Yıllardır umudunu Aktaş Barajı’nın suyuna bağlayan Ödemişli çiftçilerin bu yaz yüzü gülüyor. Geçen yıl tamamlanan Aktaş Barajı’ndan temmuz ayı itibari ile sulama şebekelerine su verildi. Yaklaşık 2 ay boyunca Aktaş Barajı’ndan tarlalara bereket aktı.
Ödemiş Ovası’nda 15 bin 800 dekar arazi bu yaz ilk kez modern sulama ile tanışırken, tarlalardaki verim % 40 ile 60 oranında arttı. Sulama maliyetleri düştü. Üretici yılda 2 hatta 3 hasat imkanına kavuştu.
“Aktaş Barajı ve Sulaması” ile yaz ayları boyunca özel olarak ilgilenen DSİ 2. Bölge Müdürü Birol Çınar, Bölgeki su sıkıntısını gidermek için gece gündüz çalıştıklarını belirtti. Çınar “ Aktaş Barajı’nda geçen yıl su tutmaya başladık. Barajda yaklaşık 21 milyon m3 su depolandı. Geçiçi kabul aşamasında olmamıza rağmen üreticimizin mağdur olmaması için temmuz ayı başından itibaren tarlalara su vermeye başladık. Bölge üreticisi sıcak yaz günlerinde bile uygun maliyetle tarlalarını sulama imkanı buldu” diye konuştu
Ödemişli üreticilerin yüzünü güldüren projenin dolaylı olarak 1350 kişiye daha istihdam olanağı yaratacağını kaydeden Birol Çınar Aktaş Barajı ve Sulaması’nın bölge çiftçine yılda yaklaşık 15 milyon lira daha kazandıracağını söyledi.
4,79 milyon m3 dolgu yapıldı
Ödemiş’in Karaköy Beldesi yakınlarındaki Aktaş Çayı üzerine kurulan barajın gövdesi kil çekirdekli yarı geçirimli dolgu tipinde inşa edildi. 2013 yılında başlanan gövde inşaatı kapsamında 4,79 milyon m3’lük dolgu yapıldı. Aktaş Barajı temelden yüksekliği 105 metre olarak inşa edildi ve 15 bin 800 dekar araziyi modern sulama imkanına kavuşturdu.
45 milyon m3 su tutma hacmine sahip olan Aktaş Barajı Ödemiş İlçesine bağlı; İlkkurşun, Bülbüldere, Yusufdere, Sekiköy ve Yeniköy mahalleleri ile Kayaköy Beldesi’ndeki arazileri sulayacak.