GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi, yeni yılın ilk toplantısını gerçekleştirdi.
KAYA’DAN İZBETON RAPORU
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlığında gerçekleşen toplantıda, İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya İzmir Büyükşehir Belediye Meclis’inde yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Meclis öncesi söz alan Kaya, muhalefetin eleştirilerine de rakamlarla yanıt verdi.
Sunumda, İzmir genelinde 4 milyon 386 bin 147 ton yani 2 bin 557 kilometrelik asfalt çalışması,4 milyon 236 bin 297 metrekare yani 847 kilometre parke kaplama çalışması yapıldığı ifade edildi.
Sunumda ayrıca Kaya, İZBETON’un yatırımlarına ilişkin de bilgi verildi. Bu kapsamda; 40 milyonluk yatırımla makine parkının güçlendirildiği, İBB’den alınacak 60 milyonluk borçlanma yetkisi kapsamında 20 milyonluk daha yatırım yapılacağı belirtildi.
Kaya, “İZBETON'un gelirlerinin bu kadar hızlı artmamasına rağmen, gerekli tasarruf tedbirleri alınarak İzmir'in dört bir yanında birçok alanda çalışmalara devam edilmektedir. Ekonomide yaşanan sıkıntılara ve hizmet odaklı bir şirket olmasına rağmen, bütçesini doğru yöneterek 2019 ve 2020 yıllarında kâr etmeyi başarmıştır. Şirketimiz, 2019 yılında 18 milyon 810 bin lira, 2020 yılında ise 12 milyon 69 bin lira kâr etmiştir” dedi.
DENETİM KOMİSYONU SEÇİMİ YAPILDI
Meclis’te yapılan gizli oylama sonucunda Denetim Komisyonu’na CHP’den Erhan Uzunoğlu, Bahar Gürsul ve Nilüfer Bakoğlu Aşık, AKP’den ise Hakan Yıldız seçildi.
AK PARTİ’DEN ELEKTRİK ÖNERGESİ
AK Parti Gurubu’nun, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Şanlıurfa’da yaptığı konuşma üzerinden, İzmir’de belediyenin çiftçilere ücretsiz elektrik vermesini içeren önergesi oy çokluğuyla gündeme alınmadı.
2 İLÇEDE EMSAL ARTIŞI REDDEDİLDİ
Bornova ve Karşıyaka ilçelerinden gelen ‘emsal artışı’ kararı Büyükşehir’de reddedildi. Cumhur İttifakı grubu, yeni ve bütüncül bir önerge çağrısında bulunurken CHP tarafından yapılan konuşmalarda, emsal artışının başlı başına çözüm olmayacağı ifade edildi. Millet İttifakı’nın oylarıyla reddedildi.
AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, “Her zaman söylüyoruz bu şehrin en temel problemi deprem. 30 Ekim’de hepimizi üzen bir deprem yaşadık. Maalesef 117 canımızı kaybettik. Deprem meselesi dendiğinde depreme ilişkin bir takım adımların atılması gerekiyor. Maalesef İBB deprem gerçeğini deprem olunca hatırlıyor. Ama deprem geçince deprem unutuluyor. 30 Ekim depremi yaşandı ve İBB deprem gerçeğini hatırladı. ‘Depremle ilgili bir şeyler yapmamız lazım, dönüşümle ilgili bir şeyle yapmamız lazım’ dedi. K sınırları belirlendi. Zaten kentsel dönüşüm performansı kötü olan bir İBB’den bahsediyoruz. Yaklaşık 2,5 yıldır bu şehri yönetiyorsunuz kentsel dönüşüm noktasında atılmış hiçbir adım yok. Kentsel dönüşüm planlamayla ilgili eksikleri dile getirdik. O kadar ki İBB bakanlıkla imzalanan protokolü dahi inkâr edecek kadar bu işin uzağında” dedi.
BORNOVA VE KARŞIYAKA’YA DA VERİLMELİ
Kentsel dönüşüm kapsamında İzmir’de ruhsatsız yapıların yanında ruhsatlı yapılarında dönüşmesi gerektiğini kaydeden Hızal, “30 Ekim depreminde yıkılan, hasar alan binaların tamamı 1999 öncesi yapılmış ruhsatlı yapılardı. Bununla ilgili Bayraklı ilçe sınırları içerisinde bir düzenleme yaptınız. Bunun ilgili olarak haklı olarak Bornova, Karşıyaka ve diğer ilçelerde buna ilişkin önergeler hazırlayıp İBB’ye gönderiyor. Bayraklı’da ne yapıldıysa Bornova’da da aynısı yapılmalı. Bayraklı’da ağır, orta hasarlı yapıların yanında riskli yapılar parsel bazlı yüzde 20 yüzde ada bazlı yüzde 30 emsal hakkı elde etti. Bayraklı’ya verdiğinizi Bornova ve Karşıyaka’ya neden vermiyorsunuz? Siz bir çıkmazın içine girdiniz bir şeyi yapmak için yapıyorsunuz. Sizin için bir karar alınsın da uygulanıp uygulanmadığının hiçbir önemi yok. Bu şehre büyük haksızlık yapmayın” diye konuştu.
ŞEHİR PLANLAMASI DİYE BİR BİLİM VAR
Konuyla ilgili söz alan CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “Depremin siyaseti olur mu? Olmaz. Çünkü deprem kimseyi ayırmıyor. Deprem günlerinde korona olduğum için sizden dinledim, gözlerim yaşlı dinledim. ‘İBB, depremi deprem olduğunda hatırlıyor’ nasıl bir cümle? Öyle değil. Biz hep hatırlıyoruz ve bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Deprem Daire Başkanlığı depremden önce kuruldu. Elimizi vicdanımıza koyalım. İnşaat Mühendisleri Odası ile protokol imzaladık, kim karşı çıktı? Üç üniversite ile fay hattı ve depremsellik incelemesi ile ilgili çalışacağımız zaman ayak direyenler kimlerdi? İşte siyaset burada devreye giriyor. Biz, deprem gerçeğiyle karşılaştığımızda İzmir’de neler yapabiliriz bunun planlarını yapmaya çalışıyoruz. Sadece emsal artışı vererek depremi, yıkımları önleyeceksek, insanların hayatta kalmalarını, evini kaybetmemesini sağlayacaksak ben varım. Ama yok. Şehir planlama diye bir bilim var” dedi.
SEBEBİ İZMİR’İN OLUMLU ALGISI
Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin’in kentsel dönüşüm konusunda yaptığı sunuma değinen Başkan Soyer, “Suphi Bey çok kapsamlı bir sunum yaptı, ama bir yerin eksik ya da yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. Ona dikkat çekmek isterim. Nüfus üzerinden bir projeksiyon yaptıklarını anlattı. 2010 yılında İzmir’in nüfusu 3 buçuk milyon, 2020 yılında 4 buçuk milyon, bu aralarla artarsa 2030’da 5 milyon 600 bin nüfusun olacağını söyledi. İzmir’in 25 binlik planları 6.6 için öngörülmüş. İzmir’de değer artışlarının yükselmesinin sebebi İzmir’in Türkiye ve dünyadaki olumlu algısıdır, imar alanlarının azlığı değil” dedi.
SOYER’DEN ANKARA SİTEMİ
Oturumun sonunda konuşan Başkan Soyer, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir Ticaret Odası(İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Elmasoğlu ve Meclis Üyesi Erol Dire’in Ankara ziyaretine ilişkin sitemini dile getirdi.
Soyer, “Geçen hafta odalarımızın başkanları ve AK Partinin milletvekilleri Ankara’ya çıkarma yaptılar. Basında böyle yer aldı İzmir’in birçok talebini bakanlıklar da dile getirdiler. Bununla tabi ki iftihar ediyoruz. İzmir’in haklarıyla ilgili bakanlıklar nezdinde talepte bulunmak güzel bir girişim. Fakat İzmir Valimiz Sayın Yavuz Selim Köşger’i de götürmüşler. İzmir Valimiz hepimizin Valisi… Gönül isterdi ki, ‘Arkadaşlar, lojistik alanını organize sanayi bölge alanını konuşmaya gidiyoruz. Bu şehrin Büyükşehir Belediye Başkanı niye yok’ demesini beklerdim. Bakanlarımızın da ‘Arkadaşlar bana geliyorsunuz ama acaba bu konularda İBB ne düşünüyor’ demesini beklerdim. Bunlar olmadı, iyi olmadı. Ama ben şunu söylemek isterim; yüzde 58 oy alarak seçilmiş bir başkan olarak görevimin son anına kadar bugün doğan bebekten en yaşlı ninelerimize kadar herkesin hakkını korumaya devam edeceğim” dedi.