MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
O muhtardan dikkat çeken çıkış: Harmandalı, Ümraniye olmak üzere!
Güncel
12 Mayıs 2021 Çarşamba 08:45

O muhtardan dikkat çeken çıkış: Harmandalı, Ümraniye olmak üzere!

Çiğli’nin Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Kazar, Harmandalı civarında meydana gelen heyelan ve çatlaklar için açıklamalarda bulunurken yetkililere seslendi. Kazar, Harmandalı’nın volkanik hale geldiğini söyledi ve Ümraniye örneği verdi.

GERÇEKİZMİR - Çiğli’de bulunan Cumhuriyet Mahallesi’nin Muhtarı Dursun Ali Kazar, katı atık bertaraf tesisi bölgesinde zaman zaman meydana gelen heyelan ve çatlaklar için kamuoyuna açıklamalarda bulundu.

Muhtar Kazar, “Harmandalı çöplüğünde neler oluyor?” başlıklı açıklamasında mahallenin sorununa dair ifadeler kullanırken İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni hedef aldı. Sürece ilişkin bilgilendirme yapan Kazar, kaymaların taş ocağından kaynaklandığının öne sürülmesine karşı çıktı. Harmandalı bölgesinin volkanik hale geldiğini aktaran Kazar, yetkililere seslenirken Ümraniye örneği verdi. Kazar ayrıca tedbir ve önlemlerin alınmaması halinde katliam olabileceğini öne sürdü.

İşte o açıklama:

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?
Geçmiş yıllarda bölgede zaman zaman heyelanlar yaşanmıştı. Son dönemde Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Dursun Ali Kazar ve Harmandalı Gazi Mustafa Kemal Atatürk Mahallesi Muhtarı Sevcan Yelman ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kontrolü altında kente yıllardır hizmet veren tesisin civarında incelemelerde bulunmuştu. Ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi tesis civarındaki toprak kaymasını önlemek için harekete geçti. TÜBİTAK tarafından yapılan analizler doğrultusunda hareketlenmenin Harmandalı Düzenli Atık Depolama Tesisi ile ilgisi bulunmadığının tespit edildiği vurgulandı.

Büyükşehir Belediyesi’nden konuyla ilgili detaylı olarak şu açıklama yapılmıştı:  İzmir Büyükşehir Belediyesi, bölgede ilgili tüm birimleriyle gerekli inceleme ve çalışmaları büyük bir hassasiyet içerisinde yürütmektedir. Alandaki yer hareketleri yakından takip edilmekte, konuya ilişkin bilimsel araştırmalar ve alınması gereken önlemlere ilişkin tespit çalışmaları yapılmakta, izlenecek yol haritasına yönelik değerlendirmeler de başta İzmir Valiliği olmak üzere ilgili kurumlarla eşgüdüm içerisinde yürütülmektedir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ilk olarak 24 Aralık 2019 tarihinde bölgede oluşan heyelana ilişkin “Jeolojik-Geoteknik Etüt Raporları” hazırlanmıştır. Aynı süreçte İzmir Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce yerinde yapılan incelemeler sonucunda düzenlenen 21.01.2020 tarihli tutanakta bölgede bir vatandaşa ait konut ve hayvan damlarının bulunduğu, ancak bunun dışında yerleşim alanı bulunmayan tarla vasfında taşınmazlardan oluşan söz konusu alanda ve ayrıca bu alanın yaklaşık 400 m. batısında kalan ondülasyonlu bir yapıya sahip bölgede oturma-kabarma yapıları ve gerilme çatlaklarının tespit edildiği, olayın genel hayatı etkilemediğinin tespit edildiği belirtilmiştir. Jeolojik-Geoteknik Etüt Raporu ve AFAD yazısı doğrultusunda heyelan sahasındaki bir ağıl ve evin taşınmasını sağlamıştır. 30 Ekim 2020 tarihindeki 6.9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında oluşan b&uum l;yük ve küçük ölçekli depremler ile aşırı yağışların bölgedeki heyelan ve çatlaklara etkisinin gözlemlenmesi için üniversitelerimizin konu ile ilgili bölümlerinde görevli uzman akademisyenler, Büyükşehir Belediyesi Tehlikeli Yapı Değerlendirme Komisyonu ve AFAD yetkilileri sahada incelemeler yapmıştır. Yapılan tetkikler neticesinde, heyelan bölgesinin suya tamamen doygun hale geldiği zemin malzemesinin oldukça ayrışmış olduğu tespit edilmiştir.

Tetkikler neticesinde, Cumhuriyet Mahallesi Güneybatı kısmındaki 9612 Sk. No:8, 9613 Sk. No:5 ve 9613 Sk. No:16’da bulunan yapıların can güvenliği açısından tahliye edilmelerine karar verilmiş, Çiğli Belediye Başkanlığı ve AFAD’ la yapılan yazışmalara istinaden 9613 Sk. No:8’de ikamet eden vatandaşlar riskli yapıyı terk ederek Uzundere toplu konutlarına taşınmıştır. 9613 Sk. No:5 ve 9613 Sk. No:16’ da ikamet eden vatandaşlar ise kira yardımı ya da Uzundere toplu konutlarına yerleşme yönündeki teklifleri geri çevirerek konutlardan çıkmak istemediklerini bildirmişlerdir.

Bölgedeki ‘çatlak ve kabarmalara metan gazının neden olduğu’ iddiaları üzerine TÜBİTAK MAM tarafından 5 farklı çatlakta metan (CH4) gazı ölçümleri yapılmış, alınan hava emisyon numuneleri laboratuvar ortamında analiz edilmiştir. 15.03.2021 tarihli raporda örnekleme yapılan 5 noktadan metan gazı çıkışı tespit edilmediği belirtilmiştir. Dolayısıyla söz konusu yer hareketlerinin Harmandalı Düzenli Atık Depolama Tesisi ile ilişkilendirilmesinin mümkün olmadığı analiz sonuçları ile ortaya konulmuştur.

Bölgedeki durumun tespiti ve çözümü konusunda ‘Heyelan ve Geoteknik Etüt Raporları ve Önlemleri İçeren Uygulama Projelerinin Hazırlanması ile Yapımına’ ilişkin ihale süreci devam etmektedir. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 03.03.2021 tarihinde İzmir Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda söz konusu alanla ilgili Afete Maruz Bölge Kararı alınmasını talep etmiş bulunmaktadır. Belediyemiz süreçle ilgili gelişmeleri yakından takip ederek gereken önlemleri alma konusunda üzerine düşen görevi yerine getirme duyarlılığını sürdürmektedir.”

ÜMRANİYE’DE NE OLDU?
İstanbul’da 28 Nisan 1993 tarihinde Ümraniye’de Hekimbaşı çöplüğünde biriken metan gazının patlaması sonucunda bir facia meydana geldi. Olayda 39 kişi öldü, 12 kişi kayboldu. Patlamanın yaklaşık 4 buçuk yıl süresince çöplerin kontrolsüz bir şekilde biriktirilmesi nedeniyle meydana geldiği belirtildi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir