GERÇEKİZMİR - Kurumları mali bakımdan denetleyen Sayıştay İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İzmir Elektrik, Su, Havagazı, Otobüs Ve Troleybüs Genel Müdürlüğü (ESHOT) 2023 raporunu yayınladı.
Raporda ESHOT ile ilgili 7 bulgu yer aldı.
Raporda reklam alanı kiralama bedelinin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden tahsil edilmediği aktarıldı.
Bulguda, “900 adet otobüs ve 500 adet durakta mevcut olan sesli görsel yolcu bilgilendirme sisteminin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılması karşılığı ESHOT Genel Müdürlüğüne yatırılması gereken tutarların 2022 yılı eylül ayından itibaren yatırılmadığı görülmüştür” denildi.
SAYIŞTAY’DAN ESHOT’A: BÜYÜKŞEHİR’DEN ALACAĞIN VAR!
Ayrıca, “ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından ''İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü Otobüs Durak Yerlerindeki Reklam Alanları, Otobüs Dış Yüzeylerinin Reklam Alanları, Otobüs İçi Dijital Bilgi Platformu Kurulumu, Otobüs İçi, Otobüs Durakları ve Aktarma Merkezleri Yolcu Bilgilendirme Sistemi Kurulumu ve Sabit Reklam Alanları Kullanım Hakkının Kiraya Verilmesi İşi'' ihale edilmiş ve yüklenici ile 19.02.2020 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Bu konuya ilişkin yapılan inceleme neticesinde; ESHOT Genel Müdürlüğünce, yapılan kullanım karşılığında ağustos 2022 tarihinden başlayarak İzmir Büyükşehir Belediyesine faturalar düzenlendiği, Ağustos 2022 dönemine ait ilk fatura bedeli olan 990.651,87 TL’lik tutarın 18 ay sonra tahsil edildiği, eylül 2022 ile ekim 2022 dönemi alacağı olan 1.965.386,14 TL'nin ise nisan 2024 tarihinde ödendiği ve başkaca tahsilat gerçekleşmediği, Yapılan kullanım karşılığında gerekli faturalar düzenlenip gönderilmesine rağmen eylül 2022 yılından bu yana İzmir Büyükşehir Belediyesince kiralama bedellerinin yatırılmadığı, Kullanım karşılığı ESHOT Genel Müdürlüğünün toplam alacağının 2023 sonu itibari ile 20.624.189,83 TL’ye ulaştığı, tespit edilmiştir” denildi.
İŞÇİLER FAZLA ÇALIŞTIRILIYOR!
Rapordaki bir diğer maddede işçilerin mevzuatta belirlenen sürenin üzerinde çalıştırıldığı aktarıldı.
Bulguda, “ESHOT Genel Müdürlüğü personel işlemlerine yönelik yapılan incelemelerde, İş Kanunu’nda belirlenen sürenin üzerinde yıllık fazla çalışmanın yaptırıldığı görülmüştür. 4857 sayılı İş Kanunu’nun “Fazla Çalışma ücreti” başlıklı 41’inci maddesinde, ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabileceği ve fazla çalışmanın Kanun’da yazılı koşullar çerçevesinde haftalık 45 saati aşan çalışmalar olduğu belirtilmiştir. İdare bünyesinde çalışan işçilere ait fazla çalışma süreleri incelendiğinde, 1.967 adet personele 4857 sayılı İş Kanunu’nda yıllık olarak belirlenen 270 saatin üzerinde fazla çalışma yaptırıldığı tespit edilmiştir. Bu durum fazla çalışmanın istisnai bir uygulama olmaktan çıkarılıp, bir çalışma şekli haline getirildiğini göstermektedir. Sonuç olarak, İdare tarafından konu ile ilgili gerekli düzenlemeler yapılarak personelin fazla çalıştırılma süresinin, mevzuatta belirtilen sınırlamalar çerçevesinde gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır” denildi.