MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Pastacılık ve fırıncılık kursuna katılan kadınlara sertifika
Ekonomi
16 Ekim 2017 Pazartesi 19:51

Pastacılık ve fırıncılık kursuna katılan kadınlara sertifika

AVRUPA Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), İŞKUR ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen İzmir Pastacılar ve Fırıncılar Odası ile Milano Ticaret Odası tarafından 12 ay süreyle yürütülen 'Güçlü Kadın Güçlü Ekonomi' projesi kapsamında 8 aylık kurs gören 100 kadından 95'i sertifakalarını aldı.

İZMİR - Güçlü Kadın güçlü ekonomi projesi sertifika töreni EBSO Meclis salonunda yapıldı. Törende konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, "Güçlü Kadın Güçlü Ekonomi Projemiz (Kadınların Güçlendirilmesi - İzmir'de Gecekondu Bölgelerinde Yaşayan Korunmasız Kadınların Sosyal Marjinalliğinin Azaltılması ve Gelir Etme Fırsatlarının Arttırılması projesi) ile korunmasız durumdaki kadınların geçim kaynaklarını ve sosyal entegrasyonunu desteklemeyi, dolayısıyla toplum seviyesinde olumlu ekonomik etki yaratmayı amaçladık. 'Dezavantajlı kişilerin sosyal entegrasyonu ve istihdam edilebilirliklerinin geliştirilmesi'ni öngören hibe çağrısına kadınlara yönelik bir proje hazırlayarak başvurduk" dedi.

Dünya genelinde kadınların işgücüne katılımının yüzde 50'nin üstünde, Türkiye'de ise yüzde 30 ile 35 arasında olduğunu belirten Yorgancılar, "Kadınlar toplumların kalkınmasında önemli bir itici güçtür. Küresel ekonomide kadın evinde çocuğuna bakarken de ürettiği ürünü bir bilgisayar ve internet aracılığıyla Çin'den Afrika'ya kadar satabilir. İşte bu nedenlerle, ne kadar çok kadına ulaşabilirsek, o kadar ülke ekonomisine katılımlarını artırırız diye böyle bir projeye imza attık. AB'nin kadının ekenomiye, işgücüne kazandırılmasıyla ilgili fonları var. Bizim projemiz de kabul edildi. Yaklaşık 292 bin Euro değerindeki projemizi, Milano, Monza Brianza ve Lodi Ticaret Odası'nın Formaper Ajansı liderliğinde Pastacılar ve Fırıncılar Odası ortaklığında yürüttük. İzmir Büyükşehir Belediyemiz de iştirakçi sıfatıyla Meslek Fabrikası'nın kapılarını ücretsiz olarak açarak projemize çok kıymetli destek verdi.  Proje vesilesiyle kurulan Fırıncılık Laboratuvarı da bundan sonra yeni kursiyerlere hizmet veremeye devam edecek. Şu anda da 40 yeni kursiyer Meslek Fabrikası'nda eğitim almakta" diye konuştu.

Proje'nin önemli bir paydaşının da İŞKUR olduğunu belirten Yorgancılar, tüm kurs süresince günlük kursiyer harçlığının verildiğini ve sigorta giderlerinin karşılandığını belirtti. Yorgancılar, "İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası'nda kurduğumuz Pastacılık Laboratuvarı'nda 100 kadına mesleki eğitim verdik. 400 saatlik mesleki eğitimi tamamlayan 95 kadının 75'ini işbaşı eğitime gönderdik. 400 saatlik işbaşı eğitimlerini tamamladılar. Daha işbaşı eğitimleri tamamlanmadan 30 kadın istihdam edildi. Yani evinde oturan otuz kadın işgücüne katıldı. Bizim için bu gururdur. İnşallah bu sayı 300 olur, 3 bin olur. Buradaki hedefimiz 50. Ekim sonundan önce hedefin de üzerinde bir istihdam sağlayacağımızı düşünüyoruz. 100 kadın arasından seçilmiş olan 50 kadına KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi verdik. 48 kişi iş planlarını hazırladı. Bu süreçte 'Kadın Yardım Masası' kurduk. 100 kursiyeri psikolojik, hukuki, sağlık ve iş edinme konularında destekleyecek uzmanlarla çalışarak hem eğitimler hem de birebir danışmanlık hizmeti verdik" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Daire Başkanı Aytuğ Balcıoğlu ise Büyükşehir Belediyesi'nin Meslek Fabrikası hakkında bilgi verdi.

KOSGEB Güney Bölge Müdürü Mustafa Çanakçsı ise Türkiye'de her 100 kadından sadece 30'nun ekonomiye dahil olduğunu belirterek, "Ekonomide Türkiye'nin hedeflerine ulaşabilmesi için kadınların işgücüne mutlaka dahil etmeliyiz. Türkiye'de ilk kez 2015 yılında kadın girişmici sayısı 110 bin kadına ulaştı ve artamaya devam ediyor" dedi.

Milano Ticaret Odası Proje Yöneticisi Olga Nogaeva ise projenin gerçekleşmesinin çok kolay bir süreç olmadığını, 3 yıl önce AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı kapsamında proje önerisinde bulunduklarını, bu hibe programının toplam tutarının 30 milyon Euro olduğunu söyledi. Negaeva, "150 proje için 23 milyon Euro tutarında hibe sözleşmeleri yapıldı. Bu proje de bunlardan başarıyla tamamlananlardan biri oldu. Yerel unsurlar projeyi hep desteklediler. Kursiyeler de başarıyla süreci tamalandı. Kimi istihdam edildi kimi ise girişimci olarak kendi işlerini kuracaklar" diye konuştu.

Kursu başarıyla tamamlayan kadın kursiyerlerden bazıları ise işsizken artık bir meslek ve iş sahibi olmanın mutluluğun yaşadıklarını söyledi. İleride kendi işlerini kurmak istediklerini belirten kadınlar, kendi ayakları üzerinde durabileceklerini gördüklerini, kendileri güçlü olduğu için ülke ekonomisini de güçlendireceklerine inandıklarını belirtti.

Konuşmaların ardından kursu tamamlayan kadınlara sertifakaları verildi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir