MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Seferihisar’daki RES’in kapasite artışına bakanlık onayı!
Ekonomi
12 Eylül 2023 Salı 08:30

Seferihisar’daki RES’in kapasite artışına bakanlık onayı!

İzmir’in Seferihisar ilçesi Sığacık’ta 12 türbin ile işletmede olan ve Ayen Enerji’ye ait olan RES’e bir türbin daha ilave edilmesi için yapılan başvuruya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ÇED vizesi geldi.

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - İzmir’in Seferihisar ilçesi Sığacık’ta 12 türbin ile işletmede olan ve Ayen Enerji’ye ait olan Rüzgar Enerji Santrali’ne (RES) bir türbin daha ilave edilmesi için yapılan başvuruya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ‘ÇED Olumlu’ yanıtı geldi.

90 milyon TL’lik kapasite artış maliyeti ile 12 türbin olan işletme 13 türbine çıkacak. Proje kapsamında 6 MWm / 6 MWe kurulu güce sahip 1 adet rüzgar türbin kurulacak.

Proje Başvuru Dosyası’nda yer alan bilgiye göre ek türbinin süpürme alanı 20 bin 612 metrekare olacak. Proje kapsamında planlanan türbin alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda orman alanı içerisinde kalırken türbin 400 metrekarelik bir alana inşa edilecek.

İnşa edilecek yeni türbin alanına en yakın hane kuş uçuşu 715 metre mesafede bulunuyor. Ayrıca proje sahasına yakın olan sulama amaçlı Seferihisar Baraj Gölü, bir diğeri Kavakdere Baraj Gölü, bir diğeri de proje sahasına göre kuzeyde kalan ve kuşlar açısından önemli bir alan olan Gediz Deltası yer alıyor.

Proje Dosyası’nda alana 35 km uzaklıkta Gediz Deltası’nın yer aldığı ve alanın kuşların beslenme, dinlenme ve üreme alanı olduğu bilgisi yer alıyor. Proje detayında yer alan bilgiye göre proje alanı üzerinde kuşların göç güzergahı bulunmuyor ve türbinler arasında herhangi bir etkileşim beklenmiyor. Ayrıca göçmen kuş türlerinin türbinlere çarparak zarar görmelerini önlemek amacıyla rüzgar türbinlerinin mat renkli olacak ve türbinlerin uçları turuncu renkle boyanacak, gece kuşların türbinleri fark edebilmesi için ışıklandırma yapılacak ve ışıklandırma aydınlatma olarak beyaz ışık kullanılmayacak.

390 METREKÜP TOPRAK SIYRILACAK
İlave edilecek 13 numaralı türbine 12 numaralı türbinden 700 m’lik bir yol açılacak. Bu işlem için 350 metreküp toprak sıyrılacak. Türbin alanı için ise 40 metreküplük bitkisel toprak sıyrılacak. Toplam sıyrılacak bitkisel toprak miktarı 390 metreküp olacak. Santralin ekonomik ömrü 49 yıl olarak planlanıyor. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir