MENÜ
İzmir 13°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sanayiciler atık ithalatını tartıştı
Ekonomi
7 Mayıs 2019 Salı 16:28

Sanayiciler atık ithalatını tartıştı

Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) düzenlenen atık ithalatıyla ilgili toplantıda konuşan meclis üyesi Erdoğan Çiçekçi, Türkiye'nin plastik atık ithalatındaki artışına dikkat çekerek, ülkenin çöp merkezi haline gelebileceğini söyledi.

EBSO'da atık ithalatına yönelik olarak mevzuat ve çevresel riskler hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda Prof. Dr. Nuri Azbar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre İzin ve Lisans Şube Müdürü Göktürk Bursalı ve EBSO Atıkların Geri Kazanılması Sanayi Meslek Komitesi Üyesi Anıl Türksoy söz alarak atık

ithalatıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de mevzuata uygun olarak plastik, kağıt, metal ve cam atıkların ithal edildiğini söyleyen EBSO Çevre Çalışma Grubu Başkanı ve Meclis Üyesi Erdoğan Çiçekçi, bu durumdan kimsenin şikayetçi olmadığını dile getirerek, yaklaşık iki yıl önce bir değişiklik yaşandığını belirtti. Dünyada en büyük hurda alımı yapan Çin'in hurda ithalatını yasakladığını anlatan Çiçekçi, "Çin artık kendi atıklarını kendi ülkesinde değerlendirip dışardan almamaya karar verdi. Çin'in kararı bizi etkiledi. Son yıllarda Türkiye'nin ithalat cenneti

olduğunu biliyoruz. Özellikle plastikte birinci ithalat ülkesi olduğuyla ilgili görüşler tartışılıyor. Çevre ayağından bakıldığında Türkiye çöp merkezi haline gelebilir" dedi.

Hurda ithalatından gelen malzemelerin geri dönüşüm sanayisine verilen izin oranında kullanıldığını anlatan Çiçekçi şöyle devam etti:

"Çevre ve Orman Bakanlığı'nın talimatına göre ambalaj malzemelerinde bu sene yüzde 5 geri dönüşümlü malzeme kullanmak gerekiyor. Ülkemizde çevreci firmalara plaket veriliyor. Geri dönüşümle meşgul olan sanayiciler var. Poşet uygulamasıyla beraber hurda miktarı azaldı ama tesislerin çoğu kapandı. Çünkü getirdikleri geri dönüşüm malzemesini kimseye satamıyorlar. Türkiye'ye ucu açık bir ithalat mı serbest olmalı? Bugün konuyla ilgili farklı görüşleri masaya yatıracağız."

PLASTİK ATIK İTHALATI İKİ KAT ATTI
Ege Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Azbar da konuşmasında ilerleyen süreçte okyanuslarda artık balıktan çok plastiğin gözleneceğini ileri sürerek, özellikle Akdeniz sahillerinin plastiğe boğulduğunu ifade etti. Bunu anlamak için bilim insanı olmaya gerek kalmadığını ve herkesin bu gerçeği gözlemleyebildiğini anlatan Azbar, “Türkiye'nin İngiltere'den plastik atık ithalatının artması, ülkedeki geri dönüşüm yetersizliği ile çevreye ve insan sağlığına verebilecek zararları beraberinde getirdi. Geçen yıl Çin dünyanın en büyük hurda ithalatçısı olmasına rağmen ülkesinin hurda ithal etmesine kısıtlama getirmişti. Türkiye'nin ise plastik atık ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre iki katından fazla arttı. Bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye'nin İngiltere'den ithal ettiği plastik atık 27 bin tona yükseldi. Türkiye İngiltere'den en fazla plastik çöp ithal eden ülkeler arasına girdi" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre 2016 yılında 31 milyon ton atık toplanmasına karşın bu atıkların sadece yüzde 9.8'inin geri kazanım tesislerine gönderildiğini belirten Dr. Azbar, bu duruma bağlı olarak Türkiye'nin kendi atıklarını toplayamadığını ve hammadde yetersizliği nedeniyle Avrupa'dan plastik atık ithal ettiğini açıkladı. Prof. Dr. Nuri Azbar şunları söyledi:

"Türkiye'de farklı sektörlerde toplam 8 milyon 612 bin ton plastik tüketilmekte. 1 milyon 800 bin ton plastik ambalaj piyasaya sürülmekte, belediyelerde toplanan atıkların yüzde 30'u plastik ve bunun sadece 384 bin tonu toplanmaktadır. Dolayısıyla atıkların büyük kısmı kontrolsüz koşullarda doğaya bırakılıyor. Atık yönetimi süreçlerini gerçekleştiremeyen ülkemizde evlerimizde oluşan çöpleri kaynağında sağlıklı ayrı toplayamıyoruz. Değerli bir ekonomik kaynak olan çöpün değerli bileşenleri kullanamadığımız gibi oluşan atıklar kontrolsüz biçimde çevreyi kirletirken hammadde olarak dışarıdan atık ithal etmemiz de çok büyük bir çelişki." (DHA)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir