MENÜ
İzmir
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sağlıkçılar o yönetmeliğe karşı alana iniyor!
Sağlık
30 Kasım 2021 Salı 13:14

Sağlıkçılar o yönetmeliğe karşı alana iniyor!

“Ceza yönetmeliği” olarak tanımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği geri çekilinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini açıklayan İzmir Sağlık Platformu, 4 Aralık’ta Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenecek miting için çağrı yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile 30 Haziran’da yayımlanan “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”ne göre görevleriyle ilgili olarak sosyal medya paylaşımı yapan, tweet atan aile hekimine 50 ceza puanı kesilecek, basına üç kez izinsiz konuşan aile hekiminin sözleşmesi yenilenmeyecek. “Ceza yönetmeliği” olarak tanımlanan düzenlemeye yönelik tepkiler İstanbul ve İzmir başta olmak üzere çeşitli illerde iş bırakma eylemlerine dönüşürken, kentteki sağlık meslek örgütleri de konuya ilişkin basın açıklaması düzenledi. İzmir Tabip Odası’nda gerçekleşen toplantıda bir araya gelen İzmir Sağlık Platformu üyeleri, yönetmelik geri çekilinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladılar ve 4 Aralık’ta Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenecek “Ceza Yönetmeliğini Kabul Etmiyoruz” mitingi için çağrı yaptılar.

SİSTEMİ ÇALIŞAMAZ HALE GETİRECEK
Toplantıya katılan sağlık örgütleri adına basın metnini okuyan İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Funda Müftüoğlu, “Birinci basamak sağlık hizmeti sunarken boğuştuğu sorunlarına yıllarca çözüm bekleyen aile hekimliği sisteminde, 30 Haziran 2021 tarihinde yayınlanıp 1 Temmuz 2021 itibariyle yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile karanlık bir süreç başlamıştır. Aile hekimliği sisteminin başladığı 2005 yılından günümüze, sistemdeki yanlışlara, tüm zorluklara rağmen mesleğimize olan saygımız ve görev bilinci içinde bireysel çabalarımızla yürütmeye çalıştığımız koruyucu hekimlik hizmetlerinde kat ettiğimiz yol yok sayılmış, bu yönetmelikle aile sağlığı merkezinde çalışanların adeta ipi çekilmiştir. Toplum sağlığının en önemli göstergesi olan koruyucu sağlık hizmetlerinin can damarını oluşturan aile sağlığı merkezlerindeki mevcut sorunlar göz önüne alınmadan, birinci basamakta görev yapan Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanlarının talep, beklenti ve şikayetleri doğrultusunda sahanın gereksinimleri ortaya konulmaksızın, emek meslek örgütleri, dernekler ve federasyonlar muhatap alınmadan yayınlanmış olan bu yönetmelik, bırakın sorun çözmeyi, birinci basamak sağlık hizmetlerinde zafiyete yol açıp sistemi çalışamaz hale getirecektir” dedi.

KERVAN YOLDA DÜZÜLÜR MANTIĞI İLE...
Yönetmeliğin, tükenmişliğine sebebiyet verecek maddeler barındırması nedeniyle de çalışanların aile sağlığı merkezleri dışında farklı basamak ve alanda çalışma isteklerini zorunlu kılacağını savunan Müftüoğlu, “Bulundukları birimlerde hizmet verdikleri hastalar için adeta kendi ailelerinden biri olan, yıllarca hizmet verdiği aile sağlığı merkezinin her taşında, metrekaresinde emeği ve azmi olan hekim ve aile sağlığı çalışanları için istifa, emeklilik veya yer değiştirme dışında çare bırakmayan bu yönetmelik, hastalar için de bir kayıptır. Sağlık hizmeti sunduğu hastalarına yıllar içinde hakim olan, ayrışmamış hastalıklara ve olası sorunlara ivedilikle müdahale etme becerisi kazanmış hekim ve aile sağlığı çalışanı yerine boşalacak yerlere geçici görevlendirmelerle ya da yeni atamalarla göreve başlayanlar sil baştan düzen oluşturmak için maddi -manevi daha çok emeğe ve zamana ihtiyaç duyacaktır. Bundan olumsuz etkilenecek olan o bölgedeki halkımız olacaktır. Yönetmeliğin bu haliyle iş gücü, emek, zaman, motivasyon ve ekonomik kayıpların olacağı aşikardır. ‘Kervan yolda düzülür’ mantığı ile sahanın gerçeklerinden uzak ve kapalı kapılar ardında, hazırlanan 1 Temmuz 2021 yürürlüğe giren yönetmeliğin, adı her ne kadar, 'Aile Hekimliği Sözleşme Ve Ödeme Yönetmeliği' olsa da, barındırdığı koşullar, ihtar puan cetvelindeki maddeler ve şartlar sebebiyle düpedüz bir ceza yönetmeliğidir” ifadelerini kullandı.

ÖZLÜK HAKLARIMIZ TEHDİT ALTINDA
“İfade özgürlüğünü kısıtlayan, halkın gerçek bilgiye ulaşmasına engel olmayı amaçladığı anlaşılan yeni ceza puanı uygulaması da bu yönetmeliğin en can alıcı noktalarından birisi olarak ortaya çıkmaktadır” diyen Müftüoğlu, şöyle devam etti: Bu yönetmelikle özlük haklarımız ve iş güvencemiz, adil olmayan ceza uygulamaları ve puanları ile tehdit altına alınmaktadır. Yönetmelik barındırdığı maddelerle keyfi uygulamaların önünü açmakta, Aile Sağlığı merkezi çalışanlarının geleceğini ne yazıktır ki yöneticilerin insafına bırakılmaktadır. Ayrıca yıllardır yaptığımız kronik hasta takiplerinin HYP (hastalık yönetim platformu) yeni bir angarya olarak personelin ve sistemin kaldıramayacağı bir iş yüküne neden olacaktır. Kronik hasta takiplerinin sürdürülemeyecek uluslararası projelerle değil sahanın gerçeklerine ve imkanlarına göre düzenlenmesi gerekmektedir. HYP uygulamasını sahaya pozitif performans sağlayacağı algısıyla sunmak ve geçici düzenlemelerle yönetmelikte var olan yaşanacak yüzde 10’a yakın gelir kayıplarını bir süreliğine gizlemek kabul edilebilir bir tutum değildir. Yönetmeliğin yayınlandığı andan itibaren dernekler, meslek örgütleri ve sendikaların merkezlerince hukuki açıdan masaya yatırmış, yönetmeliğin iptali talebiyle, Danıştay'a ardarda davaları açılmıştır.”

SAĞLIK EMEKÇİLERİ ALANA İNİYOR
4 Aralık’ta Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenecek mitinge çağrı yapan Müftüoğlu “Aile hekimleri ve aile sağlığı merkezi çalışanları yönetmeliğin iptali için 10 Temmuz’da Ankara Ulus Meydanı’nda toplanmış mücadelemizin sonuçlanana dek süreceği vurgusu hep bir ağızdan haykırılmıştır. Sendikalar ve il dernekleri ve bağlı bulunduğu federasyonlar tarafından bakanlığa çağrı yapılmıştır, ancak süreç içinde taleplerimize yanıt alınamamış, bunun üzerine 16 Ağustos ve 27 Ağustos tarihlerinde yönetmeliğin iptali için alına iş bırakma kararı tüm ülkede büyük katılımla gerçekleşmiştir. Her iki tarihte de birçok ilde aile hekimliği dernekleri, sendikalar ve tabip odalarıyla basın açıklamaları yapılarak bu eylemlere destek verilmiştir. 11 Eylül'de Ankara'da 7 Ekim'de İstanbul’da, 27 Kasım'da Beyaz Forum ile emeğimize ve haklarımıza sahip çıktığımız bu süreç 04.12.2021 tarihinde İzmir’de devam edecek. Bizler İzmir Sağlık Platformunu oluşturan Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık- İş Sendikası, İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED) ,İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği (İZASED) , İzmir Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türkiye Aile Hekimliği Uzmanlık Derneği (TAHUD) olarak haklı davamızda tek yürek, tek vücut olarak yalnızca sağlık çalışanlarının değil, hizmet alan tüm vatandaşların da sağlık hakkı için mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. İzmir Sağlık Platformu olarak 4 Aralık’ta İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda ‘Susmuyoruz! Korkmuyoruz! Vazgeçmiyoruz!’ diyeceğiz. İzmir Sağlık Platformu olarak 4 Aralık’ta İzmir’de Gündoğdu meydanında, ‘Ceza yönetmeliğini, köle yönetmenliğini, gasp yönetmeliğini kabul etmiyoruz!’ diyeceğiz” açıklamasında bulundu.
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir