MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Mecliste 5 saatlik maraton: Soyer’den faaliyet raporu, ‘borç’ açıklaması ve eleştirilere tek tek yanıt!
Yerel Yönetimler
13 Nisan 2022 Çarşamba 20:10

Mecliste 5 saatlik maraton: Soyer’den faaliyet raporu, ‘borç’ açıklaması ve eleştirilere tek tek yanıt!

Büyükşehir Meclisi'nde yaklaşık 5 saat süren oturumda kurumun ve ESHOT'un 2021 yılı faaliyet raporu masaya yatırıldı. Büyükşehir’in 2021 yılında stratejik plan kapsamında 7 başlıkta belirlenen hedeflere dair faaliyetlerini anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, AK Parti cephesinden gelen eleştirileri tek tek cevaplarken, kurumun mali yapısıyla ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. 

GERÇEKİZMİR – İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı ikinci oturumu Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) gerçekleştirildi. 

Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 yılı faaliyet raporu ve ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2021 faaliyet raporunun masaya yatırıldığı oturumu Başkanvekili Mustafa Özuslu yönetti. 

Yaklaşık 5 saat süren oturumda iki rapor da oy çokluğuyla kabul edilerek meclisten geçti. 

CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın’ın Büyükşehir’in 2021 yılı faaliyetlerini anlattığı, AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal’ın Büyükşehir’i eleştiri yağmuruna tuttuğu oturumda son sözü alan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den önemli açıklamalar geldi. 

Büyükşehir’in 2021 yılında stratejik plan kapsamında 7 başlıkta belirlenen hedeflere dair faaliyetlerini anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, EXPO 2026’nın alanını açıkladığı ve ‘Narlıdere Metrosu inşaatı durdu’ iddiasına canlı bağlantıyla yanıt verdiği oturumda AK Parti cephesinden gelen eleştirileri tek tek cevaplarken, kurumun mali yapısıyla ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. 

- SOYER İZMİR’İN EXPO 2026 ALANINI AÇIKLADI… 

- SOYER’DEN NARLIDERE METROSU İDDİASINA CANLI BAĞLANTIYLA YANIT… 

Oturum Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 yılında hayata geçirdiği hizmet ve projelerin tanıtımının yer aldığı video gösterimiyle başladı. 

DEĞİŞİMİ ANLATTI
Oturumda ilk sözü CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın aldı. CHP’li Aydın bu görev başında ilk kez çıktığı kürsüde meclisi Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 yılı faaliyetleri hakkında bilgilendirdi.

Konuşmasına metropollerin değişen yapısını ve buna paralel belediyecilik anlayışında da yaşanan değişimi anlatarak başlayan CHP’li Aydın, “Dünya değişiyor, hayatın ritmi ve biçimi değişiyor. İnsanlar bazen eğitme bazen işe ulaşmak için yer değiştiriyor. Bazen adaletsizliklerden kaçmak bazen de hayatta kalabilmek için yer değiştiriyor. Nüfus hızla kırsaldan kentlere akıyor. Türkiye’de de kentleşme oldukça hızlı… Bugün 85 milyonluk nüfusun sadece yüzde 16’sı kırsalda yaşıyor. Metropollere doğru yoğun bir nüfus akışıyla karşı karşıyayız… Türkiye’nin toplam nüfusunun yüzde 52’si bütünleşik nüfusunu 800 binin üzerinde olan 11 büyükşehirde yaşıyor. Şehirlerin nüfuslarındaki bu hızlı artış sorunları her zamandan farklı hale getirdi. Fiziksel olarak birbirine bu kadar yakın ancak sosyal olarak birbirinden uzak insanları bir arada tutmak için çaba harcıyoruz. Kimliğini yitiren kentler gibi insanlar da kentlerle aidiyetini kaybetmeye başladı. Bir yeri metropol yapan şey tek başına oranın nüfusu değil artık... Metropoller üretim ve tüketimin merkezi haline geldi. Daha çok yetişmiş iş gücünün üretim yaptığı yenilikçi fikirlerin öne çıktığı yerler haline geldi. Her bir metropol bulunduğu bölgede kendini aşan şekilde çevresini de etkiliyor. Bu nedenle İzmir’in artık bölgeden bağımsız düşünmek mümkün değil. Bölgenin en önemli Gediz Nehri’nin kirliliği hepimizi etkiliyor. Kentlerin fiziksel yapısı kentlerin her yerinde de aynı değil artık. Hem kentin hem de kırsalın özelliklerini taşıyan yerler için farklı hizmet modelleri üretilmeli. George Orwell’ın romanlarında benzettiği şehirler haline geliyoruz. Yaşanan bu değişime paralel olarak yönetim biçimleri de değişiyor, değişmek de zorunda… Değişen şehirlerin geleneksel belediyecilik anlayışıyla yönetilmesi mümkün görülmüyor. Şehrin her sokağını bilen ve tanıyan belediye reyisi anlayışıyla metropolleri yönetmek mümkün değil. Aynı şekilde mahalle yönetimleri için de mümkün değil. İl nüfusundan büyük mahallelere sahibiz artık. Kentler için en büyük güvence kendisini yaşadığı kente ait hisseden kişilerin bir araya gelmesidir. Birlikte yaşamak için bunun araçlarını geliştirmeliyiz. İzmir bu konuda şanslı… İnsanlar nereden gelirse gelsin kendilerini İzmirli hissediyorlar. Bizim için bu aidiyeti yaşatmak adına sanat, kültür gibi değerler bizim için çok değerli… Bazıları ‘heykel sayıyorsunuz’ dese de ortak kültür bizim için çok değerli… İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yönetim anlayışı da bu değişimlerden etkileniyor. Fakat İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin diğer belediyelerden bir farkı var, bu değişimi çok önceden fark etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi Birleşmiş Milletleri’in kalkınma hedeflerini kendisine uyarlayan bir belediye oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi kendisine bu hedefler doğrultusunda yerel  bir model oluşturdu. Bu hedeflerin 17’sine kendi hedeflerini ekleyip kendisine uyarladı. Vizyon beyanımızda dediği gibi dünyadan ilham alan ve dünyaya ilham kaynağı olan bir şehir olmak istiyor İzmir…” dedi. 

CHP’li Aydın bu mesajların ardından Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 yılında hayata geçirdiği hizmetleri başlıklar halinde detaylandırdı. 

RAKAMLARLA RAPOR  
CHP Grup Başkanvekili rakamlar vererek yaptığı açıklamasında şunları söyledi: 2020 yılında 930 bin ton asfalt dökmüştük. Bu sayı 2021 yılında 959 bin ton oldu. 2020 yılında yaklaşık 1 milyon 500 bin metrekare kilit parke uygulaması yapılmıştı, 2021 yılında bu sayı 1 milyon 734 bin metrekareye çıktı. 2020 yılında güneş enerjisinden 900 bin kilovat saat enerji üretmiştik, 2021 yılında bu rakam 1 milyon 780 bin kilovat saate çıktı. 2020 yılında 3 milyar 222 milyon lira yatırıma harcamıştık. 2021 yılında yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen 2 milyar 808 milyon lira oldu. Bu rakam 2021 yılı harcamalarının yüzde 32’sine denk geliyor. 2021 yılında da süt kuzusu projemizi sürdürdük ve yaklaşık 160 bin çocuğumuza toplam 14 milyon litre süt dağıttık, 5 yaşından küçük çocuğu ile birlikte seyahat eden yaklaşık 10 bin kişiye ulaşım kartı verildi. 2019 yılında uygulamaya konulan halk taşıt uygulamasıyla, dar gelirli yurttaşlarımızın daha çok seyahat ettiği saatlerde toplu ulaşımı yüzde 50 indirimli hale getirmiştik. Bu uygulama kapsamında ulaşımı kullananlara yapılan indirimin toplam değeri 122 milyon lirayı buldu. Bu uygulama sayesinde tam tarifede biniş yapan bir kişinin bütçesine sağlanan estek aylık 258 lirayı buluyor… 
CHP’li Aydın şöyle devam etti: Altyapı alanında 2021 yılı bütçesinde 2 milyar 236 milyon lira ayrıldı ve bu bütçenin yüzde 98 oranında gerçekleşti. Bu harcamanın 1 milyar 500 milyon liralık kısmı kent ekonomisine katkı sunacak şekilde sürdürülebilir bir kent altyapısı inşa etmek için harcandı. Örneğin ulaşım yollarında asfalt kaplama, bakım, oranım ve düzenleme işleri için 1 milyar lira harcandı. Metropollerin önemli sorunlarında birisi olan otopark sorununun çözümü için önemli yatırımlar tamamlandı. İzmir Adliyesi yakınındaki 636 araç kapasiteli tam otomatik otopark ile 153 araç kapasiteli Yeşilyurt Yer altı otoparkının yapım işleri tamamlandı. 2021 yılında yol düzenlemeleriyle bin 792 araçlık otopark alanı oluşturuldu. Yeşil alanları sürdürülebilir kılmak ve iklim dostu yeşil alanlar ağı oluşturmak için yaklaşık 500 milyon lira harcandı. 2020 yılında 8 metrekare olan kişi başı aktif yeşil alan miktarı 2021 yılında yapılan 519 bin metrekarelik alanla kişi başına 8.31 metrekareye çıktı.

Aydın ulaşım yatırımları konusunda ise şu açıklamayı yaptı: 2021 yılı sonu itibarıyla Narlıdere Metrosunun yüzde 85’i tamamlandı. Bu hattın tamamlanmasıyla birlikte toplam metro hattı uzunluğumuz 27 kilometreye çıkacak. İzmir’in en büyük yatırımı olan Buca Metrosunun temelini attık. Buca Metrosunun ihalesiyle ilgili tartışmalara başkanımız ve bizler gerekli cevapları verdik. Çiğli Tramvayı, kuzey hattındaki önemli bir boşluğu dolduracak. 11 kilometreden ibaret hattın yapımının yüzde 40’ı 2021 yılında tamamlandı. Yapım işi 2022 yılında tamamlanacak ve hat kullanıma açılacak. Türkiye’nin tek kalemde gerçekleştirilen en büyük otobüs alım ihalesini gerçekleştirdik. Otobüs filomuza 2020 yılında 80 adet, 2021 yılında 284 adet yeni otobüs katıldı.  Otobüs filomuzda üç yıl içinde 249 araçlık net artış sağlandığı gibi filomuzdaki araçların ortalama yaşı düşürüldü. Filodaki gençleşme bakım giderlerini azalttığı gibi araçların servis dışı kalma sürelerini de kısaltmıştır… 

CHP Grup Başkanvekili faaliyet raporu anlatımına şu sözlerle devam etti: Daha önce açılan 3 masal evine Gümüşpala, Limontepe, Örnekköy, Buca ve Tire’de toplam 5 masal evi ekledik. 2022 yılında Asarlık, Çiğli, Ergene ve Mersinli masal evleri faaliyete geçince toplam masal evi sayımız 12 olacak. 2021 yılında 673 çocuk masal evlerinden hizmet aldı. 41 bin öğrencimize bot ve mont dağıtıldı. Ayrıca 24 bin öğrencimize, yüzde 10 indirim sağlayan eğitim kart ulaştırıldı. 2.363 tablet 29 bilgisayar dağıtıldı… 

Aydın kültür-sanat faaliyetleri konusunda ise, “Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği tarafından düzenlenen Kültür Zirvesinin dördüncüsüne, 2021 yılında İzmir ev sahipliği yaptı. İzmir’e dünya çapında bir opera binası yapımına ilişkin inşaat faaliyetlerimiz bu yılda devam edecek. Karşıyaka’da yapılan opera binası inşaatı yaşanan ekonomik krizin etkisiyle aksamış olsa da devam ediyor. 2020 yılında gerçekleşen yüzde 9’a ilaveten 2021 yılında yüzde 16’lık bir tamamlama oranı elde edildi ve inşaatın yüzde 25’i tamamlanmış oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu faaliyetlerini 2021 yılında da sürdürdü” mesajlarını verdi. 

“ÇILGIN PROJE DENEN İŞLERİN PEŞİNDE KOŞMUYORUZ!”
CHP Grup Başkanvekili sözlerin, “İnsanı odak alan, birbirimizle, doğayla, geçmişimizle ve yaşadığımız hayatın getirdiği değişimle uyum içinde ilerleyen bir şehir olmayı, mutlu, özgür insanların yaşadığı bir şehir olmayı istiyoruz. Birlikte üretmeyi, üretileni hakça bölüşmeyi istiyoruz. Şehirde yaşayan insanların, hayvanların, bitkilerin dertlerine çare olmayı istiyoruz. Her şeyi yapamasak, her yarayı iyileştiremesek de bir nebze olsun düzletmeyi istiyoruz. Böyle olduğu içindir ki; Az sayıda insanın yararlanacağı, öncelikli ihtiyaç olmayan adına çılgın proje denilen işlerin peşinden koşmuyoruz. İzmir halkının günlük sorunlarına, ihtiyaçlarına bütçe ayırmayı, onların daha müreffeh, daha mutlu, daha özgür ve daha huzurlu olması için canla, başla, aşkla çalışmayı sürdürüyoruz. Daha iyi bir dünya, daha iyi bir ülke ve daha güzel bir İzmir Mümkün” diyerek tamamladı.

HIZAL: YAPAMADIKLARINIZIN TİYATROSUNU OYNUYORSUNUZ! 
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise oturumda yaptığı konuşmasına faaliyet raporunun önemine değinirken, Büyükşehir’e yönelteceği eleştiri başlıklarını sıralayarak başladı. AK Partili Hızal, “Bugün burada sizin 3.faaliyet raporunuzu konuşacağız. Yani oylayacağımız ve değerlendireceğimiz sondan bir önceki rapor… Bu anlamda kıymetli ve değerli… O yüzden bugün sadece 1 yıllık faaliyetinizi değil 3 yılınızı değerlendireceğiz. Toplamda 30 milyar harcayıp ortaya yetirince eser koyamayan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni konuşacağız. Bir şehrin algılarla nasıl yönetilemediğini konuşacağız. Sizler tarafından seçim öncesinde verilen ve her yıl yenilenen vaat ve sözlerin nasıl yerine getirilmediğini konuşacağız. Burada yaşam kalitesi her geçen gün daha aşağı inen İzmir’in kadınları, çocukları ve gençlerini, yani tüm İzmir’i konuşacağız. Göreve geldiğinizdeki ön sırada yerlerini alacak dediğiniz ve kısa sürede içinde unuttuğunuz arka sıradaki İzmirlilerin sorunlarını konuşacağız. Başlarındaki kişilerin beceriksizlikleri nedeniyle iflas noktasına gelmiş İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerini, İzmir’in en büyük yatırımı diye yola çıkılan ama İzmir’in 529 milyonunun nasıl heba edildiği Buca Metrosu’nu konuşacağız. Sizin mazaret belediyeciliğinizi konuşacağız. Konuşmanın temeli ve özeti bu. Yapılmayan ve onarılmayan yollar, başlanılmayan metro inşaatları, tanıtımını için harcanan rakamdan çok daha küçük bir bütçe ayrılan sosyal yardımlar, bütün bunlara rağmen katlanarak artan belediye borcunu biliyorsunuz, bunları konuşacağız” dedi. 

AK Parti Grup Başkanvekili temel kriterin ortaya konan vaatler olduğunu ifade ederek, “Değerlendirmeyi bu düzlemde yapmak zorundayız. İzmir deyince en temel sorun altyapı sorunu… Aklıma ilk gelen şey, Genel Başkanınız Kılıçdaroğlu’nun her İzmir ziyaretinde vatandaşların sizleri bu sorunu üzerinden nasıl şikayet ettiği geliyor. Altyapı konusunda Sayın Başkan Tunç Bey hangi vaatlerde bulunmuş? Raylı sistemi iki katına çıkaracağız, ana transfer merkezleri yapacağız, 3 kritik noktada trafik yerin altına alınacak, yeni iskelerlere yapılacak ve rekor aslfat yıllarına giriyoruz demiş. Bu vaatler yetmemiş bir de kendinize bir takım hedefler koymuşsunuz” dedi. 

ALTYAPI PERFORMANSINA SALVO! 
Hızal sözlerine şöyle devam etti: Bu hedeflere göre Narlıdere Metrosu bitmiş olmalı, Buca Metrosu’nun şuan da yüzde 28’inin bitmiş olması gerekiyor. Bu hedefleri sizler koydunuz, başta Sayın Başkan olmak üzere…  Bu vaatlerin yüzde 90’ı gerçekleşmedi, hedeflerin de yüzde 90’ı gerçekleşmedi. Buca ve Bornova ilçelerini birbirine bağlayacak olan ve artık botanik bahçesine dönmüş tünel inşaatının akıbetini soruyorum… 
Aynı bölgedeki viyadüklerin 2022 yılı başında açılması gerekiyordu. Ne oldu? Bitti mi? Hayır... Sonuç yine sıfır… Mürselpaşa-Zafer Payzin Kavşağı arasındaki alt geçit işi… Yer teslimi yapmışsınız ama orada inşaat yapacağınız yerin üzerinden tren rayları geçiyor. İZBAN ve limana giden hat. Şimdi de kara kara düşünüyorsunuz nasıl yapacağız diye? Bir koca yılda 4 adet yaya üst geçidi yapmışsınız. Gerçi o da tam 4 adet değil, Göztepe üst geçidi onarıma alınmış. Şuanda İzmir’de konuşulan en temel sorunlarından biri mevcut yolların bakımsızlığı… İzmir’in her noktasında, her caddesinde mevcut yollar sorunlu ve sıkıntılı… Bunu yapacak olan kim? Büyükşehir iştiraki İZBETON… Performansı inanılmaz kötü… 

Asfalt rekoru dediniz ama 2021 yılında dökülen asfalt en düşük seviyede… Arazi yollarının yapımında Aziz Bey döneminin mirasını yiyorsunuz. Beton-parkede tablo aynı şekilde, 2021’de en az… Şimdi çıkıp, ‘Girdi fiyatları arttı’ diyeceksiniz ama o 2022 yılının konusu… Rekor asfalt yılları falan değil tarihinin en kötü dönemini yaşayan bir İzmir var karşımızda. 

NARLIDERE METROSU İNŞAATI DURDU! 
Hızal ardından metro inşaatları konusuna parantez açarken, “Gelelim metro inşaatlarına. Şuanda Narlıdere Metrosu’nda sürekli bir rakam veriliyor. Sayın Başkan bir gün çıkıyor yüzde 70, bir gün çıkıyor yüzde 90 diyor. Siz bu rakamı yüzde 99 seviyesine de çıkarsanız o metroyu zamanında açmadıysanız hiçbir anlamı yok. Narlıdere Metrosu’nun bitiş tarihi 2021, bir yıl da ek süre verdiniz, bu yıl bitmiş olması lazım. Çok net söylüyorum Narlıdere Metrosu’nda şuan da inşaat faaliyetleri durmuş vaziyette. Yeniden ne zaman başlayacağı ise muamma!” dedi. 

NARLIDERE FİNANSMAN SAĞLAMAK İÇİN YAPTINIZ, MAHKEME ‘DUR’ DEDİ! 
AK Parti Grup Başkanvekili Buca Metrosu konusunda ise şu açıklamayı yaptı: Buca Metrosu’nda  mahkeme bir karar verdi ve dedi ki, ‘Sen kafana göre İzmirli’nin 529 milyonunu buradan alıp oraya veremezsin’… Size bir hatadan dönme fırsatı verdi. Siz çıkıp ‘engelleniyoruz’ diyorsunuz. Aslında problem şu, Narlıdere Metro inşaatı durdu, bunun finansmanını sağlamak için böyle bir yöntem belirlendiniz ve mahkeme size dur’ dedi… 

AK Parti Grup Başkanvekili eleştirilerini şöyle sürdürdü: ‘İzmir’in demir ağlarla örüyoruz’ diyen İzmir Büyükşehir Belediyesi mevcut hatların üzerine iki tane durak yapamamış. Bir tanesi Lale Durağı bir tanesi de Katip Çelebi… Toplam maliyeti olsa olsa 20 milyon, iki durağı yapamamış Büyükşehir Belediyesi… Deniz ulaşımını 4.5 katına çıkartacak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi iskele yapımı konusunda sınıfta kaldı. Ama İzmirlilere yine yanlış bir bilgi vererek çekek yapılacak diyerek ayda 500 bin TL’ye Levent Marina kiralandı. 

İZBETON'UN KOOPERATİF HAMLESİNE TEPKİ! 
Hızal kentsel dönüşüm konusunda İZBETON’un kooperatif kararını sert sözlerle eleştirdi ve şunları söyledi: Yine altyapıyla ilgili başka bir konu kentsel dönüşüm… Burada hukuki anlamda ciddi sıkıntılar var. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne kentsel dönüşüm yetkisi yaklaşık 10 yıl önce verildi. Bu 10 yılda bir şeyler yapıldı. Bu konuda Sayın Başkan bazı sözler vermiş, planlı yapılaşmadan bahsetmiş. Ama 3 yıl boyunca 2 etap ihalesi dışında başka bir sorun var kentsel dönüşüm konusunda… İZBETON’a verilen kentsel dönüşüm yetkisi… İhaleye firmalar girmediği için, ekonomik kriz var diye bu yetkiyi verdik ama İZBETON bunu yapabilecek mi? dedik. Geldiğimiz noktada İZBETON kafasına göre, hukuk dışı, kimseye sormadan saçma sapan bir yöntemle kooperatifler kurdu, bunlara bu işi verdi. Bunu nasıl yapıyor hiçbirimiz bilmiyoruz. Sözleşmeyi soruyum, özel belge diyorlar. Yetkili ben verdim, denetimini ben yapamıyorum. Peki bu kooperatifler teminat verdi mi? Verdi deniliyor peki nerede belgesi? Özel deniliyor. Yetkiyi ben vermişim, denetleyemiyorum. O kadar yardımsever insanlar var ki taa Ankara’dan kalkıp bu kooperatiflere üye oluyorlar. Son kurduğunuz kooperatif… Bir tanesi Ankara Yeni Mahalle’de ikamet eden ve CHP’de siyaset yapan bir arkadaş… Bunlar gelecek ve bu sorunu çözecek, hadi oradan derler insana! Burada 1 milyarlık rant var! Bu kooperatifleri kurarken CHP Genel Merkezi’nin yüksek katlarında tanıdıkları var mı? Bunu bilmiyorum. Karabağlar Belediye Başkanımız ‘Böyle bir yöntemle biz karşılaşmadık’ dedi. Karşılaşamazsınız çünkü hukuki bir yöntem değil. 

BÜYÜKŞEHİR BİNASI VE YEŞİL ALAN ÇIKIŞI! 
Hızal eleştirilerini şöyle sürdürdü: İzmir Büyükşehir Belediyesi mevcut bina için 1.5 yıldır bir adım atmadı, atamadı… Meclis toplantısını Perşembe günü yapacağız, çünkü salonumuz  yok. Kentsel dönüşümden bahseden bir İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis salonunu 1.5 yılda yapamadı. Bir salon dahi yapılamadı. Yeşil alanlar ve rekreasyon alanları konusu… Bu konuda bazı vaatler var. İzmir’de kişi başına düşen yeşil alanı 30 metrekareye çıkaracağım demiş. Kente 2 yıl içerisinde 1 milyon metrekare yeşil alan kazandırılacakmış. Behçet Uz yapıldı, bitti, hizmete girdi. Ama bir soru yöneltiyorum: Sayın Tunç Soyer döneminde 3 yıl boyunca atıl durumda olmayan, sizin projeniz olan bir tane yeşil alan ya da rekreasyon alanı var mı? Bence yok. 2021 yılında kişi başı düşen miktar 8.3 metrekare… Ya bu raporu çok gayriciddi hazırlıyorsunuz, ya da insanlara yanlış bilgi veriyorsunuz. 

Sayın Başkan Buca Cezaevi ile ilgili bir takım açıklamalar yapıyor. Bu alanda İzmir’e en iyi hizmet neyse o şekilde üretilecek, hiç şüpheniz olmasın. Bu açıklamayı yaparken her gün fuarda önünden geçtiğimiz neden kesildiğinin hesabını sormadığımız ağaçlar var. Sebebi kırmızı palmiye böceği… Bunlar şehirdeki bir çok ağaca dadandı ve bunları kurtaramadınız. Sebebi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bununla ilgili gerekli ihaleyi yapmayıp gerekli ilaçları almamış olması… Dönemimizde şehre bir tane yeşil alan yaratamıyorsunuz ve çıkıyorsunuz Bergama’daki Millet Bahçesi projesinde hukuksuzluktan bahsediyorsunuz. Yapamıyorsunuz yapılanlara mani olmayın bari… 

İzmir Büyükşehir Belediyesi kaç tane kütüphane açtı söyler misiniz? Yok, sıfır! Sizden çok daha küçük bütçelerle İstanbul’da, Ankara’da ilçe belediyeleri 24 saat açık kütüphaneler açıyor.Çok övündüğünüz Opera Binası 5 yılda yüzde 45’e geldi. Bitmesi gereken tarih 25.11.2021… Son 4 aydır burada inşaat faaliyetleri durdu. Çünkü ödeme yapamıyorsunuz. Muhtemelen tasfiye olacak ve buna bina yapılamayacak. 

Sosyal yardımlar açısından toplam bütçeniz 200 milyon, bütçeniniz yüzde 1’i ya da 2’si… Geçen 29 milyon olan temsil-tanıtım giderleriniz ise bu yıl yüzde 100 artmış, 61 milyona çıkmış. 

Hızal konuşmasının son bölümünde altyapı, temel hizmetler, ARGE ve inovasyon gibi alanlarda ayrılan bütçelerin rakamlarını öngörülen bütçe rakamlarını kıyaslayıp paylaşarak eleştirilerde bulundu. 

Hızal sözlerini şöyle tamamladı: Özeti şu… Vaatleriniz ve hedefleriniz var ama ortada faaliyetleriniz yok. Siz yapmadıklarınızın tiyatrosunu oynuyorsunuz. Hiç bir şey yapmadınız demiyoruz, bazı şeyler yaptınız. Bol bol heykel, anıt açtınız. Yapılmasın demiyoruz ama diğer faaliyetlerinizi de yapın diyoruz. Bu vaatlerinizi, bu hedeflerinizi artık İzmirlilere unutturmak istiyorsunuz. Sayın Başkan’ın kendi internet sitesinde vaatler bölümü error veriyor. İnsanlara unutturmaya çalışıyorsunuz. Sizinle bizim aramızda bir mantelite farkı var yatırım konusunda… Biz yatırım deyince aklımıza Konak Tüneli geliyor, sizin aklınıza yıllarca yapılamayan Buca Tüneli geliyor. Bizim yatırım deyince aklımıza deprem konutları geliyor, sizin aklınıza anıt geliyor. Bizim yatırım deyince aklımıza Kuzey Çevre Yolu, sizin aklınıza Alsancak’ta desenli yol geliyor. Bizim yatırım deyince aklımıza Göztepe Stadı, sizin aklınıza devrettiğimiz ama yapamadığınız boş Karşıyaka Stadı arazisi geliyor. 

ŞAHİN DE ELEŞTİRDİ 
MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin de konuşmasını seçim sonrası duyurulan stratejik plandaki yer alan vaatler doğrultusunda bir değerlendirme yaparken, Büyükşehir Belediyesi’ni trafiği yer altına alma projesi, 111 noktada kavşak düzenlemesi, deniz ulaşım kapasitesini artırma vaadi, 470 kilometre raylı sistem ağı, kişi başı düşen yeşil alan miktarı, yağmur suyu hattı, katı atık bertaraf tesis sayısı ve kentsel dönüşüm hedefleri üzerinden eleştirdi. 

İYİ PARTİ'DEN RAPORA ONAY 
Oturumda konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç ise konuşmasında belediyenin her kademesinde çalışanlara teşekkür ederek rapora olumlu oy kullanacaklarını ifade etti. 

ÖZUSLU’DAN BOZTEPE’NİN O SÖZLERİNE TEPKİ 
Öte yandan oturumda söz alan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe Büyükşehir faaliyetlerini eleştirdiği konuşmasının son bölümünde Büyükşehir Başkanvekili Mustafa Özuslu’nun CHP Grup Başkanvekilliği görevinden ayrılmasına ve bu göreve Murat Aydın’ın gelmesine atıfta bulunarak, “Sayın Özuslu ‘Bu meclisin Hüsnü Boztepe gibi bir sorunu var’ demişti ama görülüyor ki bu meclisin Mustafa Özuslu gibi bir sorunu varmış” çıkışında bulundu. 

Bu çıkışın ardından konuşan Başkanvekili Özuslu Boztepe’nin sözlerine “Bir nöbet değişimi yaptık, çok normal, her partide olabilir. CHP köklü bir parti, kadroları da buna müsait… Benim daha önce söylemiş olduğum cümleyi hangi gerekçeyle söylediğim de ortada… O kayıtlarda duruyor, durduğu sürece de bu durum değişmez” yanıtını verdi. 

“SAKİN SULARDAN İYİ KAPTAN ÇIKMAZ”
Oturumda son sözü Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer aldı. Başkan Soyer içinden geçilen küresel süreci anlatarak başladığı konuşmasında, “İklim krizi son 3 yıl içinde keskin bir şekilde hayatımıza girdi. Bunun başkanlık görevimle örtüşmesini talihsizlik olarak görmüyorum. Sakin sulardan iyi kaptan çıkmaz. Son 3 yıl doğru bildiğimiz yanlışları tek tek yüzümüze vuran bir ayna gibiydi. Belki de insanlığın köprüden önce son çıkışıydı. İzmir’i ve dünyayı değiştirmek için ihtiyacımız olan en önemli şey cesaret… Öyle ben daha iyi yaparım demekle cesur olunmuyor. Cesaret komşusu açken tok yatanların düzenine baş kaldırmaktır. Cesaret erkek şiddeti mağduru kadınların, yatağa aç girenlerin, dili, dini, inancı farklı olduğu için zulüm görenlerin yanında olmaktır. Cesaret kardeşlik ve barışı savunmaktır. Geçtiğimiz 3 yılda yaşadığımız sorunların üzerine işte böyle bir cesaretle gitmeye karar verdik. Çünkü şehrimiz için büyük bir hedefimiz var. İzmir’in refahını büyütmek ve adil bir biçimde paylaşmak…” diye konuştu.  

Büyükşehir Belediye Başkanı bu mesajlarının ardından kentin stratejik planlaması kapsamında 7 başlıkta detaylandırılan hedefleri ve bu hedeflerin geride kalan yılın faaliyetlerine yansıyan rakamlarını açıkladı. 

2021 yılında bu stratejik hedeflerin çoğunda yüzde 70 ve üzeri performans sergilendiğini ifade eden Soyer, “Yalnızca yaşam kalitesi stratejik amacımızda yüzde 60 bandında kaldık. Bunun nedeni de bu başlık altındaki faaliyetlerin birçoğunun pandemi nedeniyle gerçekleştirilememiş olması…” dedi. 

YOL YENİLEME RAPORU 
Soyer şöyle konuştu: 
Yollarımız, altyapı stratejik amacımızın birinci ayağı. Bir yıl içinde mazot ve asfalt fiyatlarındaki yüzde yüzden fazla artışa rağmen 2021’de 582 bin 590 tonu kaplama, 376 bin 201 bin tonu yama ve tranj olmak üzere toplam 958 bin 791 ton asfalt uygulaması gerçekleştirdik. Parke kaplamada hedefimiz olan 1.5 milyon metrekareyi aşarak 1 milyon 734 bin 404 metrekareye ulaştık. 2021’de yaptığımız arazi yollarının toplam metrekaresi ise 1 milyon 181 bin 41. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2021’de yapım maliyetlerindeki fahiş artışa rağmen İzmir’in yollarını hızla yenilemeyi başardı. 

DÖNÜŞÜM MESAJLARI 
Stratejik hedeflerden bir diğeri de kentsel dönüşüm. İzmir, elli yılı aşkın bir süre çarpık yapılaşmanın kurbanı olmuş şehirlerimizden biri. Ulaşım altyapısı düşünülmeden, imar aflarıyla büyüyen şehir dev bir beton yığınına dönüşmüş. Yeşil ve sosyal alanlardan yoksun mahalleler birbirine düğüm olmuş. Şimdi biz bu düğümü sabır çözüyoruz. Yüzde yüz uzlaşıya dayalı yerinde dönüşüm ilkesiyle, 2021’de İzmir tarihinin en büyük kentsel dönüşüm hamlesini başlattık. Gaziemir, Ege Mahallesi, Uzundere, Ballıkuyu, Çiğli Güzeltepe ve Örnekköy’de olmak üzere altı bölgede dönüşüm aynı anda başladı ve devam ediyor. Projelerin yapımında belediye şirketimiz İZBETON’u devreye aldık. Ardından, kentsel dönüşüm için iş dünyamızla ortaklık kurduk ve yapı kooperatifleriyle çalışmaya başladık. Kimsenin hakkını ranta kurban etmeden, vatandaşlarımızla müteahhitleri karşı karşıya getirmeden, Belediyemiz garantörlüğü altında şehrimizin depreme dayanıklı, yepyeni mahallelerini kuruyoruz.

O AĞI ADIM ADIM GENİŞLETİYORUZ 
2019 yılında kabul edilen stratejik planımızda yenilikçi bir ilke kararı alarak yeşil alanları bir altyapı meselesi olarak tanımlamıştık. Yeşil altyapı hedefimizi kentsel dönüşümle bir bütün olarak ele alıyor ve şehrimizin yeşil alanlar ağını adım adım genişletiyoruz. İzmir’in yeşil alanlarını geliştirmek için iki yöntem kullanıyoruz. Bir yandan körfezi iç kesimlere bağlayan su yollarını birer ekolojik koridora dönüştürüyor ve yaşayan parklarla buluşturuyoruz. Öte yandan Acil Çözüm Ekibimiz sayesinde arka mahallerimizdeki park ihtiyaçlarını tarif ediyor ve bunları hızla inşa ediyoruz. 

RAKAMLARLA RAYLI SİSTEM ÇALIŞMALARI 
İki yıl içinde Narlıdere metro tüneli kazısını tamamladık ve beş yeni güzergahta daha yeni metro yatırımları başlattık. Narlıdere Metrosu ile birlikte Çiğli Tramvayı da yapım aşamasında. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında her iki hattı da hizmete almış olacağız. 28 kilometrelik Karabağlar Gaziemir Metrosu, 27.5 kilometrelik Otogar Kemalpaşa Metrosu ve 5 kilometre uzunluğundaki Örnekköy Yeni Girne Tramvay Hattı İzmir’e kazandıracağımız yeni güzergahlar. Ve son olarak Buca Metrosu’nun yapımına başladık. 93 kilometreyi bulan altı raylı sistem projemize, toplamda 32 milyar lira harcanacak. Bu projeleri bitirdiğimizde İzmir’deki raylı sistem ağımız, 270 kilometreye çıkacak. Belediyemizin güçlü finansal yapısı ve yüksek kredi notu sayesinde Buca Metrosu için 490 Milyon Euro'luk uluslararası yatırım kredisi temin ettik. Bu krediyi dört sene anapara geri ödemesiz olmak üzere 12 yılda ödeyeceğiz.  Trenleriyle beraber 765 Milyon Euro’ya mâl olacak Buca Metrosundan elde edilmesi beklenen yıllık işletme geliri ise yaklaşık 45 milyon Euro. Buca Metrosu dünyanın fizibilitesi en yüksek metro yatırımlarından biri. Dünya genelinde bir metronun kendi finansmanını karşılama süresi 30 yılken biz bunu yarı süresinden kısa zamanda gerçekleştireceğiz.

"KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN ANITSAL BİR METRO HATTI BIRAKACAĞIZ"
Soyer oturumda ihale iptal kararının gölgesinde Buca Metrosu konusuna ayrı bir parantez açtı. İhale sürecini yeniden anlatan ve "Buca Metrosu gibi büyük proje ihalelerinin aşırı düşük tekliflerle alınması Türkiye ve dünya genelinde iki sonuç doğuruyor. Proje öngörülen maliyetin çok üstüne ve çok daha uzun sürede tamamlanıyor. Bazen de yarım kalıyor. Avrupa Kalkınma Bankası’nın aşırı düşük tekliflerle ilgili yönetmeliği işte bu nedenle var. Banka bu yönetmeliği tüm yatırım kredilerinde uyguluyor ve ihale gerçekçi kabul edilen en düşük teklife veriliyor. Özetle arkadaşlarım, ihale komisyonumuzun aldığı karar kanunlarımız ve uluslararası kurallarla yüzde yüz uyumludur. Zaten açılan dava da ihalenin iptali talebini içermemektedir. Davada öne sürülen iddia, yapılan değerlendirmeye dair bilgilendirmenin yetersiz olduğudur. Bu iddia üzerine Avrupa Kalkınma Bankası 25 Mart tarihli açıklamasında kararın kurallara uygun olduğunu bir kere daha teyit etmiştir. Buca Metrosu ile ilgili olarak ihale komisyonumuzun verdiği kararın tümüyle arkasındayım" dedi. Soyer ayrıca, "Kimsenin şüphesi olmasın. Hiç kapanmayacak bir şantiye alanı yerine, tam zamanında biten anıtsal bir metro hattı bırakacağız. İlk metro hattımızın inşaatında yaşananları İzmir’e bir kere daha yaşatmayacağız. Verdiğimiz sözü tutarak İzmirlileri vaktinde Buca Metrosuyla buluşturacağız" diye konuştu. 

Soyer açıklamalarına şöyle devam etti: 
ESHOT Genel Müdürlüğü, bu zorlu yılda toplu ulaşımda yepyeni çözümler sundu. Pandemi boyunca toplu ulaşım kuruluşlarımızdaki hasılat kaybı en az 745 Milyon lira olmasına rağmen yatırımlarımızı durdurmadık. 652 milyon lira bedel ile ESHOT tarihinin en kazançlı yatırımını yaparak 457 yeni otobüsü filomuza kattık. Bu alımlar ile birlikte her gün servis veren araçlarımızda 5,47 yaş ortalamasını yakaladık ve Avrupa’nın en genç otobüs filolarından birini kurduk. Genç filomuz meyvesini yılda 6 milyon litre daha az akaryakıt tüketerek verdi. Bu da yaklaşık 114 milyon liralık bir tasarruf anlamına geliyor. 

BU KONUDA TÜRKİYEYE ÖNCÜYÜZ! 
İzmir’de çöpün bir atık olduğu döneme son verdik. Harmandalı’nda 190 bin hanenin elektriğini üretecek kapasiteye sahip Biyogaz Tesisi’ni hizmete aldık. Bergama ve Ödemiş’te ise entegre atık yönetimi tesislerimizde atıklardan elektrik enerjisi üretmeye başladık. Bu konuda da tüm Türkiye’ye öncüyüz. Üç tesisimizde ürettiğimiz enerji 364 bin hanenin elektrik tüketimine karşılık geliyor. 

SOSYAL YARDIMLAR 
Ekonomik krizin bu denli derinleştiği 2021, sosyal yardımlarımızın da çığ gibi büyüdüğü bir dönem oldu. Yapılan nakdi yardım tutarı 79 milyon 150 bin 248 liraya ulaşarak hedeflediğimizin iki katından daha fazlası oldu. Yapılan nakdi yardımın ulaştığı kişi sayısı ise 107 bini aştı. Gıda paketi ulaştırdığımız vatandaşlarımızın sayısı ise 252 bin 243. Oysa bu faaliyet için hedefimiz 60 bindi. Sadece bu rakamlar bile şehrimizdeki derin yoksulluğun ne boyutlara geldiğini ve belediyemizin kısıtlı imkânlarıyla bu yaraya nasıl derman olduğunu gösteriyor. 

RAKAMLARLA BORÇ AÇIKLAMASI
Soyer oturumda yaptığı konuşmada Büyükşehir’in mali yapısına ilişkin de önemli bilgiler verdi. “Büyükşehir borç batağında” eleştirisini yanıtlayan Soyer, “Göreve geldiğimizde 5 milyar olan borcumuz bugün 13.4 milyar... Bugüne kadar 5.4 milyar liralık iç ve dış borçlanma yaptık. Bu süre içinde 5 milyar lira da iç ve dış borç ödedik. Görev süremiz içinde toplam borç miktarımız 400 milyon arttı. Göreve geldiğimizde 790 milyon euro olan dış borcumuzda da 3 yılda 32 milyon euro artış var. İzmir Büyükşehir Belediyesi borç batağında değil! İzmir Büyükşehir Belediyesi finansal kapasitesi son derece güçlü, bütün bu krizlere, zorluklara rağmen hala yüzde 50’nin altında borçlanma yapan, bir bu kadar daha borçlanma kapasitesine sahip bir belediye” diye konuştu. 

‘FARK VAR’ YANITI, YATIRIM VE ELEKTRİK FABRİKASI İSYANI! 
Soyer açıklamasının son bölümünde AK Partili Hızal’ın eleştirilerine yanıt verdi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı, Hızal’ın ‘Sizinle bizim aramızda fark var’ şeklindeki çıkışına konu olan örneklerine atıfta bulunarak, “Siz kim, biz kim tam olarak anlamadım. Sayın Hızal AK belediyecilikten bahsediyor ama merkezi hükümetin kente yaptığı yatırımların fotoğrafını gösteriyor” dedi. 

Soyer, ‘mazeret belediyeciliği’ çıkışını da “Biz şunu söylüyoruz, 40’a 1 oranı neden değişmiyor? İzmir 95 milyar vergi verirken, 2.5 milyar yatırım alıyorsa ben bunun hesabını sormak zorundayım. Elektrik fabrikasını soruyorum, neden sormayayım, İzmir’in hakkı bu, neden verilmiyor? Biz her şeye rağmen mazeret belediyeciliği yapmıyoruz ve bundan sonra da yapmayacağız. Bizim işimiz bu şehri ileriye taşıyacak ne varsa onu yapmaya gayret etmektir. Hep söylediğim gibi bir işi yapmanın bir, yapmamamın bin yolu vardır. Bizim mazeretimiz yok tek bir sebebimiz var, o da aşk. İzmir’e duyduğumuz aşkımız” diye konuştu. 

Büyükşehir Belediye Başkanı, Buca Tünelleri konusunda “AK Partili arkadaşlar ihalenin neden en düşük teklifi verene verilmediğini neden sormuyorlar? KİK orada en düşüğe vermedi, 30 milyon fazla teklif edene verdi. Demek ki aşırı düşük sorgulamasında fiyatın rakamından çok ölçülecek başka kriterler var, KİK de onlara bakmış” dedi. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir