MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ormana patlatmalı taş ocağına bakanlık freni!
Güncel
11 Ekim 2023 Çarşamba 13:42

Ormana patlatmalı taş ocağına bakanlık freni!

İzmir’in Kemalpaşa ilçesi Damlacık Mahallesi’nde kalker ocağı kurulması için başlatılan ÇED süreci Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından iptal edildi. Damlacık Mahallesi’ndeki proje alanı orman alanı vasfında bulunuyordu.

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki kalker ocağı krizinde önemli bir gelişme yaşandı. 

Ceyhan Okkanoğlu tarafından Kemalpaşa ilçesi Damlacık Mahallesi’ne kurulmak istenen kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi için 21 Ağustos’taki başvuru üzerine Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatılmıştı.

46 milyon 882 bin TL bedel ile gerçekleştirilmesi planlanan projeye göre yılda 6 milyon ton malzeme üretimi yapılacak ve alanda 2 adet 2 milyon ton kapasiteli kırma eleme tesisi kurulacaktı.

Damlacık Mahallesi’nde kalker ocağı kurulması için başlatılan ÇED süreci Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından iptal edildi.

BAKANLIK’TAN AÇIKLAMA
Konu ile ilgili bakanlıktan, ‘’İlimiz, Kemalpaşa İlçesi, Damlacık Mahallesi sınırları içerisinde Ceyhan Okkaoğlu tarafından yapılması planlanan “ER:3421246 ve 90571 Ruhsat Numaralı Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi” projesine  ilişkin devam eden ÇED süreci  29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 5.Maddesi 2.Bendi a. Fıkrası hükmü gereğince iptal/iade edilerek sonlandırılmıştır’’ açıklaması yapıldı.

MEVZUATA UYGUN DEĞİL!
ÇED yönetmeliğinin 5. maddesinin 2. bendinin a fıkrasında şu ifadeler yer alıyor: 
Projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır. ÇED sürecinin sonlandırıldığı Bakanlık ve il müdürlüğü internet sayfasından ilan edilir.

ORMAN ALANINDA KALIYOR!
Ocak sahasında basamaklarda delme-patlatma yöntemi uygulanacağı açıklanmıştı. Proje kapsamında kullanılacak alan ise orman alanda kalıyordu…

İptal edilen proje sahasına en yakın konut sadece 875 metre uzaklıkta Damlacık Mahallesi’nde bulunuyordu.

Proje dosyasındaki bilgilere göre ocakta yüzeylenen malzemenin ekskavatörle ve/veya delme patlatma yönetimle gevşetilmesi planlanıyordu. Ayrıca ocakta üretime başlamadan önce 10 cm kalınlığında bitkisel toprak sıyırılması ve alanda sert kayaçla karşılaşıldığında patlayıcı kullanılarak gevşetme yapılması planlanıyordu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir