Bergama ilçesinde parşömen ustası 86 yaşındaki İsmail Araç ile bir araya gelen, kullanılmayan antik dillerin ustası sümerolog 79 yaşındaki Veysel Donbaz, Bergamalılarla birlikte çivi yazısı kil tablet yaptı.
Kullanılmayan antik dillerin ustası, geçmişle gelecek arasında bilge bir köprü olarak tanınan sümerolog Veysel Donbaz, Bergama Kültür Merkezi'nde (BerKM) düzenlenen konferansta Sümerlerden başlayan hikayesini ve tecrübelerini anlattı. Sümerce, Akadca, Asurca, Babilce ve Hititçe bilen ve Türkiye'nin sayılı sümerologlarından olan Donbaz, bugüne kadar çivi yazısıyla yazılmış 10 bine yakın kil tablet okuduğunu ve 60 bin tabletin envanterini tuttuğunu belirtti. Donbaz, "1958 -1962 yılları arasında Sümeroloji Bölümü'nde tek öğrenci olarak öğrenim gördüm. Daha sonra İstanbul Arkeoloji Müzeleri Tablet Arşivi'ne tayin oldum. 43 yıl 73 bin tableti bulunan bu arşivde çalıştım. Çok çeşitli tabletler üzerine araştırmalarım oldu. 15'i aşkın kitabım var. 200'ü aşkın ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış mesleki makalelerim bulunuyor" dedi.
Daha sonra 7'den 70'e tarih meraklısı Bergamalılarla, Bergama Tarih Araştırmaları Kütüphanesi'nde buluşan Donbaz, burada çivi yazısı kil tablet atölyesi yaptı. Donbaz, buradaki çalışmada Anadolu'nun yaşayan tek ve son karatabağı, Bergamalı parşömen ustası İsmail Araç ile bir araya geldi. Sümer çivi yazısı, parşömen kağıdına aktarıldı. Veysel Donbaz ayrıca Bergamalılara ‘Bin Kral, Bin Anı' adlı kitabını imzaladı.