MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Mecliste 'yatırım' tartışması, Soyer'den çarpıcı metro ve 'Buca Cezaevi' çıkışı!
Yerel Yönetimler
12 Aralık 2022 Pazartesi 19:43

Mecliste 'yatırım' tartışması, Soyer'den çarpıcı metro ve 'Buca Cezaevi' çıkışı!

Aralık ayı ilk oturumuna hükümetin İzmir'e ödediği vergilerin karşılığı kadar yatırım yapmadığına yönelik tartışma damga vurdu. AK Parti cephesi eleştirilere vergi rakamlarıyla yanıt verirken, Başkan Soyer'den çarpıcı mesajlar geldi. Soyer, "Bir metre metro tüneli de devletimiz yapsın bu İzmir'e! İzmir hak etmiyor mu?" derken, Buca Cezaevi alanı konusunda da yeşil alan olması için gücünün yettiği kadar mücadele edeceğini vurguladı.

GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi aralık ayı olağan birinci birleşimi Başkan Tunç Soyer idaresinde gerçekleştirildi. 

Kültürpark Fuar Alanı 4 No’lu Hol’deki yeni meclis salonunda gerçekleştirilen oturumda ek gündemle birlikte toplamda 47 önerge komisyonlardan geldiği şekilde oy birliğiyle kabul edilerek onaylanırken, Büyükşehir iştiraki Grand Plaza için alınan sermaye artırımı kararı da gündeme alındı. 

GRAND PLAZA İÇİN SERMAYE ARTIRIMI KOMİSYONLARDA! 
Sermaye artırımı kararı acil koduyla komisyonlara gönderilirken, ilgili maddede, “Belediyemizin iştiraki olan Grand Plaza A.Ş’nin 06/12/2022 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında alınan şirket sermayesinin 193.458.415,00-TL'den 20.000.000,00-TL artırılarak; 213.458.415,00-TL'ye çıkarılması kararı doğrultusunda, Belediyemizin Grand Plaza A.Ş içerisindeki sermaye payının korunabilmesi için payına düşen (%50,00'sine tekabül eden) 10.000.000,00-TL'lik rüçhan hakkının kullanılarak sermaye artışına iştirak edilmesi hususunun görüşülmesi...” ifadeleri yer aldı. 

YILDIZ: HİÇ BİR YERDE 71.SIRADA OLDUĞUNU GÖREMEDİK 
Oturumda gündem dışı bölümde söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız İzmir’in topladığı vergilerin karşılığını alamadığına yönelik tartışmaya değindi. AK Partili Yıldız, “Geçtiğimiz mecliste İzmir’de toplanan vergilerin karşılığını alamama konusu gündeme geldi. Biz de söylenildiği gibi 71.sırada mıyız diye baktık. 2021 yılında İzmir’de 139 milyar vergi toplanmış. Ama bunun 60 milyar lirası sigara fabrikalarından toplanan miktar... Türkiye genelinde sigara tüketenlerin ÖTV’leri buraya yazıyor. İzmir’in kendi ekonomosiyle ortaya koyduğu vergi 79 milyar lira. İzmir ürettiği vergi içerisinde 30 milyar da gideri olan bir il... 81 ilin sadece 17 tanesi toplanan vergiyle gelir ve giderini karşılayabilir durumda. Bunun dışında 64 il eksi bakiye veriyor. Bütün bunlara rağmen İzmir toplanan vergilerin geri dönüşümü bakımından 3.sırada. Biz araştırdığımız hiç bir yerde 71.sırada olduğunu göremedik” ifadelerini kullandı. Yıldız sözlerini hükümet tarafından İzmir’e yapılan yatırımları tek tek sayıp, “AK Parti İzmir’den aldığını İzmir’e vermeye devam ediyor” diyerek bitirdi. 

CHP'Lİ AYDIN: 'BU HESABI KURT YAPMAZ' DİYECEĞİM AMA... 
AK Partili Yıldız’a yanıt CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın’dan geldi. Yıldız’a verdiği rakamlar üzerinden yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Aydın konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Kendisinin söyledikleri üzerinden hareket ederek gideyim. ‘2021 İzmir yılında 139 milyar vergi verdi ama bunun 60 milyarı tütünden, ülke çapında sigara tüketiminden gelen ÖTV’ler olduğu için bu vergi sayılmaz’ dedi. O zaman Kocaeli’nin topladığı vergi neden birinci sırada? O vergiler petrolden gelmiyor mu? Tütün fabrikalarının istihdamını İzmir yapıyor, sorunları da İzmir’in sorunları! ‘Bu hesabı kurt yapmaz, kurt yapsa da böyle bölüştürmez’ diyeceğim neredeyse... Sonra İzmir’in 30 milyar gideri varmış. Arkadaşlar doktorlara ödenen maaşları da İzmir’e yatırım sayıyorlarsa ayıp ediyorlar. '20 yılda 20 milyar lira yatırım yaptık' dedi İzmir'e... Biz geride kalan yıl 139 milyar lira vergi ödemişiz. Hadi bu rakamları uyarlayalım. 17 il ürettiği vergilerle giderlerini karşılıyormuş. Sadece 17 il. E bu bu ülkenin ekonomisini ne hale getirdiğinizin göstergesidir. İnsan burada söylemez iktidar sözcüsü olarak? İzmir'in 3.sırada olduğunu söylüyor. Neye göre? Ödedikleri maaşları da mı dahil ediyorlar? Burada yatırım olarak söyledikleri neler, söyleyeyim. 'Çandarlı Limanı' diyor. Çandarlı Limanı için ne yapıldı bugüne kadar? İnşaatına ne para harcandı? Saydıkları hizmetlere bakın, hızlı tren deniyor. Nerede hızlı tren? Geliyor... İzmirli görmedi daha! Bayraklı Şehir Hastanesi... Bu iktidarın en büyük sorunu mazaret hükümetçiliği... Dünyada çip sorunu varmış, bu yüzden açılamıyormuş. İnşaatı bitti mi ki çip sorunu varmış. Yolu yok daha! İzmir-İstanbul Otoyolu hani bu ülke vatandaşlarının cebinden bir kuruş çıkmamıştı? Yanlış mı duyduk? Siyasi saiklerle Rize’ye dolgu havalimanı yapıp İzmri-Ankara hızlı trenini hala daha getirememiş olmanıza da biz birşey söyleyelim izninizle... Bizim taleplerimiz Sayın Tunç Soyer'in şahsi talepleri mi ki ancak sizin takibinizle yerine getirilsin. Devlet böyle mi yönetiliyor artık bu ülkede? İlgili bakanlık bu talebi inceler, retse ret kabulse kabul. Hakan Bey bizim işimizi takip edecek öyle mi cevap verilecek bize? Hamza Bey lütfederse mi bizim işimiz görülecek. Bunu meziyetmiş gibi İzmir halkının önünde söylemek nedir? Son 5 yılda yapılan yatırım ne var? 2 tane stat... Başkan bir şey daha söyleyeyim. İzmir'e yaptıkları her şehir hastanesi için kaç hastane kapattılar söylüyorlar mı? Karşıyaka Devlet Hastanesi nerede? Karşıyaka sahilindeki 9 Eylül Üniversitesi’nin polikliniği ne oldu?...  

HIZAL'DAN ALİAĞA VE TORBALI ÖRNEĞİ! 
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise tartışmada söz alarak yaptığı konuşmada, “Murat Bey’in cevabını çok daha teknik olur diye bekliyordum. Biz temel görevimiz İzmir’in menfeatleri... Sizin iktidarı eleştirmeniz de çok doğal. Ama bir eleştiriyi yaparken algısal faaliyetlerie girerseniz orada ‘dur’ demek zorundayız. Sıranın ne olduğunu Hakan Bey tane tane anlattı. Bunlar vergi dairesi başkanlığı kayıtlarında da var. Vergi tekniği açısından da bir açıklama yaptı. İzmir’de vergide 2 ilçe öne çıkıyor. Peki İzmir Büyükşehir Belediyesi Aliağa’nın vergisi çok yüksek diye 102 günde bitrdiği battı-çıktıyı, ‘Ben yapayım’ dedi mi? Demedi. Torbalı Belediyesi meydan projesi yaparken, ‘Sen dur çok vergi veriyorsun. Bunu ben yapacağım’ dedi mi? Demedi. Aksine gidip mülkünü aldı. Meseleye böyle yaklaşırsanız doğru bir sonuç alamazsınız. Hükümetin İzmri’e neler yaptığını, neler yapmak isterken nasıl engellemeye çalıştığınızı bütün İzmri biliyor. Engellemeye çalıştığınız Çeşme’deki turizm alanıyla gilili görüşlerinizi biliyoruz. Biz eleştirimizi şu noktada yapıyoruz. ‘Biz birşeyler yapmak istiyoruz ama engelleniyoruz’ diyorsunuz. Yapmak isteyen önüne ne engel çıksa yapar” diye konuştu. 

SOYER'DEN ÇARPICI MESAJLAR: METRO VE BUCA CEZAEVİ ALANI ÇIKIŞI! 
Tartışmada son sözü Büyükşehinr Belediye Başkanı Tunç Soyer aldı. Başkan Soyer AK Parti cephesinden gelen mesajlar yanıt verirken, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Büyükşehir Belediye Başkanı, "Öncelikle karışan iki konu var. Onu bir netleştirmek lazım. Birincisi İzmir'e ne kadar yatırım yapıldığı meselesi ve bizim bu yöndeki şikayetimiz. Bu Büyükşehir Belediyesi ile ilgili bir şey değil. İzmir'in hak ettiğini almadığını söylüyoruz. Bu başkan bir şey? Bunu da nereden söylüyoruz. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü Ekim sonu rakamları... Bu kısımla ilgili bir sıkıntı var, 'İzmir topladığı vergilerden hak ettiği yatırımı almıyor' diyoruz. Bir başka şey daha var. Valiliğimizin yaptığı yatırım koordinasyon toplantısının rakamları. İzmir toplam 4 milyar lira yatırım almış, 2.5 milyarı Büyükşehir Belediyesi yapmış. Gönül ister ki devletimiz daha çok işin içinde olsun, daha çok yatırım yapsın. Bunu kim istemez? Ben Hamza Bey'e teşekkür etmek istiyorum. Bu Çiğli meselesiyle ilgili önemli bir engeli kaldırdı ortadan, teşekkür etmek istiyorum. Ama biz o gün 3 ayrı başlıkla sıralamıştı: Kamu zararı yaratan hususlar, kamuya zarar yaratan hususlar, hem kamu zararı hem de kamuya zarar yaratan hususlar. Bunların hepsiyle ilgili de örnekler sıralamıştım. Hatta bir tane ilave edeyim. Beydağ PTT binası... PTT binası satılığa çıktı, belediyenin ihtiyacı var. Tamam alacağız dedik, rakam 1 milyon 400'e çıktı, yine tamam dedik, 1 sene geçti, 'tık' yok. Büyükşehir Belediyesi'nin talep ettiği ama yapılmayan işleri 3 ayrı kategoride sıralamıştık. Tüm meclisten rica ediyorum, bu konuda serçe misali kim ne taşıyabiliyorsa taşısın" diye konuştu. 

Soyer sözlerine şöyle devam etti: Örneğin Sığacık Yat Limanı. Yap-işlet-devret modeliye yapıldı ve 1 firma çalıştıyor. Şimdi bu 20 milyarlık yatırımın içerisindeyse ki Hakan Bey öyle ifade etti, e bu doğru değil! Bunun kamuyla bir alakası yok, bir özel şirket çalıştırıyor. Bizim kastettiğimiz kamu yatırımı meselesi. Yine çok anlamadığım bir şey var. Genel bir anlayış hatası var. 'Biz neler yaptık bu memlekete' deniyor. Sen devletsin kardeşim tabiki yapacaksın! Ben belediye olarak yaptıklarıma devletin yaptıklarını karşılaştırılınca sınıfta kalıyorum. Böyle gösteriliyor. E bu normal? Devlet tabiki daha fazlasını yapmak zorunda değil mi? Özgür Bey metro hatlarıyla ilgili olarak teşekkür ediyor. Artık teşekkür etmeyin, yeter yapın! Bir metre metro tüneli de devletimiz yapsın bu İzmir'e! İzmir hak etmiyor mu? Mesele Otogar-Halkapınar metrosu... 8-9 senedir geçiyor yatırım planlarında. Bir tane de o metroyu devletimiz yapsın İzmir'e. Yakışmaz mı İzmir'e! Biz teşekkürden fazlasını bekliyoruz. Serçe misali tüm kardeşlerimden daha fazlasını bekliyoruz. 

Büyükşehir Belediye Başkanı ayrıca, "Vaat, vaat denince. 2023'te Türkiye'de kişi başına düşen gelir 25 bin dolar olacaktı. İhracatımız 500 milyar dolar olacaktı. Ben böyle vaatler hatırlıyorum, sizlerin de hatırladığınızı tahmin ediyorum. Bu vaatlerin neden yerine getirilmediğini de sizlerin vicdanına havale ediyorum" dedi. 

Soyer sözlerini şöyle tamamladı: Bazı şeyleri engelleri devam edeceğiz. Mesela Buca Cezaevi'nin yerine yapılacak imalat. Bunu engellemek için elimden ne geliyorsa yapacağım. Buca Cezaevi'nin yeri yeşil alan olmalıdır diyorum bunun da sonuna kadar arkasında duracağım. Bana sonra 'engelliyorsun' demesin kimse. Ben bunu engelleyeceğim, gücümün yettiği yere kadar da yapacağım. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir