Ressam Ferruh Başağa'nın atölye olarak da kullandığı ve vefatı sonrası adı verilen Ferruh Başağa Sokak'taki evi, kızı Oya ile damadı Aykut Erol'un çabalarıyla restore edildi. Çok sayıda ödülün sahibi olan ve 2005 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü de alan Başağa için restore edilen anı evinin açılışına Foça Kaymakamı Ali Çetin, Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, ressam Bedri Baykam, ressam Mustafa Altıntaş, ressam-heykeltıraş Ender Güzey, ressam Prof. Dr. Erol Eti, Doç. Dr. Seda Yavuz, Datça Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi'nin (UKKSA) kurucusu ve yöneticisi Nevzat Metin, eessam Avni Arbaş'ın kızı sinema sanatçısı Zerrin Arbaş ile Foçalı sanatçı ve sanatseverler katıldı. Torunu Aslı Yürükoğlu'nun sunumuyla başlayan açılışta sanatçının kızları Oya Erol ve İnci Başağa Yürükoğlu, damadı Aykut Erol, Foça Kaymakamı Ali Çetin, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Ressam Bedri Baykam ve sanatçı Zerrin Arbaş birer konuşma yaptı.
BODRUMART FOÇA SANAT FESTİVALİ DE BAŞLADI
Ferruh Başağa Anı Evi'nin açılışı ile birlikte ilçe merkezinde heykelleri olan ressam Ferruh Başağa ile ressam Avni Arbaş anısına düzenlenen ve 18 Haziran'a kadar sürecek olan BodrumArt Foça Sanat Festivali de başladı. Festivalde BodrumArt Derneği ile Foça'da yaşayan sanatçılar, bir çalıştay düzenleyecek. Üretilen eserler, Foça'daki galerilerde sergilenecek. Ender Güzey, Erol Eti, Devrim Erbil, Mustafa Altıntaş, Seda Yavuz, Nevzat Metin, Bedri Baykam, Ayşe Kulin, Zerrin Arbaş gibi sanatçılar ayrıca söyleşiler yapacak. Festival, 18 Haziran'da 'Ayşe Gencer Quintet'in saat 20.30'da Demokrasi Meydanı'nda vereceği caz konseri ile sona erecek.
'BABAMIN PEÇETELERDEN TUVAL YAPTIĞIMI BİLİRİM'
Ressam Ferruh Başağa'nın kızı Oya Erol, "İsminin ve sanatının yaşaması için elimizden gelen her şeyi yaptık. Kitaplarını, gazetelerde çıkan yazıları, hepsini inceleyip, mümkün olduğu kadar babamın hayatını yeniden öğrenerek bir şeyler yapmaya çalıştık" dedi. Başağa'nın damadı Aykut Erol ise "Ferruh bey insan olarak inanılmaz bir kişiydi. Herkesle çok rahat konuşurdu. Sokaktan birisi geçse resimden bahsederdi. Devletin en üst makamıyla bile en rahat şekilde, sokakta gördüğü kişiyle konuştuğu kadar rahat konuşurdu. Dağınıktı ama o dağınıklık içinde her şeyi eliyle koymuş gibi bulurdu. 1935'lerden beri bütün çizimlerini, desenlerini, eskizlerini, aşağı yukarı hemen hemen hepsini ve verdiği, açtığı sergilerin davetiyelerini saklamış. Bunları onunla yaşarken değil; evi düzenlerken öğrendik" diye konuştu.
Diğer kızı İnci Başağa Yürükoğlu da eski sanatçıların kolay bir hayatı olmadığını belirterek "Tuvalleri yoktu. Babamın peçetelerden tuval yaptığını bilirim. Babamın boyaları karıştırarak boya yaptığını bilirim. Vitray yaparken kurşunları çektiğimizi bilirim. Mozaik yaparken okuldan çıkar babama yardım ederdik" dedi.
'DARISI DİĞER SANATÇILARIN BAŞINA'
Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Başkanı Ressam Bedri Baykam, "Aileyi gerçekten tebrik ediyorum. UPSD ve buradaki sanatçılar adına çok teşekkür ediyorum. Bu girişimle örnek bir hareket yapmış oluyorlar. Darısı gerçekten bütün önemli sanatçılarımızın başına" diye konuştu.
Pandemi, deprem gibi nedenlerle anı evinin açılışının 2 yıl geciktiğini belirten Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ise sanata ve sanatçıya önem verdiklerini dile getirdi.
'SANATÇININ İSMİ HEPİMİZDEN UZUN YAŞAR'
Kaymakam Ali Çetin de sanatın ve sanatçının olduğu yerde güvenli ve huzurlu bir ortam olduğunu, bunun da idarecilerin en çok istedikleri durum olduğunu söyledi. Çetin, "Sanatçının ismi, hepimizden uzun yaşar. Ne olursak olalım, bizim isimlerimiz kısa zamanda kaybolur gider. Fakat sanatçıların isimleri eserleri ile çok uzun süre yaşar" dedi.
Konuşmaların ardından sanatçının tablolarından giysilerine, kullandığı fırça ve boya tüplerinden aldığı ödüllere kadar çok çeşitli objenin yer aldığı anı evi, açılış kurdelesi kesilerek ziyarete açıldı. (DHA)