MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Purçu akaryakıt zamlarını Meclis'e taşıdı!
Politika
10 Mart 2022 Perşembe 10:07

Purçu akaryakıt zamlarını Meclis'e taşıdı!

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, akaryakıt fiyatlarına sürekli zam yapılarak, en yüksek seviyelere ulaşmasına ilişkin olarak, ilgili kurumlara soru önergesi verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar, Tarım ve Orman Bakanlıkları ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne konu hakkında 3 ayrı soru önergesi sunan CHP’li Purçu, “son zamanlarda akaryakıta yapılan zamlar, tarım sektörü başta olmak üzere ulaşım maliyetlerini doğrudan etkilediği için neredeyse bütün sektörleri etkiliyor! Ürün fiyatlarına yansıyan ve gıda enflasyonunun en büyük nedenlerinden biri olan bu zamlar, ülke ekonomisini tehdit etmekte, alım gücünün düşmesi dolayısıyla Türk milletinin yoksullaşmasına neden olmaktadır.” açıklamasında bulundu.

BAKALIM DÜN GERÇEKLEŞEN BRENT PETROL FİYATINDAKİ DÜŞÜŞ BİZİM FİYATLARA YANSIYACAK MI?

“Akaryakıta 2021 yılında toplamda 46 defa zam gelmişti. Şu an ise her geçen gün yeni bir akaryakıt zammına uyanıyoruz. Uluslararası Brent Petrol fiyatında dün akşam itibariyle %15 düşüş yaşandı. Bakalım Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarına yansıyacak mı? Sanmam...

Gerçi yansısa ne olur? Benzin olmuş 20 TL! Vatandaş işe giderken arabasını kullanmayı çoktan bıraktı!” dedi.

100 LİRALIK AKARYAKITIN YAKLAŞIK 60 LİRASI, ÖTV VE KDV!

“Akaryakıt fiyatlarının artmasının nedenlerinden biri, ithalata dayalı akaryakıt sektöründe kur hareketleri ve uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının yükselmesidir. Ancak Türkiye'de son dönemde kur düşüşü yaşansa da pompa fiyatlarına yansımamaktadır. Nedeni ise 2021 yılının aralık ayında yapılan özel tüketim vergisi (ÖTV) düzenlemesidir. 22 Aralık'ta yürürlüğe giren düzenlemeye göre akaryakıt ürünlerinde ÖTV, ürünlerin döviz cinsinden fiyatlarının azalış tutarı kadar artırılmaktadır. Kurdaki iniş, vatandaşa vergi olarak dönmektedir. 100 liralık akaryakıtın yaklaşık 60 lirası, ÖTV ve KDV!

Hükümetin asli görevi, vatandaşlarının çıkarlarını korumaktır. Bu nedenle, akaryakıttaki vergilerin; akaryakıt fiyatlarının artmasına neden olan faktörlerin ortadan kalktığı zamana kadar sıfırlanması gerekmektedir. Ekonomimizin yerle bir edildiği, vatandaşın her geçen Gül yoksullaştığı bu günlerde, AKP hükümeti milletten haraç keser gibi yüklü miktarda vergiler almaya devam ediyor!

Devlet 2020 yılında akaryakıttan 69,8 milyar TL ÖTV ve KDV türünden vergi geliri elde etmiş. 100 liralık akaryakıtın yaklaşık 60 lirası ÖTV ve KDV. Devlet akaryakıttan aldığı KDV ve ÖTV’yi üç ay almazsa yaklaşık 20- 25 milyar TL vergi azalması yaşayacağı anlaşılıyor.         

Örnek olarak, uzmanların belirttiğine göre ÖTV ve KDV’den vazgeçilirse 22 TL’yi bulan mazot fiyatı 10 TL olacaktır. Bu vergi indiriminin yapılması karşılığında akaryakıt fiyatlarının litresi 22 liralardan 10 liraya gerilerken, tüm ürünlerde taşımacılıktan gelen yük azalacak, özellikle gıda ürünlerinin fiyatlarında bir rahatlama olacaktır.” dedi.

ÇİFTÇİYE DESTEK VERİLMESİ ŞART!

“Tarımda ilaç, gübre, mazot gibi üretim maliyetlerindeki aşırı fiyat artışları nedeniyle kar edemeyen çiftçilerimiz bankalara borçlu! Topraklarını ekmeyi bırakıyorlar bu yüzden. Bu durum, ülkemizde gıda enflasyonunun en yüksek seviyesine ulaşmasına, temel gıda ürünlerinde bile dışa bağımlılığa neden oldu. Yakında yiyecek bir şey bulamayacaksınız, çiftçiye destek şart!” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu’nun Enerji ve Tabii Kaynaklar, Tarım ve Orman Bakanlıkları ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergelerinde bulunan tüm sorular şu şekilde:

1. Önümüzdeki 1 yıl içerisinde akaryakıt fiyatlarının ne kadar zamlanması planlanmaktadır?

2. Uluslararası piyasadaki petrol fiyatlarına müdahale edilemiyor olsa da Türkiye içerisindeki petrol ürünlerinin fiyatlarına müdahale edilmesi planlanmakta mıdır? Bu yönde bir çalışma var ise detayları nedir?

3. Özellikle tarımda kullanılan motorin ürünlerinin fiyatlarının 20 TL’yi geçmesi ile tarımda makine kullanımının oldukça maliyetli hale gelmesi sonucunda oluşabilecek gıda enflasyonuna nasıl bir çözüm geliştirilmesi planlanmaktadır?

4. Tarımda kullanılan yakıt ürünlerinin fiyatlarının makul düzeylere çekilebilmesi veyahut çiftçilere bu doğrultuda bir destek sunulması için bir çalışmanız var mıdır? Var ise bu çalışmanın detayları nedir?

5. Akaryakıt ürünlerinden alınan vergilerin düşürülmesi veya tamamen kaldırılması planlanmakta mıdır? Bu doğrultuda bir çalışmanız var mıdır? Var ise bu çalışmanın detayları nedir?

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir