Gediz Deltası'nda bulunan İzmir Kuş Cenneti'nde, Türkiye'de gözlenen 483 kuş türünden 294'üne rastlanıyor ve çok sayıda kuş ile memeliye beslenme, barınma ve üreme imkanı veriyor. Sahip olduğu biyoçeşitlilik nedeniyle 1998 yılında Gediz Deltası ve içinde bulundurduğu İzmir Kuş Cenneti uluslararası su kuşları ve sulak alanların korunması olarak bilinen RAMSAR Sözleşmesi listesine dahil oldu. Türkiye, burada gözlenen ve kuluçkaya yatan kuş türlerinin korunacağını 1984 yılında Bern Sözleşmesi ve 1966 yılında da Paris Sözleşmesi ile taahhüt etti. Türkiye'nin önemli sulak alanlarından biri olan İzmir Kuş Cenneti'nin 'Milli Park' ilan edileceği 1996 yılında zamanın Orman Bakanı Halit Dağlı tarafından kamuoyuna açıklandı. Bu konuda gerekçeli rapor ile Milli Park sınırlarını belirten alanın haritası çizildi. 1996-1999 yılları arasında Orman Bakanlığı tarafından görüş sorulan ilgili 7 bakanlıktan olumlu görüşler alındı. Ancak burası bir türlü bugüne kadar milli park ilan edilmedi.
MEKTUP BİLE YAZDI
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, 1999 yılından 2012 yılına kadar geçen 13 yıllık süreçte milli park ilanı gecikince o tarihte başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bu konuda mektup yazdı. Bunun ardından Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden Kuş Cenneti'nin milli park ilan edilmesi çalışmalarının tekrar başlatıldığının bildirildiğini belirten Prof. Dr. Sıkı, ancak yine olmayınca 2014 yılında dönemin CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler tarafından, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM'ne yazılı soru önergesi verildiğini hatırlattı. Bakan Eroğlu'nun "Gediz Deltası'nın Milli Park olarak ilan edilmesi konusunda çalışmalar devam etmektedir" cevabı verdiğini aktaran Prof. Dr. Sıkı, 2018 yılına kadar İzmir Kuş Cenneti'nin milli park ilan edilmesi gecikince Menemen Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Sıkı, "Çünkü 1999 yılında Kültür Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Kuş Cenneti'nin milli park sınırlarının uygun olduğuna 'olumlu' karar vermiştir. 3386 sayılı kanunun 14. maddesinde 'Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler, koruma kurullarının kararlarına uymak zorundadırlar' amir hükmü olması nedeniyle bu karar tüm kurumları bağlayıcı niteliktedir" dedi.
Kararı uygulamayıp, Sit Kanunu'na muhalefet ettiklerini öne sürdüğü Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkililerinin cezalandırılmasını talep eden Prof. Dr. Sıkı, "Bünyesinde barındırdığı biyoçeşitlilik nedeniyle uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuatımızla korumayı taahhüt ettiğimiz, dünya ve Türkiye için böylesine önemli bir alanın, siyasi otoritenin keyfine ve birinci derece korumakla mükellef olan memurların insafına bırakılmayacak kadar önemli olduğuna inandığım için bu kararı alma gereği hasıl olmuştur" dedi. (DHA)