17 Haziran 1919 tarihinde katledilen Menemen Kaymakamı Kemal Bey, Menemen Belediyesi karşısındaki Kaymakam Kemal Bey Anıtı önünde gerçekleşen anma töreni ile anıldı. Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, Belediye Meclis Üyeleri, Menemen Liseliler Derneği temsilcileri, Gaziler Derneği temsilcileri, meslek odalarının başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi partilerin yöneticileri, muhtarlar ve vatandaşların katılım gösterdiği anma töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Daha sonra Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy ve Menemen Liseliler Derneği Yönetimi tarafından anıta çelenk sunuldu.
“Şehitlerimiz her zaman kalbimizde olacaklar”
Menemen Liseliler Derneği(MELDER) Başkanı Özcan Güleç yaptığı açılış konuşmasında, “Bugün buraya Menemenimiz’in kahramanı, unutmamamız gereken Şehit Kaymakam Kemal Bey´i anmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Katılımlarınız için teşekkür ediyorum” dedi.
Daha sonra mikrofona gelen araştırmacı, tarihçi, gazeteci Oktay Özengin, 17 Haziran 1919 tarihini Menemen´in 6 bin yıllık geçmişine bakıldığında karşılaştığı en büyük felaketlerden biri olarak nitelendirdi. “Dünya literatürüne Menemen katliamı olarak geçen bir soykırımda, başta Menemen Kaymakamı Kemal Bey olmak üzere Menemen halkından 929 kişi vahşice katledilmiştir” diyen Oktay Özengin, o dönemi ve o gün yaşananları kısaca anlattığı bir konuşma yaptı. Özengin konuşmasını “101 yıl önce burada böyle bir olayın yaşanması insanı duygulandırıyor. Mekanları cennet olsun diyorum, her zaman kalbimizde olacaklar” diyerek tamamladı.
Gaziler Derneği Başkanı İbrahim Koşi ise yaptığı konuşmada, “Menemen’de Kuvay-i Milliye hareketinin ilk adımlarını da atan Kaymakamımız Kemal Bey´i rahmetle anıyorum. Bu topraklar varsa şehitlerimizin ve gazilerimizin özverileri sayesindedir. Bu sebeple şehitlerimize ve gazilerimize şükranlarımı sunuyorum” dedi.
“Kaymakam Kemal Bey ve tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum”
Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy ise anma töreninde yaptığı konuşmada, “Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları, Çanakkale Savaşı, 1. Dünya Savaşı ve hemen arkasından gelen Kurtuluş Savaşı. İşte bütün bu savaşlar 10 yıl içerisinde gerçekleşti. Bu ülkenin insan kaynağı kurudu. İşte tam da o dönemde emperyalist devletler Yunanistan’ı bir maşa gibi kullanarak Türkiye’yi işgale kalkıştılar. Bu işgal aynı zamanda etnik bir kimliği, Türk kimliğini yok etmeye yönelik bir işgaldi. Türkler ise, kimliklerini var etme noktasında bir savaş verdiler ve bu savaşı kazandılar” dedi.
“Tam 101 yıl önce burada kaymakamımız kurşunlanarak şehit edildi. O dönemin iktidarı diyebileceğimiz İstanbul sarayı bu olaya sesini çıkarmadı, sustu. Bu suskunluk, Kuvay-i Milliyeciler, Hasan Tahsinler, Mustafa Kemaller ortaya çıkana kadar sürdü. Onlar sayesinde biz bu vatanı var ettik. Bizim sınırlarımız cetvellerle çizilmedi. Birileri bize altın tepside bu vatanı vermedi. Biz bu sınırları kanla çizdik. O yüzden Şehit Kemalimiz’i, Kubilayımız’ı, tüm şehitlerimizi anmak, onları yad etmek bizim için görevdir” diyen Başkan Aksoy konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Kaymakam Kemal Bey o gün Yunan askerlerinin karşısına çıkarken ne düşünüyordu? Karşılarına çıkacağı zaman öldürülebileceğini bilmiyor muydu? Biliyordu. Hasan Tahsin o ilk kurşunu sıktığı zaman öldürülebileceğini bilmiyor muydu? Biliyordu. İşte bu vatanın evlatları böyle evlatlar. Ben başta şehit kaymakamımız Kemal Bey olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyorum”
Anma töreni konuşmaların ardından Oktay Özengin’in hazırladığı, o döneme ait Menemen fotoğraflarından oluşan serginin gezilmesi ile sona erdi.