MENÜ
İzmir 23°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Mecliste gündem deprem: Soyer'den bölgeye destek raporu ve birlik-beraberlik mesajları!
Yerel Yönetimler
13 Şubat 2023 Pazartesi 18:36

Mecliste gündem deprem: Soyer'den bölgeye destek raporu ve birlik-beraberlik mesajları!

Başkan Soyer'in afet bölgesinde destek çalışmalarında son durumu anlattığı oturumda, grup başkanvekillerinden birlik ve beraberlik mesajları geldi. Öte yandan MHP Grup Başkanvekili Şahin'in Büyükşehir Belediyesi'ne kentsel dönüşüm eleştirisi yaptığı açıklama tansiyonu yükseltti. Soyer'den, "Bugün acımızı paylaşıyoruz" uyarısı geldi.

GERÇEKİZMİR - Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı olağan ilk oturumu Başkan Tunç Soyer idaresinde Kültürpark’taki meclis salonunda gerçekleştirildi.

Büyükşehir Meclis toplantısı Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 kenti buran büyük felakette yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Oturumda ardından Büyükşehir Belediyesi’nin afet bölgesi için yaptığı yardım çalışmalarını anlatan bir video gösterimi yapıldı.

"TARİFSİZ BİR ACI" 
Oturumun ana gündemi ülkeyi yasa boğan büyük felaket oldu.  Açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer bölgedeki temaslarının ışığında izlenimlerini, “Gerçekten acımız çok büyük. Yaşanan acıların tarifi mümkün değil... Bundan sonra uzun yıllar boyunca orada yaşayanların acısını hafifletmek için yaşayacağız. Kahraman bir madencimizin bir lafı var diyor ki, 'Bundan sonra bizim canımız yok, bundan sonra bizim canımız Türkiye'... Bizim de iddiamız İzmir’in 80 vilayetten de daha iyi ve daha çok hizmet götürmesine çalışmak. En temel amacımız bu! İzmir’in oradaki vatandaşlarımıza götürebileceği hizmeti daha iyi koordine etmek ve hayatın normalleşmesi için gayret etmek olacak" sözleriyle anlattı. 

SEFERBERLİKTE SON DURUMU ANLATTI 
Başkan Soyer Büyükşehir'in yardım kampanyalarında son durum ile bölgedeki 'gölge belediye' çalışması hakkında da bilgi verirken şunları kaydetti: Umut Hareketi'nde şuan itibariyle 44.5 milyonu, Bir Kira Bir Yuva desteği de 11.5 milyonu bulmuş durumda... Yani toplam 56 milyon liralık bir kaynak yarattık. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni 4 ayrı noktada konumlandırmak gibi bir hedefimiz oldu. Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Osmaniye’de adete bir gölge belediye gibi çalışacak bir koordinasyon merkezi oluşturuyoruz. Hatay’da hem sağlık üniteleri, hem mobil mutfak birimi hem de konaklama imkanıyla büyük ölçüde tamamlandı. Tüm birimleri orada görevlendirerek orada vatandaşlarımızın eksik kalan belediyecilik hizmetlerini temin etmek gibi bir amacımız var. Fen işlerinden, park ve bahçelere kadar hepsini kapsayan bir çalışma var. Somut bir örnek vereyim, İskenderun’da hala temiz su verilemiyor. Deprem nedeniyle pis su kanallarıyla temiz su kanallarının birçok yerde karışması söz konusu... İskenderun'un su ihtiyacının yüzde 25'ni karşılayan pompaj istasyonunun tamiratını arkadaşlar bugün itirabariyle tamamladı. Bu çerçevede kentin yüzde 25’ine su verilecek hale geldik. Orada bir arıtma tesisi de kuruyoruz. 200'ün üzerinde İZSU çalışanımız orada... Örnekleri uzatmayayım ama İzmir'de çok büyük bir duyarlılık var. Tüm vatandaşlarımız oraya yardım etmek istiyor. Biz de İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak tüm bu destekleri kurumsal kapasite içerisinde değerlendirerek zayi olmasını istemiyoruz. Bir çok kentte yol kenarlarına atılmış koliler gördük. Biz bu duruma düşmek istemiyoruz. Tek bir battaniyenin bile orada vatandaşlara ulaşmasını sağlayacağız" dedi. 

Soyer sözlerini, "Tekrar söyleyeyim 81 vilayet içinde en doğru ve en iyi hizmeti götüren il İzmir olmalıdır diye düşünüyoruz. Çünkü biz bir deprem yaşadık. Çok ders çıkarttık. Ne yapılması gerektiğini de en iyi biz biliyoruz, bu bilgiyi ve tecrübeyi vatandaşlarımıza ulaştırmak istiyoruz. 

AYDIN'DAN 'ORTAK SİYASET' VURGUSU VE EĞİTİM KARARI İÇİN ÇAĞRI! 
Soyer'in ardından grup başkanvekilleri sırasıyla söz aldı. CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın deprem gündemi konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Konuşmanın zor olduğu, sözlerimizi tartmanın zor olduğu günler yaşıyoruz. Acımız çok büyük ve taze. Hepimizin üzüntüsünün yanı sıra öfkelerimiz, kızgınlıklarımız da var. Ama şuan yaraları sarma, kurtarabildiğimiz kadar canı kurtarmanın, kurtaramadıklarımızın yasını tutma zamanı. Ben de CHP Grubu adına hem size, hem Büyükşehir Belediyesi'nin tüm kurumlarına, hem merkezi yönetimin tüm birimlerine, sivil toplum kuruluşlarına, gönüllülere gösterdikleri bu büyük dayanışma, bu birlikte hareketlilik adına büyük çaba nedeniyle çok teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum. Elbette yetersizlikler, hatalar var ama bunlardan dea ders çıkarmak sorumluluğumuz olacak.
Bazen 'siyasetüstü' diye bir kavram kullanıyoruz. Doğrusunu isterseniz hiç bir konunun siyasetüstü olduğunu düşünmüyorum. Evet partiler üstü konularımız var, evet siyasi partiler olarak farklı düşündüğümüz noktalarda ayrıştığımız yerler var. Ama bunları birleştirmemiz gereken, ortak siyaset oluşturmamız gereken şeyler de var.
Bu ortak siyaseti, bu belediyeyi hangi siyasi parti yönetirse yönetsin, bu ülkeyi hangi siyasi parti yönetirse yönetsin aynı duyarlılıkla bir toplum talebi olarak oluşturmak zorundayız. Bu ayrışmayı, bu farklı değerlendirmeleri sonuna kadar konuşabilmek zorundayız. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde zaman zaman bu sınırları zorlasak da bu irademizin tam olduğunu biliyorum, halkımızın da bilmesini istiyorum.
Halka da bir çağrı yapmak gerekir belki de... Siyaseti sadece siyasilere bırakmamalıyız. Kararlar hepimizi ilgilendirdiğine göre halkın da her bir ferdinin siyasete müdahil olmalarını, demokratik baskı kurma haklarını sonuna kadar kullanmaları gerektiğini düşünüyorum. Sorun sadece kötü yönetimlerden ötedir ve büyüktür.
Bu zor günlerde olabildiğince rutin hayatımıza dönmeli, olabildiğince dayanışma duygumuzla umudu yüksek zorundayız. Hayata tutunmak ve devam ettirmek zorundayız. Kimsenin şüphesi olmasın, yerel yönetimler de merkezi yönetimler de bu zor günleri halkla beraber aşmayı başaracaktır. Ama şunu da söylemek gerekir, bir eleştiri olarak söylemem ama, rutine dönmemin en önemli unsuru çocuklarımız ve gençlerimizdir. Yurtlarımıza olan ihtiyacı anlıyoruz ama küresel salgın döneminde aksayan eğitimi daha fazla aksatmamalıyız. O bölgedeki öğrencileri buralara kaydırarak eğitimi sürdürmeliyiz. CHP Grubu olarak bu Büyükşehir'in yaptıklarına bir parça katkı sağlayabilme, ateşe su taşıyan karınca misali ateşi söndürmeyeceğini bilerek de olsa faaliyet nedeniyle elde ettiğimiz huzur haklarını Bir Kira Bir Yuva ve Umut Hareketi'ne bağışlayacağız. 

HIZAL'DAN BİRLİK VE BERABERLİK MESAJLARI 
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise konuşmasında, "Bugün gerçekten konuşmakta çok zorlandığım bir gün. Sizlerin de dile getirdiği gibi tarifi imkansız büyük bir acı yaşıyoruz. Belki de tüm dünyanın tarihte yaşayabileceği en büyük felaketlerden birini biz yaşıyoruz. Depremin ilk anlarından itibaren devletimizin, milletimizin tüm unsurları, tüm olumsuz koşullara rağmen oradaki vatandaşlarımız için inanılmaz bir mücadele verdiğini biliyoruz. Burada devlet derken devletin tüm unsurlarını kastediyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi de diğer yerel yönetimler de sivil toplum kuruluşları da milletimizin bireysel çabaları da bunların içerisinde... Depremi yaşamış bir kentiz, belki de çok daha küçüğüydü ama acının ne olduğunu bizler de biliyoruz. Bu acıyı atlatabilme adına hepimize görev düşüyor. Bu millet tarihsel süreç boyunca ciddi mücadeleler vererek bu noktaya geldi, devletimizle milletimizle birlikte bütün farklılıkları bir kenara koyarak bu büyük acıyı da hep beraber atlatacağız. Bu vesileyle AK Parti Grubu ve şahsım adına tüm milletimizin başı sağolsun. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, yakınlara baş sağlığı diliyorum" ifadelerine yer verdi. 

ŞAHİN'DEN OTURUMU GEREN SÖZLER!
MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin ise, "Devletimizle koordine içerisinde deprem bölgesine yardımları iverdilikle ileten, tüm imkan ve kabiliyetleri ile sahada yer alan tüm İzmir Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve tüm İzmirli kardeşlerime şükran, minnet ve teşekkürlerimi iletiyorum. Gün birlik olma günüdür. Siyasi kaygıları bir kenara bırakıp yaşananlardan ders çıkarmak zorundayız. Deprem öldürmez çürük bina öldürür. Kentsel dönüşümün önemini bir kez daha anlamış olduk. Asıl sorun deprem öncesi yapılması gerekenlerdir. İlan ettiğimiz dönüşüm alanlarını irdelemeyiz. Çünkü bu kararları biz onayladık. Madem irade ortaya koyuyoruz, o zaman gereğini yapmamız lazım. Bizim kastımız 5 binlik ve 25 binlik planlar belediyemiz tarafından yapılsın ve hayata geçsin. Örneğin Gaziemir Aktepe-Emrez planları 5 yıldır yok. Bölgenin toplam kapasitesi 10 bin konut. Bu 10 bin konutu yapamıyorsak en azından planlarını yapalım ve bölgeden çekilelim. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun temel atma törenine katıldığı 2300/1 parselde gerekli tedbirler alınmadığı ve iç saha yapılmadığı için yol göçtü ve 2 şerit trafiğe kapatıldı. Henüz daha temel atılmadı. 

SOYER: BİZ BUGÜN ACIMIZI PAYLAŞMAK İSTİYORUZ! 
Şahin'e bu noktada müdahale eden Başkan Soyer, "İzmir'de neyin yapıldığını ve yapılmadığını konuşacağımız bir meclis değil bu. Eleştiri için ya da değil, hiç bir şey için anlatmayın. Biz bugün acımızı paylaşmak istiyoruz. Başka bir derdimiz yok" dedi. 

SEVİNÇ'TEN DİRENÇLİ KENT VURGUSU 
İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç oturumdaki konuşmasında, "10 ilimizde etkili olan depremler sonucu binlerce insanımız hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden insanlarımıza Allahtan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyorum. Ülkemizin her ilinden yardımlar yapılmakta, destekler verilmekte. İzmir Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyeleri de gereken her türlü desteği vermekte... Ülkemiz birinci derece deprem bölgesinde. Dileğim bu durum karşısında tüm illerdeki yapıların depreme karşı dirençli olması. Acımız ve üzüntümüz büyük, ülkemizin başı sağolsun. İYİ Parti olarak biz bu ayki huzur hakkını deprem bölgesine teşekkür ediyoruz" dedi. 

Soyer, deprem gündemini "Deprem bölgesinde vatandaşlarımızın iyiliği ve iyileşmesi için emek veren herkese buradan büyük bir teşekkür ve selam gönderiyoruz" diyerek tamamladı. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir