MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Metro ve tramvaydaki TİS masasında yeni asgari ücret belirleyici olacak!
Ekonomi
14 Haziran 2023 Çarşamba 08:28

Metro ve tramvaydaki TİS masasında yeni asgari ücret belirleyici olacak!

Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden Metro A.Ş’de çalışan 625 işçiyi ilgilendiren TİS sürecinde görüşmelerden henüz bir sonuç çıkmazken anlaşma sağlanamayan 27 maddenin 21’ini ücretlerle ilgili maddeler oluşturuyor. Kısa süre içinde belirlenmesi planlanan yeni asgari ücretin metro ve tramvay işçilerinin alacağı ücrette değişken olması beklenirken Demiryolu İşçileri Sendikası İzmir Şube Başkanı Giral, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’e sürece müdahale etmesi çağrısında bulundu.

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden Metro A.Ş’de çalışan 625 metro ve tramvay işçisini ilgilendiren 10. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde taraflar henüz anlaşma sağlayamadı. 

Metro A.Ş’de örgütlü Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi ile Büyükşehir cephesini temsil eden Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasında süren uzlaşı mesaisi tıkanınca ikinci 60 günlük süreç başladı. Bu süre sonunda imzaların atılmaması durumunda işçiler 7 Ağustos’ta greve çıkacak. 

Taraflar arasında süren görüşmelerde 77 maddelik TİS taslağındaki 50 maddede anlaşma sağlanırken 21 tanesini ücretlerle ilgili maddelerin oluşturduğu 27 maddede henüz ortak yol bulunamadı. 

"YENİ ASGARİ ÜCRET BELİRLEYİCİ OLACAK"
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde ilk toplantı dün gerçekleştirilirken belirlenecek asgari ücret metro ve tramvay işçilerinin alacağı ücreti de belirleyecek.

Hali hazırda toplam 625 çalışanın 250 tanesi asgari ücretle çalışırken, asgari ücretin 8 bin 506 TL’den 11 bin TL ve üzerine çıktığı senaryoda Metro A.Ş çalışanlarının tamamı asgari ücretli konumuna düşecek. 

Taraflar arasında bir sonraki görüşmenin tarihi belirlenmezken asgari ücrete yapılacak ara zammın ardından sendika ve işveren tarafının masada ortak noktayı bulması bekleniyor. 

27 MADDENİN 21’İ ÜCRETLERLE İLGİLİ
İşçi ve işveren tarafının anlaşamadığı maddeleri çoğunluğunu ücretler ile ilintili maddeler oluştururken en önemlileri; kök ücretler(yevmiye), iş riskleri tazminatları, yemek yardımı, birleşmiş sosyal yardım(gıda yardımı), yakacak ücreti ve izin süreleri...

"SOSYAL KALEMLERE 2 BUÇUK SENEDİR ZAM YOK"
Konu hakkında konuşan Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, ‘’Metro A.Ş’de 2 buçuk yıldır sosyal kalemlerin hiç birine zam gelmedi. Gıda yardımı olarak halen işçiler 300 lira alıyor. 2 buçuk sene önce etin kilosu 60-70 liraydı. Biz işveren sendikasına da çağrıda bulunduk taleplerimizi ciddiye alın, biz artık burada çalışanları ezdirmek istemiyoruz. 60 günlük süremiz başladı. Genel merkezimizle de görüşüp grev kararı almamız gerektiğini söyledik. Grev kararını da genel merkezle görüştükten sonra asacağız’’ dedi. 

"SOYER MÜDAHALE ETMELİ"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e çağrı da yapan Şube Başkanı Giral, ‘’Başkan Soyer’e ben her gittiğimde söyledim. Emeğe verdiği değeri ve işçi-emekçiye yaklaşımını biliyoruz. Ben Metro A.Ş yönetimine müdahale edip ücretlerimiz iyi bir yere getirilmesi ile ilgili talebimi yineliyorum. Metro emekçisine sahip çıkıyor zaten yeniden sahip çıksın onu istiyoruz. Bizim amacımız greve gitmek değil ne İzmir halkını mağdur edelim ne de sonuçta greve giden işçi de mağdur oluyor, maaşını alamıyor, sigorta primi yatmıyor ama artık geçinemez hale gelince Anayasal bir hak olan grev hakkımızı kullanmaktan çekinmeyiz’’ diye konuştu. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir