Halil İbrahim GÜLER/GERÇEKİZMİR- Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşıma zam talebini oybirliğiyle kabul etti. Olağanüstü toplanan kurulda minibüs ücretleri için bir karar alınmadı. Son olarak Haziran ayında tarifelerine zam yapıldığını belirten İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici zor bir süreçten geçtiklerini söyleyerek çözüm çağrısında bulundu.
“30 TL YAPSAN NE OLUR”
Toplu ulaşıma yapılan zammı değerlendiren Kayışdikici, “Biliyoruz, vatandaşın geliri düşük. Bu zamlar kendilerini yıpratıyor ama yeni tarife hem ESHOT için hem minibüsçüler için az. ESHOT’a bir yolcunun maliyeti 50 TL’nin üzerinde yer alıyor. Bu maliyeti göz önüne aldığında ESHOT’ta 20 TL zam yapsan ne olur, 30 TL yapsan ne olur. Toplu ulaşım belediyelerin sırtında büyük bir kambur oluşturuyor. Eğer doğru bir çalışma yapılırsa ESHOT zarar etmeyecek. Bu da vatandaşımıza başka bir hizmet olarak geri dönecek” diye konuştu.
“EFE-TÜFE’ye göre rakamları belirlesinler”
Minibüsçülerin tarifelerine zam yerine sistemde değişikliğe gidilmesi beklediğini kaydeden Kayışdikici, “Minibüsçülere dönersek, biz her zaman zam yapılmasını istemiyoruz. Ülkenin durumu orda bize yapmasınlar EFE-TÜFE’ye göre rakamları belirlesinler. Memura bir yıllık süreçte ne kadar zam yapılıyorsa onu toplu ulaşıma da yansıtılması gerekiyor. 2019 yılından bugüne EFE, TÜFE’ye ne kadar zam yapıldıysa biz de onu istiyoruz. Burada hükümet ve yerel yönetimlerin yaptığı kısır çekişmeler bize yansıyor. İZBAN’da yerel yönetim ve hükümetin ortaklığı var. Oluşan zararda biri devlet kasasından biri belediye kasasında karşılıyor. Peki, minibüsçüler ne yapacak? Şuan bizim için çözüm araçları kapatmak kalıyor. Bazı arkadaşlar araçlarının modellerini yükseltemediği kontak kapattı” diye konuştu.
“ARTIK O NEFESİ DE ALAMIYORUZ”
Minibüsçü esnafının zor bir süreçten geçtiğinin altını çizen Kayışdikici, “UKOME’den geçtiğimiz haziranda minibüsçüler için zam kararı çıktı. Birinci kademe 20, ikinci kademe 25, üçüncü kademe 30, dördüncü kademe ise 35 TL olarak belirlendi. 35 TL olan kademe 25 kilometreden uzun olan yollar için geçerli. İzmir-Manisa arası 40 kilometre, orada otobüsler 125 TL ücret alıyor. ‘Dur-kak’ı yok, trafik yok. Oda başkanı olarak benim 2 tane minibüsüm var. Bir tanesi evde yatıyor. Zaten şoför bulmakta zorlanıyoruz. Bir tanesi de sanayide yatıyor. Motor yaptıracağız. 6 haftadır Almanya’dan parça gelmesini bekliyorum. Maliyeti ise 230 bin TL. Ben bu masrafı çalışarak ne kadar zamanda karşılayacağım? Zaten kazanamıyorum. Eğer bu ülkede insanca yaşayacaksak, ücretlere adil bir şekilde zam yapılması gerekiyor. Türkiye genelinde büyükşehir merkezlerinde çalışan minibüs ve halk otobüsü esnafı son nefesini veriyor. Halk arasında ‘nefes alıyoruz yeter’ denir ya, artık o nefesi de almıyoruz” açıklamasında bulundu.
'BURSA' MODELİ TEKLİFİ
Yerel yönetimlerin zorlu süreçte esnafa destek olması gerektiğini vurgulayan Kayışdikici, “Bursa’da toplu ulaşım ve minibüsçülerin çalışma sistemi ile ilgili çalışma başlatıldı. Belediye minibüsçülerle bir anlaşma yaparak, belli bir tadilattan geçirdi. Belli bir kilometre ve yolcu taşıma kotası koydu. Bu kota aşıldığı anda minibüsçüler belediyeye farkı veriyor. Bunun karşılığında ise aylık belli bir ücret belediyeden minibüsçülere ödenmeye başlandı. İzmir’de de 25 kişilik minibüs çalıştıran arkadaşlara ‘Bursa’ modelini getirebiliriz” diye konuştu.