Büyükşehir Belediyesi 30 Ekim depreminde hasar gördüğü için yıkılan ana hizmet binasının yerinde inşa edilecek anıt yapı için fikir projesi yarışması açtı. “Bir Uygarlık Odağı Olarak Başkanlık ve Şehir Meclisleri Fikir Projesi”nin ilk aşamasının proje teslim tarihi 3 Temmuz. Başkan Tunç Soyer, “Değerlerini yüzlerce yıldır taşıdığımız demokrasiye ve Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına adanmış bir anıt yapı inşa etmek hiç şüphesiz ki geleceğe bırakacağımız en büyük izlerden biri” dedi.
Büyükşehir Belediyesi 30 Ekim depreminde hasar gören ana hizmet binasının yerinde inşa edilecek anıt yapı için fikir projesi yarışması açtı. “Bir Uygarlık Odağı Olarak Başkanlık ve Şehir Meclisleri Fikir Projesi” yarışmasının ilk aşamasının proje teslim tarihi 3 Temmuz olarak açıklandı. Projeyle, Cumhuriyet’in 100. yılı anısına İzmir'in her yerinden görülebilecek bir ''anıt yapı'' oluşturulması amaçlanıyor. Yarışma ile ilgili detaylara “
sehirmeclisleriyarismasi.izmir.bel.tr” adresinden ulaşılabiliyor.
“Uyum kültürünün bir eseri olacak”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in bir demokrasi uygarlığı olduğunu belirterek “Bu şehrin 8500 yıllık kültür birikimini taşıyan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, bu yönüyle yaşayan bir uygarlık mirasıdır. Bizler, bu eşsiz mirası, 30 Ekim Depremi’nde hasar gören İzmir Büyükşehir Belediye Binası’nın yerinde inşa edilecek anıt bir yapıyla buluşturmak istiyoruz. Çünkü değerlerini yüzlerce yıldır taşıdığımız demokrasiye ve Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına adanmış bir anıt yapı inşa etmek, hiç şüphesiz ki geleceğe bırakacağımız en büyük izlerden biri. Bu proje yarışmasının amacı işte tam da bu: İzmir’e, kendi var ettiği ve koruduğu demokrasi uygarlığının bir anıt yapısını kazandırmak. Bu yapı, biliyorum ki şehrimizin kadim köklerinden beslenen uyum kültürünün bir eseri olacak. Çok sesli, çok renkli ve çok nefesli bir yaşama ayna tutacak. İzmir’in kadim kökleri ve Cumhuriyetimizin yüz yıllık temelleri üzerinde yükselecek yeni Meclis Binamız, demokrasi uygarlığını çağlar arasında taşıyarak daha da çoğaltacak. Dilerim ki bu anıtsal eser, vatandaş iradesinin şehrimizle ilgili tüm kararlara yansıdığı bir demokrasi meydanı olarak asırlarca yaşar. Yarışmamıza katılan ve bu tarihi sorumluluğu yerine getirmek için elini taşın altına koyan tüm ekiplere şimdiden teşekkür ediyorum” dedi.
İki aşamalı olacak
Serbest, ulusal, iki aşamalı olan fikir projesi yarışmasıyla, “İzmir’in demokrasi odağının” ne tür işlevleri içereceği ve İzmirlilerle ilişkisinin nasıl kurulacağı konusunda bir tahayyül geliştirmesi ve bunu bir yapı önerisi haline getirmesi bekleniyor.
Yarışmanın birincisine 500 bin, ikincisine 400 bin, üçüncüsüne 300 bin lira verilecek. Yarışmayla 100 bin lira değerinde beş mansiyon ödülü dağıtılacak.
Yarışmanın jüri başkanı mimar Nevzat Sayın. Asli jüri üyeleri ise Mimar Emre Arolat, peyzaj mimarı Prof. Dr. Erhan Vecdi KÜÇÜKERBAŞ, mimar Ersen GÜRSEL, mimar Prof. Dr. Hikmet GÖKMEN, inşaat mühendisi, şehir ve bölge plancısı Prof. Dr. İlhan TEKELİ, İnşaat Mühendisi, Şehir ve Bölge Plancısı, heykeltıraş Prof. Meriç HIZAL.