GERÇEKİZMİR- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Mayıs ayı olağan üçüncü meclis birleşimi Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleşti.
Toplantıda, İzmir Büyükşehir Belediyesi 2020 Mali Yılı Kesin Hesabı ve Taşınır Mal Kesin Hesabı ile Büyükşehir’e bağlı ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2020 Mali Yılı İdare Kesin Hesabı ve Taşınır Kesin Hesabı görüşüldü.
AK Parti’nin ret verdiği Büyükşehir 2020 Mali Yılı Kesin Hesabı ve Taşınır Mal Kesin Hesabı ile ESHOT 2020 Mali Yılı İdare Kesin Hesabı ve Taşınır Kesin Hesabı oy çokluğuyla kabul edildi.
ESHOT'UN BÜTÇE GERÇEKLEŞME ORANI YÜZDE 90!
ESHOT 2020 Mali Yılı İdare Kesin Hesabı ve Taşınır Kesin Hesabı hakkında söz alan Ulaşım Komisyon Başkanı CHP’li Raşit Dirim, “Zorlu günleri, dayanışmayla aşmaya çalıştık. Pandemi nedeniyle kısıtlamalar olmasına rağmen sefer sayılarında azalma olmamıştır. Gelir Bütçesi 1 milyar 42 milyon 307 bin TL öngörülmüş olup; gerçekleşen gelir bütçesinin 1 milyar 58 milyon 206 bin 864,79 TL, gerçekleşme oranının ise yüzde 101,53 olduğu görülmektedir. Gider Bütçesi incelendiğinde; bütçe ile verilen ödeneğin 1 milyar 444 milyon 576 bin TL ve 28 milyon TL ek bütçe yapılarak toplam bütçenin 1 milyar 472 milyon 576 bin TL olduğu; 1 milyar 337 milyon 748 bin 998,60 TL harcama gerçekleştiği, kullanılmayan 134 milyon 827 bin TL ödeneğin iptal edildiği ve bütçe gerçekleşme oranının yüzde 90,84 olduğu görülmüştür” dedi.
DİRİM'DEN FLAŞ ÇIKIŞ: BUCA METROSU MALİ DENGELERİ SARSACAK BİR YATIRIM!
Dirim ayrıca, “Bazı arkadaşlarımızdan daha çok yol açalım, altgeçit yapalım gibi öneriler geldi. İnsanlar toplu ulaşımı terk ettiler. Kentimizde daha çok yol yapmak gibi obez bir insanın kemerini gevşetmesi gibidir. Hep birlikte bu konuyu çok ciddi bir şekilde düşünmemiz gerekiyor. Kentte ulaşımın düzgün bir yere gelmesi devletle birlikte yapabiliriz. Tek başına İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin aşması mümkün değil. Bunu da toplu ulaşımı kaliteleşmesi, ve metro ağını yaygınlaştırmakla olacak. Bunlar büyük yatırımlar. Sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bütçe olarak gerçekleştirmesi zor. Önümüzde Buca metrosu var. 1 milyar üzerinde bir yatırım. Bu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin mali bütçelerini ciddi şekilde sarsacak bir yatırım" dedi.
İŞTE İZMİR BÜYÜKŞEHİR’İN GELİR GİDERİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi Bütçe Komisyonu Başkanı Bülent Sözüpek, bütçenin gelir, giderleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Sözüpek, 2020 Mali Yılı Gelir Bütçesi 6 Milyar 375 Milyon TL teklif edilmiştir. Mali yılsonunda öngörülen gelirin 6 Milyar 195 Milyon TL’sinin gerçekleştiği görülmüştür. 2020 Mali yılı gelir bütçesinin gerçekleşme oranı yüzde 97,19’dur. 2020 Mali Yılında gelirler bir önceki yıla göre yüzde 25,68 oranında artış göstermiştir. 2020 Mali Yılı Gider Bütçesi 7 Milyar 951 Milyon TL teklif edilmiştir. Mali yılsonunda öngörülen ödeneğin 7 Milyar 524 Milyon TL’sinin harcandığı görülmüştür. 2020 Mali yılı gider bütçesinin gerçekleşme oranı yüzde 94,63’dür. Mali yılsonunda bütçe gideri ve borç ödemeleri birlikte toplam harcama 8 Milyar 328 Milyon TL’dir. Toplam harcamanın net ödeneğe göre gerçekleşme oranı yüzde 104,73’dür. Sonuç olarak ülkemizin içinde bulunduğu olumsuz ekonomik koşulları, Pandemi ve afetlere rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi 2020 mali yılında Stratejik Plan, Performans Programı ışığında hazırlanan bütçeyi; mali disiplinden taviz vermedi. Ulaşım ve altyapıya yatırımlarına öncelik vererek, yerelde kalkınmayı sağlamak amacıyla üreticiyi destekleyerek, sağlık, kültür ve sosyal hizmet, sosyal yardımlar alanlarında nitelikli harcamalara önem vererek başarılı bir şekilde hayata geçirmiştir. Bu başarının en büyük göstergesi yüze 90’ın üzerindeki gerçekleşme oranlarıdır. İzmir halkının memnuniyeti bu gerçekleşme oranlarının doğruluğunun göstergesidir. İzmirlinin her kuruş parasını hizmet için kullanıyoruz. Biz her kuruşun hesabını vermekteyiz. İzmirlinin içi rahat olsun. Her kuruşun nereye gittiğini şeffaf, anlaşılır bir şekilde söylüyoruz” diye konuştu.
“TRAFİK KONUSUNDA NE KADAR YOL ALINDI?”
AK Parti Meclis üyesi Fikret Mısırlı, bütçeye eleştirilerde bulunarak, “İzmir Büyükşehir Belediyesi pandemide sadece ilk üç ay iyi performans verdi. Tüm kuruşlarıyla birlikte yaklaşık 15 milyarlık bir bütçesi Büyükşehir 2020 yılında 15 milyonluk medikal ürün alınmıştı. Bu ürünlerin 2020 senesinde gözle kontrolü yapılmış, sağlıksız ürünleri kullanmışız. Başkan Soyer trafiği rahatlatacağını söyledi. Kaç tane bulvar, kaç tane yeni yol açtığımız ortada. Üç bölgede trafiği yer altına alacağını söylediniz. Bir çalışma var mı, yok. Mustafa Kemalpaşa Bulvarı’nda bir düz yolun altına alıp batar yapmamızı anlamamışımdır. Her halde dünyada bir ilk herhalde. Biz bu metronun bulunduğu Halkapınar’da bir facia yaşadık. 2 kardeşimizi vefat ettik. Burası ne yapılıyor? Ben faaliyet raporunda bununla ilgili bir şey görmüyorum. 800 makam aracı var. Küçük rakamlar değil” dedi.
Mısırlı, "Belediye kendi bölgesinde rekabeti yaratacak bir unsur yaşanmıyorsa, tekelleşme şirket varsa, şirket kurar. Belediye’nin 17 tane şirket var. Geçtiğimiz günlerde İZQ’yu kurdu. Zaten bizim buna benzer şirketlerimiz var. Bunları neden kullanmıyoruz? İzmir’i bir takım insanları ön plana çıkarmak için kullanıyoruz. Hilton oteliyle ilgili bir şirketimizin yüzde 23 ortaklığımız, var. Hani nerede gelirler? 17 şirketlerin 300-400 yöneticisi var. Hepsine bir araç tahsis etmişiz. Bunlara da çok ciddi paralar ödeniyor. Bu şirketler önümüze ne koyuyor. Metro, İZBAN, İZFAŞ’ı kast etmiyorum. Diğerlerine ne oldu? BAYSAN 40 sene önce kurulmuş. Bu şirketler maalesef bir takım insanların sırf maaş verilmesi hale getirilmiş. Biz 2020 yılını konuşuyoruz, ama cevap yok. 2021, 2022 konuşuyoruz. BAYSAM ile holdingleştirme getirildi. Gerek yönetim kurulu üyeleri, gerekirse başka şirketlerde ortaklık yapabilir diliyor. Bu yöneticiler başka şirketlerde görev alabilecek. Bunun süratle değiştirilmesi gerekiyor. 16 milyon litreyi süt kuzusuna kullanacağız. 6 milyon litre sütü dış pazarda kullanılacağı söyleniyor. Bu kadar kolayı mı? Bu günkü rekabet unsurlarına göre marketlere süt satmamız yanlış. 150 kooperatifin 4 tanesinden alım yapıyoruz. Diğerlerine haksızlık yapılıyor" açıklamasında bulundu.
BU ELEŞTİRİLERİ POPÜLİZM OLARAK GÖRÜYORUM
AK Partili meclis üyelerinin eleştirileri üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, şunları söyledi: “Halkapınar-Yeraltı Deposu ikmal ihalesine çıkıldı. Yaklaşık 400 bin noktada dezenfeksiyon yapıldı. 8 bin 500 litre konsantre yüzey dezenfeksiyonu kullanılması tüm kamu kurum ve kuruluşlarında gerçekleştirildi. Maskematikleri bizim bulduğumuz gerçeği bizi her zaman gururlandırıyor. Eczanelerde maske bulunmazken İzmir Büyükşehir Belediyesi, maskematik buluşuyla tüm halka maske dağıttı. 6 milyon ücretiz maske dağıtıldı. Pandemi eleştirisini çok insafsızca buluyoruz. Çünkü İBB, dirençli kentler noktasında pandemide en büyük başarıyı göstermiş bir kent. Bu konuda emek verenler inciniyor. Sadece 50 araç İl Sağlık Müdürlüğü’nce filyasyon ekiplerinde şoförleriyle birlikte görev aldı. Genel Sekreterimizin BAYSAN’ın yönetim kurulu başkanlığı yok. BAYSAN ve kooperatiflerle ilgili eleştiriler geldi, biz bunları her seferinde yanıtladık. BAYSAN, süt alımlarıyla ilgili dağıtım-paketleme-pazarlama noktasında çalışacak bir şirket. Bir kamu şirketi. Belediyeler, tüzel kişi olarak hem kamu kurum kişiliğine haiz hem de özel kişiler yetkilerine sahip. İller Bankası’ndan gelen payların ne kadar kısıtlı olduğunu düşünürsek, merkezi idari yatırımlarının ne kadar zayıf olduğunu değerlendirirsek tabi ki İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesini bu şekilde desteklemesi gerekiyor. Kooperatiflerden alım yapmak, paketlemek, pazarlamak, pazarlanmasına yardımcı olmak son derece önemli görev. Bu dönem kurulmuş bir şirket. Son derece güzel işler yapacağına hep birlikte tanık olacağız. Kooperatifler her şekilde desteklenmeli. Kooperatifler kırsal alanda üreten insanlar, onların ürettiklerinin pazarlanmasına ve alınmasına yardımcı olmak, bizim kamusal görevimiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu alanda en iyi çalışan belediyelerden biri. Karantina meydanında bahsedildi. Karantina altgeçidini sürekli kullanan bir insanım, orada tramvayı da çok kullanıyorum. Orada Karantina durağında inin, o kadar çok insanın o rekreasyon alanından yararlandığını görürsünüz. Orası bir merkez, aynı zamanda turizme kazandırılan bir bölge. Dolayısıyla altgeçidin son derece trafiği açtığını biliyorum, çünkü doğrudan ulaşımı sağlıyor. Üçkuyular’da da zaten yeraltı geçidi var, orası da bir aktarma istasyonu. Metroya giden, vapur iskelesine giden, çevre yoluna yol geçen bir yer. Bu nedenle, bu konudaki eleştirileri popülizm olarak görüyorum.”
MÜSAADE EDİN BİZ DESTEKLEYİM
AK Partili Hüsnü Boztepe’nin Tire Süt ile ilgili eleştirilerine yanıt veren CHP’li Özuslu, “Biz kooperatifi savunacağız. Hayata buradan bakıyoruz. Kapitalizmin ortaya koyduğu şirketleşme gözüyle bakırsa, bu tür şirketler tarafından özellikle ülkelerde çok istenmeyen örgütlenme sistemidir. Sadece ekonomik değil, halkın, köylünün örgütlenmesiyle halkın siyasetten güçlenmesini sağlar. Köy Koop Büyük bir iradeyle su savaşları verdi. Ülkede traktör yokken, bin tane traktör getirdi bu kooperatifler. Çiftçi zenginleşti. 12 Eylül öncesi nasıl bir örgütlenmeyi ortaya koyduğunu iktidar sahiplerine ne kadar korkuttuğunu biliyoruz. Ben tüm kooperatifleri güçlendirmesi isterim. Başkanımız ‘örgütlenin sizden alalım’ dedi. Tire Süt daha önce, ‘verin paramızı, bizi çıkartın, bizi malı vermek istemiyoruz’ dediler. Sorun bakalım o yöneticilere kendileri sonra, ‘ya pardon, biz çıkmak istemiyoruz, bizden de alın’ dediler. Öyle değil. Önce çıkalım, Tek alıcı, bizden alalım. Hayır, Bergama’dan, Bayındır’dan alalım. Başka yerden de alalım. Yasanın gerektiği şekilde ilişki kurulduğu sürece Büyükşehir herkesten ürün alabilir. Kooperatif çeşitliği artacak, alımlar da artacak. Tarımın Büyükşehir destelemeyecek de kim destekleyecek? Anayasa’da bütçenin yüzde 4’ünü çiftçinin destelenmesi gerekiyor. Yıllardan beri vermiyoruz, veremiyoruz. Tarım Bakanlığı verileri orada. Çiftçimizi destelemiyoruz. Biz destelemek istiyoruz, müsaade edin de biz destekleyim. İzmirli vatandaşımızın, Ödemiş, Tire, Bergamalı, Bayındırlı vatandaşlarımızın cebine para girecek” diye konuştu.
156 MİLYONLUK SÜT ALIMI…
AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal da konuyla ilgili şunları söyledi: “Her şeyden önce AK Parti iktidarı çiftçiyi desteklediğini söyleyeyim. Sayın Özuslu, kooperatif ile Büyükşehir’in diyalogunu anlatarak konuyu deşifre etti. İki yıl sonra yönetim gitti. Köy Koop, ya da başka bir kooperatif. 156 milyon alım, 17 Köy Koop’tan, Ödemiş Bademli Kooperatiftin 29, Bademli Tarımsal Kooperatifi’nden 13 milyon, Tire Süt’ten 58 milyon, Bayındır’da bir kooperatiften 5 milyon, 2 milyon toplamda 156 milyon. Eşitlik davranması anlamında bir eleştiri konuldu. Yaklaşık 156 milyonluk bir alım yapılmış. Tarımsal faaliyetlerin çok yoğun olduğu, neredeyse bir günlük sütü bir yıllığına aldığınız sütü bir alanda tarım politikaları noktasında çok ciddi bir şekilde söz sahibi olmak mümkün değil.”
GÖRÜNMEZ HEYKEL BENZETMESİ
Hızal, “Dün bir haber okudum. İtalya’da bir sanatçı bir eser ortaya koymuştu. Görünmez heykel… Bunu da 15 bin euro’ya satmış. Kendisine görünmez heykelin sertifikasını vermiş. Ama ortada bir heykel yok. Geldiğimiz noktada İzmir’de mesele görünmez heykel meselesi gibi oldu. Para harcandı ama ortada pek bir icraat yok” dedi.
MECLİS’LER AÇIK HAVA TİYATROSUNDA YAPILACAK
Özuslu Yaz mevsiminin gelmesi ve pandemi koşullarına daha uygun olduğu görüşüyle meclis toplantısını 14 Haziran Pazartesi günü saat 18.00’de Kültürpark Fuar Açık Hava Tiyatrosu’nda yapılacağı açıklandı.