Bornova Belediyesi dezavantajlı bölgelerdeki kadınları meme kanseri ve rahim ağzı kanseri konusunda bilinçlendirmek amacıyla Meme Kanseri ile Savaşım Derneği (MEMEKANDER) ile birlikte örnek bir proje hayata geçirecek. Japonya Büyükelçiliği tarafından 2021 yılı kapsamında ilan edilen yerel projelere hibe programına başvurusu yapılacak “Dezavantajlı bölgelerde kadın kanserleri, erken tanısında Pembe Karavan” başlıklı proje başarılı bulunursa tarama ve testleri yapılacak kadınlar Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’ne (KETEM) yönlendirilecek.
Başvurusu yapıldıktan sonra Haziran ayında sonuçları açıklanacak proje kabul edilirse kadınlara kanser farkındalığı çalışmalarını götürülecek, erken tanı için mamografi çekimleri yapılacak ve smear testleri yapılarak en KETEM’e taşımacılığı sağlanacak. Proje kapsamında 20-70 arası kadınlara eğitimler verilirken, 40-70 yaş arası kadınlara ücretsiz kanser taraması yapılacak. Ayda ortalama 100-120 kadına ulaşılacak Pembe Karavan sayesinde yılda en az 1000 kadına meme kanseri ve rahim ağzı kanseri taraması yapılması amaçlanıyor. 1 yıl sürecek proje kapsamında kanser sözkonusu olursa erken evrede tespit edilerek tedavileri yapılacak ve %90 oranında hayatları kurtulacak.
Kentteki tüm sivil toplum kuruluşları ile güçlü ilişkiler içinde olduklarını ifade eden Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Vatandaşlarımıza hizmet yolunda tüm kurumlarla imkanlarımızı ve bilgi birikimimizi birleştirmemiz gerekiyor. Memekander ortaklığında başvurusunu yapacağımız proje kabul edildiği takdirde Bornovalı kadınlar için çok önemli bir hizmeti birlikte vereceğiz. Kanserde erken teşhisin ne derece önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu proje erken tanının yanısıra tedavi imkanları açısından da çok önemli” dedi.