MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
SDS krizinde çözüm hamlesi: Tugay Meclis'ten yetki istedi... İşte önerge!
Yerel Yönetimler
8 Temmuz 2024 Pazartesi 20:20

SDS krizinde çözüm hamlesi: Tugay Meclis'ten yetki istedi... İşte önerge!

Başkan Tugay, SDS (Sosyal denge tazminatı sözleşmesi) krizinde yasal sınırın aşılması için meclisten yetki istedi. Meclis toplantısına gelen ek gündem maddesindeki önergeye göre; memurlar imzalanacak sözleşmede SDS ödemeleriyle ilgili (yasal sınırın üstü) bir sayıştay bulgusu (tazmin) çıkarsa işten ayrılsalar bile yasal faizi ile parayı ödemeyi taahhüt edecek. Tugay’a yetki verilecek önerge komisyonlara oybirliğiyle gönderildi. AK Parti'den eleştiri gelirken, Tugay'dan yanıt geldi.

Halil İbrahim GÜLER/GERÇEKİZMİR-Büyükşehir Belediyesi ile sendika arasında gerçekleştirilen TİS görüşmeleri ‘sosyal denge tazminatı’ konusunda anlaşılamaması üzerine tıkanmış ve memurlar yaklaşık bir aydır çeşitli eylemler düzenlemişti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın, Genel Sekreter Barış Karcı’yı görevlendirerek yeni bir teklif sunduğu öğrenildi. Başkan Tugay’ın yasal sınırın aşılması için meclisten yetki isteyeceğini belirtmesi sonrası memurlar ieylemi erteleme kararı almıştı.

Meclis toplantısına gelen ek gündem maddesindeki önergeye göre; memurlar imzalanacak sözleşmede SDS ödemeleriyle ilgili (yasal sınırını üstü) bir sayıştay bulgusu (tazmin) çıkarsa işten ayrılsalar bile yasal faizi ile parayı ödemeyi taahhüt edecek.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a yetki verilecek önerge komisyonlara oybirliğiyle gönderildi. 

AK PARTİ’DEN ELEŞTİRİ

Başkan Cemil Tugay’ın ‘yasal sınırın üzerine çıkma’ yetkisi alma önergesi meclise sunulurken, öneri oy birliği ile komisyonlara havale edildi. Konu hakkında konuşan AK Parti meclis üyesi Uğur İnan Atmaca, “Meclisten yetki istiyorsunuz. Sosyal Denge Tazminatı yani imza atmaktan imtina ettiğiniz yasal sınırın üzerindeki yetkiyi meclisin vermesini istiyorsunuz. Kanunla gelen yetkiyi meclisin verebileceğinin kanaatinde değilim. Konu ile alakalı olarak bizim hazırladığımız bir önergemiz vardı. Her fırsatta ortak akıldan bahsediyor, sorunları birlikte aşalım diyoruz ama bence bu konu daha farklı istiare edilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Atmaca, sosyal denge tazminatı ile ilgili yasal kaynakları sıralarken, “Bu yasal kaynaklar çerçevesinde bu sosyal denge tazminatı ve ikramiyeleri değerlendirebilirsek ne size ne meclise ne de çalışanlarımıza bu anlamda sıkıntı yaşanmayacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

TUGAY: TEK BAŞINA BELEDİYE BAŞKANINA YIKMAKLA OLMAZ BU İŞLER

Eleştirilere Yanıt veren Başkan Tugay, “‘Ortada bir yasal sınır var var, bunu aşılamaz’ diyorsunuz. Sonra da ‘ikramiyeler vb. şeyler var’ diyorsunuz. Böyle bir şey olamaz. Bu arkadaşlarımız bizim çalışanımız. Sizlerde benim gibi siyasi sorumluluk taşıyorsunuz. Şu anda bir oylamaya yapmıyoruz. Gelin, birlikte karar verelim. Komisyonlarda görüşülsün. Biz de AK Parti, MHP, CHP’li arkadaşlar olarak oybirliğiyle verelim. Ben meclisini bize referans olacağına inanıyorum. Bu önergenin komisyonlarda oybirliğiyle gelmesini umuyorum. Sorumluluğu hepimiz alalım. Öyle tek başına belediye başkanına yıkarak olmuyor bu işler” diye konuştu.

YÜRÜYEN MERDİVEN FACİASI İÇİN ÖNERGE

AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız ve Uğur İnan Atmaca, Üçyol Metro’da yürüyen merdiven kazasını gündeme getirdi. TMMOB Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile protokol yapılması için gerekli işlemlerin yapılması yönünde önerge verdi.

BİR ÇALIŞMAMIZ VAR

Konuyla ilgili CHP Grup Başkanvekili Levent Yıldır da “TMMOB ile bu konuyla ilgili bir çalışmamız var. Bir rapor hazırlıyorlar. Bu kapsamda bir değerlendirmelerimiz olacak. Bu önerge komisyona gönderilip bekletilebilir. Bizim çalışmalarımızın ardından bir karara bağlanması daha doğru olur” diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, sürecin komisyonlarda bekletilmemesi gerektiğini ve hızlıca çözülmesi yönünde adımlar atılması gerektiğini söyledi.

BİZİ RAHATSIZ EDEN DURUMLAR VAR… RADİKAL KARARLAR ALACAĞIZ

AK Partili meclis üyelerini talebi üzerine konuşan Başkan Cemil Tugay, “Konuyu duyduğumda çok üzüldüm. Hemen anında arkadaşlarımızdan bu konuyu incelemelerini istedim. Daha sonra TMMOB’dan bu olayı incelemeleri için çağırdık. Şu anda her şey bitmedi. Bizi de rahatsız eden durumlar var. En kısa sürede radikal karalar alacağız. Sorumlular kimlerse belediyeye hizmet vermesini istemiyoruz. TMMOB bu süreçte onaylayıcı olması olduğu için doğrudan onay verilebiliriz” dedi ve önergeyi oylamaya sundu.

Önerge komisyonlara gönderilmeden oybirliğiyle kabul edildi.  

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir