MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Metro ve tramvayda TİS krizi: Ve sendika grev kararını astı!
Yerel Yönetimler
16 Haziran 2023 Cuma 16:10

Metro ve tramvayda TİS krizi: Ve sendika grev kararını astı!

Büyükşehir şirketi İzmir Metro A.Ş ve işveren sendikası SODEM-SEN ile metro ve tramvayda örgütlü olan Demiryol-İş Sendikası arasında süren görüşmelerde 77 maddelik TİS taslağındaki 50 maddede anlaşma sağlanırken 21 tanesini ücretlerle ilgili maddelerin oluşturduğu 27 maddede henüz ortak yol bulunamadı. Ara bulucu süreci de sona inince işçiler grev kararını astı. Sendikadan, "Hakkımızı vermezlerse İzmir’de hayatı durdururuz” resti geldi.
GERÇEKİZMİR - İzmir'de toplu ulaşımın ana damarlarında metro ve tramvayda toplam 625 personeli ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde yaşanan kriz sürüyor. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İzmir Metro A.Ş ve işveren sendikası Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) ile metro ve tramvayda örgütlü olan Demiryol-İş Sendikası arasında süren görüşmelerde 77 maddelik TİS taslağındaki 50 maddede anlaşma sağlanırken 21 tanesini ücretlerle ilgili maddelerin oluşturduğu 27 maddede henüz ortak yol bulunamadı. 

Öte yandan ara bulucu süreci de sona ererken sendika cephesinden önemli bir hamle geldi. Halkapınar’daki Metro A.Ş binası önünde basın açıklaması yapan işçiler, grev ilanını astı.

Grevin başlayacağı tarihi daha sonra açıklayacağını duyuran Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral işverene çağrı yaptı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile görüşeceğini de ifade etti.

Halkapınar'da grev ilanı asmak için toplanan işçiler, ‘SODEM-Sen şaşırma sabrımızı taşırma’, ‘Direne direne kazanacağız’, ‘Birleşen işçiler asla yenilmez’, ‘Hak hukuk adalet’ sloganları attı.



"İNADINIZA DEVAM EDERSENİZ ŞALTER İNER"
Basın açıklamasında konuşan ve 27 Şubat’ta başlattıkları süreçte şu ana 9 oturum gerçekleştirdiklerini belirten Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Giral, 77 maddelik TİS taslağındaki 50 maddenin imza altına alındığını, geriye kalan 27 maddenin 21 tanesinin ise ücret maddesi olduğunu ifade etti.

SODEM-Sen yetkililerine ve Metro A.Ş yönetimine seslenen Giral, “Emekçinin sesine kulak verin, emeğine değer verin! Eğer vermezseniz hesabını kötü soracağız. Eğer Metro emekçisinin alın terinin karşılığını vermemek için inadınıza devam ederseniz, metro ve tramvayda şalter iner. Sözleşme sürecinde hırslarına yenik düşüp iş akdi fesihleriyle karşımıza gelenlere, arabalarımızı işyerlerine almayanlara bunların hesabını
tek tek soracağım” dedi. 

"SADAKA İSTEMİYORUZ"
Giral şunları kaydetti: Bugüne kadar yapılan bütün görüşmelerde, Demiryol-İş Sendikası olarak, yasal sürelerin tamamını kullanıp, müzakere ve mücadele ederek, süreci masada sonlandırmak için her türlü çabayı göstermiş bulunmaktayız. Kimseden sadaka istemiyoruz; emeğimizin karşılığını, evimizi geçindirebileceğimiz ve insanca yaşayabileceğimiz ücretler istiyoruz. Bordrolarla konuşuyoruz, gün geçtikçe zorlaşan hayat şartlarıyla beraber, ağırlaşan ekonomik koşullar emekçinin belini bükmüş, geçinemez hale getirmiş, maaşlarımız daha cebimize girmeden eriyip gitmiştir. Aldığımız ücretler bordrolarımızda belli, niyetimiz kimseyi yanıltmak değil, gerçekleri inkar ederek hiç bir yere varamazsınız. Açlık sınırındaki ücretlere mahkum ettiğiniz İzmir Metro çalışanlarının artık karınları doymuyor, evlerini geçindiremez duruma geldiler. Çalışanlar olarak talebimiz, emeğimizin karşılığını almak, çocuklarımızın geleceği için, insan onuruna yakışır bir yaşam sürdürmek için, kısacası yaşayabilmek için, ücretlerimizin ve çalışma koşullarımızın düzeltilmesidir... 

"İZMİR'DE HAYATI DURDURURUZ"
Giral ayrıca, “Bugünden itibaren SODEM-Sen ve İzmir Metro AŞ. Yönetimi olumlu bir sonuçla dönüş yaparsa grev halayı çekmek yerine, emeğimizin karşılığının verildiği çalışanın yüzünün güldüğü ve hakkımızın teslim edildiği iyi bir toplu sözleşme için kutlama halayı da çekeriz... Sendika olarak üyelerimizin taleplerinin arkasındayız, kabul edilene kadarda mücadeleden vazgeçmeyeceğimizin bilinmesini isteriz. Bu süreçte hakkımızı vermezlerse İzmir’de hayatı durdururuz” diye konuştu. 
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir