Türkiye'deki otizmli binlerce gençten biri olan Ateş Güldoğan (24) bu yıl Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümü'nden mezun oldu. Çocukluğundan itibaren özel eğitim alan ve 10 yaşında müzikle tanışan Ateş, piyanosunun tuşlarına dokunduğu parmaklarıyla dinleyenleri büyülüyor.
Ateş için Türkiye'nin farklı illerinden ve yurt dışından gelen müzisyenlerin katılımıyla, 6 Ekim 2018'de Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde bir yardım konseri düzenlendi. Etrafındaki herkesi sevecenliği ve müziğe olan aşkıyla büyülen Ateş'ten ilham alınarak düzenlenen konserde, iki özel eğitim okuluna destek sağlandı. Ateş'in gölge öğretmeni ve yaşam koçu Esra Usta Keçeci, "Bizler müziğin motivasyonunun yanı sıra daha yaşanılabilir bir dünya inancı taşıyan, özgürleşebileceğimize inanan, ötekileştirilmiş bütün insanlara, hayvanlara, bitkilere yüzünü dönmüş bireyleriz. İşte bu hissiyatlar olunca bu kadar kalabalık bir kadronun bir araya gelmesi de zor olmadı. Yalova, Ağrı, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Bursa, Elazığ ve Almanya’dan müzik köyü dostlarının katıldığı gecede Ateş'in yanı sıra Mehmet Günay Eser ve Ahura Ritim Topluluğu da bir performans sergiledi. Bu özel konser sayesinde Moris Bencuya Otistik Çocuklar Özel Eğitim Uygulama Merkezi'ne 41 sandalye, fotokopi makinesi ve temizlik malzemeleri alındı" dedi.
YÜZDE 25 BURSLA OKUDUĞU ÜNİVERSİTEYİ BİTİRDİ
Ateş ile 3 yıldır birlikte olduğunu anlatan Keçeci, onun 10 yaşından beri Ege Üniversitesi'nde öğretim görevlisi Nilüfer Akdoğu'dan piyano dersi aldığını belirterek, "Ateş'in iletişim sorunu var. Biriyle iletişim kurmakta ve kendini ifade etmekte sorun yaşıyor. Ben bu yönde ona destek oluyorum. Bir nevi onun eli, ayağı, kulağıyım. Müzik ateşe terapi gibi oluyor. Müzik sayesinde bazı sorunlarını aşıyor" dedi. Otizmli bireylerin çoğunlukla en ufak bir sese tepki vererek öfke nöbetleri geçirdiğini dile getiren Esra Usta Keçeci, Ateş'in piyano sayesinde nöbetlerinden kurtulduğunu anlattı. Ateş'in Türkiye'de üniversiteye giren 7 otizmliden biri olduğunu söyleyen Keçeci, onun yetenek sınavına girerek kazandığı müzik bölümünden yüzde 25 bursla okuyup mezun olduğunu belirtti. Keçeci, "Bu tarz çocuklar normalde uzun süre aynı yerde oturup dikkatini toplayamaz. Ben her gün Sasalı'ya evlerine gidiyorum. Ateş şu an bizler gibi. Uzun süre konsantrasyon sağlayıp birşeyler dinleyebilir. Ama çok zorlu süreçlerden geçti. Ona çok fazla emek ve eğitim verildi. Sağlıklı kişiler günde 2 saat çalışıyor ama Ateş piyanoda günün en az 5-6 saatini geçirir" dedi.
Ateş'i ilk olarak Gümüşlük Festivali'nde tanıdığını anlatan dünyaca ünlü piyanist Gülsin Onay ise onun müzik ile iyileştiğini vurgulayarak, "Onunla çok severek çalışıyorum. Müthiş bir ilerleme gösterdi. Çok yetenekli ve beni duygulandırıyor" diye konuştu. (DHA)