Bakanlık bürokrasisi üzerinden İzBB ve İzmir halkı hizaya mı getirilecek? Ayrıca İzBB Meclisi’nde bir grup başkanvekili ya da meclis üyesinin, ‘Böyle böyle laflar ediliyor’, ‘Böyle böyle duyuyoruz’ diyerek birilerini suçlaması yakışık almaz. Biz de bin tane şey duyuyoruz. İlk değerlendirme çıktıktan sonra ilgili müdürün görevden alınması konusunda tehdit edildiğini duyuyoruz. Bunu mu tartışalım? İzBB ile İZBETON kentsel dönüşüm yapmaya çalışıyor. Hukuka aykırı bir şey varsa mahkemeye gidersiniz. Mahkeme karar verir, o kararı yanlış da bulsak doğru da bulsak uyarız” açıklamalarında bulundu.

İL MÜDÜRÜ MÜ KARAR VERECEK?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün Örnekköy kentsel dönüşüm projesi ile ilgili raporuna atıfta bulunan CHP’li Aydın, AK Parti Grubu’na da sert çıktı. Aydın, şunları söyledi: “Çevre, Şehircilik İl Müdürü mü karşılaştıracak iki taraf arasındaki sözleşmenin geçerliliğini? Sözleşmeler üzerinden yapacağımız hukuki tartışmayı İl Müdürü üzerinden mi yapacağız? İl Müdürü mü karar verecek? O binalar bitmesin siz de ‘İzBB yapamadı’ deyin, sırf bunun için binlerce insanı evsiz bırakmaya değer mi? İnsanların barınma hakkı üzerinden siyaset yapmaya değer mi? İzmir halkı bilsin; İzmir halkının siyasi iradesini, milli iradesini kırmak için o insanları evsiz bırakmayı göze aldılar.” 

DUYUMLA SUÇLAYAMAZSINIZ

AK Partili Hızal’ın, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ile ilgili ‘Bürokratlara baskı yaptığına dair duyumlar alıyorum’ sözlerine tepki gösteren CHP’li Aydın, “CHP İl başkanından parti üyesine kadar kimseyle ilgili duyum ve dedikodulara dayalı olarak suçlayamazsınız. Bundan sizi men ederim. Birisiyle ilgili iddianız varsa mahkemeye gidersiniz” dedi.

BİTİRECEK MERCİ MAHKEMEDİR

AK Parti Grubu’nun eleştirilerini devam ettirmesi üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün Örnekköy kentsel dönüşüm projesi ile ilgili raporda; İş İnsanları Örnekköy Yapı Kooperatifi ile İZBETON A.Ş arasında imzalanan sözleşmeyle ilgili hukuki tespitlerde bulunmasına yeniden tepki gösteren CHP’li Aydın, “Bir sözleşmenin hukuka uygunluğu, ihale kanununa uygunluğu, kooperatifler kanunu uygunluğu ile ilgili görüş dile getirebiliriz tartışabiliriz ama bunu kamusal anlamda bitirecek merci mahkemelerdir” diye konuştu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir