Çin’in önde gelen iş insanlarından oluşan Şangay Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi Heyeti, İZTO’da kentin yatırım olanaklarını dinledi. İZFAŞ, ESBAŞ ve İZKA temsilcilerinin sunum yaptığı, komite üyeleri ve firmaların da katıldığı toplantıda konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Elmasoğlu, İzmir’in avantajlarını anlatarak yatırım davetinde bulundu. Tarihi İpek Yolu’nun doğu ve batı ucundaki iki ülkenin geçmişinin çok eskiye dayandığını belirten Elmasoğlu, "İzmir, Türkiye’nin batıya açılan liman kenti olarak Çin’den yola çıkan malların Avrupa’ya ulaştırılmasında geçmişte büyük rol oynadı. İpek Yolu’nun tekrar canlanması sayesinde İzmir yine doğu ve batının ticaretinde stratejik bir merkez konumuna gelecekö dedi. Çin Devlet Başkanı tarafından başlatılan ve 65 ülkeyi kapsayan “Bir kuşak bir yolö adlı projenin de sadece Türkiye için değil küresel ticaretin artması bakımından da önemine değinen Elmasoğlu, “Küresel ticaretin önündeki engellerin artış gösterdiği bir dönemde bu proje sayesinde yeni iş imkanları yaratılacak" dedi.
'MEMNUNİYETİMİZ İKİ KAT ARTTI'
Proje kapsamında Avrupa’dan Çin’e tren yolu ulaşımının da 18 güne indiği bilgisini veren Elmasoğlu, "İkili ilişkilerin geliştirilmesi kapsamında Çin’in İzmir’de başkonsolosluk düzeyinde temsil edilmesini anlamlı buluyor ve bu durumdan çok büyük memnuniyet duyuyoruz. Ayrıca kısa bir zaman önce İzmir’e yeni bir ticaret konsolosu da atandı. Bu atamanın yapılmasından dolayı da memnuniyetimiz iki kat daha fazla arttı" diye konuştu.
ÇİN’DE PEK ÇOK TAKİPÇİMİZ VAR
Konuşmasında Çin’de 2018 yılının Türkiye turizm yılı ilan edildiğini de anımsatan Elmasoğlu, bu vesileyle Türkiye’ye Çin’den gelen heyet sayısının arttığını, İZTO olarak da Çin’de çeşitli platformlarda dijital medya kampanyası yürüttüklerini, Çin’in önde gelen sosyal medya mecralarında hesaplarının bulunduğunu kaydetti. Elmasoğlu, bu sayede Çin’de pek çok takipçinin olduğunu ve bundan heyecan duyduğunu, bu durumun ticaret, yatırım ve turizm olanakları olarak geri döneceğine inandıklarını vurguladı. Çin ile Türkiye arasında 2017 yılında 26 milyar dolarlık ticaret hacminin bulunduğunu, bu rakamın 23 milyar dolarının Çin’den ithalat olduğuna dikkat çeken Elmasoğlu, dengenin sağlanmasını hedeflediklerini de sözlerine ekledi. Elmasoğlu ayrıca, Oda’nın hayata geçirdiği İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde daha fazla Çinli öğrenci görmek istediklerini de sözlerine ekledi.
ŞANGAY’DAN İKİ FİRMA YATIRIMA GELDİ
Şangay Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi Başkanı Yang Jianrong da İzmir’de bulunmaktan mutluluk duyduklarını belirterek Şangay’da gerçekleştirdikleri büyük fuarların önemli bir fırsat olduğuna değinerek İzmirlilere katılım çağrısı yaptı. Konsey olarak Çin’in en büyük otomotiv fuarını düzenledikleri bilgisini veren Jianrong, "Ayrıca bizim Asya’da en büyük elektronik ürün fuarları düzenliyoruz. O yüzden İzmir’le fuarcılık eksenli çalışabiliriz" dedi. Yatırım olanaklarından da bahseden Jianrong, firmalara da yatırım danışmanlığı yaptıklarını, heyetteki iki firmanın da yatırım amacıyla İzmir’e geldiğini söyledi. Bu iki firmanın ilk kez Türkiye’ye geldiğini ve çok beğendiğini, imkan varsa yatırım yapmak istediklerini dile getiren Jianrong, "Bu firmalardan biri geçen sene 1 milyar dolarlık yurtdışı yatırımı yaptı" dedi. (DHA)