MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Prof. Dr. Sipahi'den çarpıcı mesajlar: Hastanede yoğun bakım doluluk oranı yüzde 90'ın üzerinde!
Sağlık
1 Şubat 2022 Salı 16:09

Prof. Dr. Sipahi'den çarpıcı mesajlar: Hastanede yoğun bakım doluluk oranı yüzde 90'ın üzerinde!

Koronavirüsün Omicron varyantının etkisi vaka sayılarının tavan yapmasına sebep olurken gözler yoğun bakım servislerine çevrildi. Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi kendi hastanelerinde yoğun bakım doluluk oranının yüzde 90’ın üzerinde olduğunu belirterek yeni yoğun bakım alanları ve vatandaşlara aşı olmuş olsalar dahi önlemlerden vazgeçmeme çağrısı yaptı.

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Koronovirüs salgını Omicron varyantının hızlı yayılımıyla Türkiye'ye zor günler yaşatmaya devam ediyor.

Tavan yapan vaka sayılarının gölgesinde gözler yoğun bakım servislerine çevrildi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi kentin büyük hastanesindeki son durumu, bu tablonun nedenlerini ve değiştirmek için yapılması gerekenleri anlattı.  

DOLULUK ORANI YÜZDE 90’IN ÜZERİNDE!
Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi Ege Üniversitesi Hastanesi’nde Covid-19 yoğun bakım ve servis yataklarının doluluk oranının yüzde 90’ın üzerinde olduğunu belirtti. 

Prof. Dr. Oğuz Sipahi, "Şu anda yaşadığımız aslında Sağlık Bakanlığı verilerine göre bile net bir şekilde karşımızda olan çok yoğun vaka sayısına rağmen, normale yakın yaşamı mümkün olduğunca devam ettirebilme çabaları. Bu durumun ülke çapında benzer olma olasılığı yüksek. Sorun, mümkün olduğunca yeni Covid-19 servis ve yoğun bakım alanlarının açılması ile çözülmeye çalışılacak gibi duruyor" diye konuştu. 

"AŞININ ETKİSİ ZAMANLA AZALIYOR"
Koronavirüsün aşının yaygın hale gelmesinden sonra bir ‘aşısızlar pandemisi’ne dönüştüğü uzmanlar tarafından da sık sık vurgulanırken Sipahi de aşıların önemine vurgu yaptı ve "Covid-19 aşıları bütün varyantlara karşı hem hastaneye yatma hem de yoğun bakıma yatma olasılığını azaltıyor. Bununla birlikte aşının etkisi zaman ile bir miktar azalıyor. Bu yüzden de aralıklarla ek aşı olmamız gerekti ve gerekecek de. Gerek 2-3-4-5 doz Sinovac gerekse 2-3-4-5 doz Biontech hatta Sinovac (1-2 doz) ve Biontech ((1-2 doz) heterolog aşıların koruma oranı ile ilgili en geniş veri Sağlık Bakanlığı'nda. Birikmiş verilerin acilen değerlendirilip halkla ve bilim dünyasıyla paylaşılması çok önemli. Türkovac aşısı ile ilgili onaylanmasına neden olan verilerin de acilen hem Yüce Halkımız hem de bilim dünyası ile paylaşılması önem arz etmektedir'' ifadelerini kullandı. 

"PANDEMİNİN İLK GÜNLERİ EN İYİ GÜNLERDİ!"
Sipahi, Omicron etkisiyle şimdilerde 200 bin bandında seyreden vaka sayıları ile sağlık çalışanlarının ve sisteminin pandeminin başlangıç günlerine oranla daha çok zorlandığını belirtti. Sipahi, ''Aslına bakarsak pandeminin ilk günleri vaka sayısı olarak en iyi günlerdi. Şu an için en azından İzmir'de (ülkenin genelinin de farklı olmama olasılığı yüksek) sağlık sisteminin yoğun bir şekilde zorlanmakta olduğunu belirtebilirim. Hem birinci basamak hem ikinci ve üçüncü basamak hastaneler oldukça zorlanıyorlar'' dedi. 

"HALKIMIZI AŞIDAN SONRA GEVŞİYOR!"
Yükselen vaka sayıları ve ölümlerin önüne geçmenin yollarını da aktaran Sipahi şöyle konuştu: Pandemi ile mücadelede aşı olduktan sonra, Yüce Halkımızın azımsanmayacak bir kısmı gevşemekte ve sanki aşı yüzde 100 koruyan bir aşı imiş gibi bütün önlemlere son vermekte... Aşı hiçbir varyanta karşı yüzde 100 koruyucu değil ama tüm varyantlara karşı hem aşı hem de maske bir miktar koruyucu... İkisini birlikte uygularsanız koruyuculuk oldukça artıyor. Bir kritik sorun Pzr pozitif hastalardan bir kısmı yedinci günde negatif hale gelmiyor temaslı hastaların bir kısmı da yedinci günden sonra pozitifleşiyor bunlar da halk sağlığı açısından ve hastalığın yayılmasının artması açısından önemli problemler. 5-12 yaş arası çocukların da acilen aşı programına alınması gerekiyor. Ne yazık ki bütün dünya ülkeleri kollektif bir bilinçle sürece ortak müdahalede bulunmadığı sürece bu problem varyant adı değişerek devam edecek gibi duruyor, elimizde aşı maske mesafe hijyen dışında çok fazla önlem de yok. Ulusal bazdaki korunma seviyesi ise büyük oranda bireysel önlemlere indirgendi. Bu bağlamda ölen ve hastalanan olmadığınız sürece problem yok gözüktüğü için ölen ve hastalanan olmamaya azami dikkat edilmesini öneriyorum...

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir