MENÜ
İzmir 11°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Pandemide mülteci olmak: Yüzde 83’ü işsiz kaldı!
Güncel
18 Eylül 2020 Cuma 08:43

Pandemide mülteci olmak: Yüzde 83’ü işsiz kaldı!

Deri Tekstil ve Kundura İşçileri Derneği açıkladığı “Pandemide Mülteci İşçi Olmak” raporuna göre, pandemi sürecinde mülteci işçilerin yüzde 83’ü işinden oldu.
Deri Tekstil Kundura İşçileri Derneği, AB Sivil Düşün Programı’nın desteği ile hazırladığı “Pandemide Mülteci İşçi Olmak” başlıklı raporunu yayımladı.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre İzmir’de farklı iş kollarında çalışan 100 mülteci işçiyle görüşmeler yaparak hazırlanan raporda, pandemi sürecinde mülteci işçilerin yüzde 83’ünün işinden olduğu, yüzde 96’sının ise gelirlerinin kesildiği ya da azaldığı belirtildi. Koronavirüs salgınının en çok toplumun yoksul kesimlerini etkilediğini ve bu kesimlerin başında mültecilerin ve göçmenlerin geldiği ifade edilen raporda, “Mülteci işçiler ya vatandaş olamadıkları için ya da kayıt dışı çalıştırıldıkları için pandeminin etkilerini azaltmak için verilen desteklerden yararlanamadı. Pandemi döneminde mülteci işçiler aileleri ile birlikte yok sayıldı” denildi.

100 İŞÇİDEN 95’İ KAYIT DIŞI
Salgının ekonomiye etkisinden dolayı Türkiye genelinde binlerce işyerinin üretime ara vermek zorunda kaldığı, bunların başında da mülteci ve göçmen işçilerin yoğun olarak çalıştığı tekstil, kundura, sanayi atölyeleri ve inşaat gibi sektörlerin de yer aldığı belirtilen açıklamada bu süreçte yüz binlerce mültecinin çalışamadığı, ailesinin ve evinin ihtiyaçlarını karşılayamadığı ifade edildi. Deri Tekstil Kundura İşçileri Derneği, rapordan kesitleri açıklamasında şu şekilde kaydetti: “Anket için görüştüğümüz işçilerin, 37’si tekstil ve kundura atölyelerinde, 13’ü sanayi atölyelerinde, 15’i fabrikalarda, 8’i hizmet sektöründe, 6’si geri dönüştürebilir atık toplamada ve 21’i inşaatlarda çalışıyordu. İşçilerin büyük bir kısmı Suriyeli uyruklu mülteci olmakla beraber, Afganistanlı, İranlı ve Afrikalı işçilerle de görüşme yapıldı. Görüştüğümüz 100 işçiden sadece 5 işçi kayıtlı çalıştırılırken geriye kalan 95 işçi kayıt dışı çalıştırılıyordu. Kayıtlı işçilerin tamamı fabrikalarda çalışıyordu. Kayıtlı işçilerin tamamı erkek işçiydi.”

GELİRLERİ TAMAMEN KESİLDİ
Anket için görüşülen mülteci işçilerin 83’ünün salgının Türkiye’de etkisini gösterdiği mart ayında işsiz kaldığı ya da ücretsiz izne gönderildiği, 8’inin çalışmaya devam ettiği, 9’unun ise kısmi zamanlı çalışmaya devam ettiği kaydedilen raporda, “Pandemi sürecinde işsiz kalan 83 mülteci işçinin 71’i mart ayından itibaren 6 aydır çalışmadığını, 8’i 5 ay boyunca çalışamadığını 4’ü ise 4 ay boyunca çalışamadığını dile getirdi. 100 mülteci işçinin sadece 4’ü pandemi sürecinde gelirinin azalmadığını cevabını, 13 işçi ise azaldığını belirtti. 83 mülteci işçi ise gelirinin tamamen kesildiğini dile getirdi. Pandemi döneminde çalışmaya devam eden 8 işçinin 4’ünün de gelirinde azalma oldu. Tam zamanlı ya da kısmi zamanlı çalışan işçilerin de gelirleri azaldı. 100 işçiden sadece 23’ü pandemi döneminde yerel yönetimlerden ya da insani yardım dağıtan derneklerden gelen gıda ve hijyen paketlerinden yararlandıkları cevabını verdi. Mülteci işçilerin 83’ü pandemi sürecinde kira ödemelerinde sorun yaşadığını 91’i gıda ihtiyaçların gidermekte sorun yaşadığını, 77 ise fatura ödemelerinin etkilendiğinin cevabını verdi” ifadelerine yer verildi.

RAPORDA YER ALAN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Raporda Deri Tekstil Kundura İşçileri Derneği’nin sunduğu çözüm önerileri ise şöyle:
-Mülteci ve göçmen işçilerin sosyal güvenlik kaydı işlemleri kolaylaştırılmalı ve işveren tarafından başvuru yapılmadığı durumda mülteci ve göçmen işçinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurusu yeterli olmalıdır. (Çağla Geniş/İlkses Gazetesi)
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir