Şerefine Salkım Hanım Üzüm Şenliği, çeşitli etkinliklerle başladı. Şenlikte, ik olarak Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında trafikte "Bizi de fark et' diyen bisikletliler, Selçuk' tan Gökçealan' a kadar pedal çevirdi. Daha sonra Gökçealan'ın çocukları sahne aldı.
Köy Akademileri Gökçealan Grubu tarafından sunulan drama gösterisi ilgiyle izlendi. Üzüme dair her şeyin yer aldığı, Gökçealan'ın Osmanca üzümünü marka yapmayı amaçlayan Şerefine Salkım Hanım Üzüm Şenliği'nde protokol üyelerinin katılımıyla sembolik bağ bozumu gerçekleştirildi. Kuşadası Belediye Bandosu eşliğindeki kortej yürüyüşünün ardından Osmanca Üzüm Yarışması'nda Gökçealan'ın üzümleri görücüye çıktı. 'En İyi Osmanca Üzümü Yetiştirme Yarışması'nda Mehmet Soydan birinci olurken, Mehmet Ovalıoğlu ikinciliği, Durmuş Gezgin üçüncülüğü elde etti. Diğer üzüm çeşitlerinde ise birinci Yusuf Ceylan, ikinci İbrahim Son, üçüncü ise Mehmet Üretmen oldu. En iyi üzüm yarışmasında dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi. Gökçealan'ın üzümlerinin yarıştığı etkinliğin ardından Efes Selçuk Gökçealan Zeybek Ekibi gösterisi sundu.
'ÜZÜM KADIN, SALKIM ANNEDİR'
Şenlikte konuşan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, yerel seçimlerde "Bu güzel köyün doğasına zarar vermeyeceğiz" diye söz verdiğini hatırlatıp, "Bu nedenle göreve geldiğimizden beri gözümüz, kulağımız açık bir şekilde ÇED raporlarıyla ilgili tüm detayları titizlikle inceliyoruz. O yüzden gözünüz arkada kalmasın. Bu köyün talan edilmesine asla izin vermeyeceğiz" dedi.
'Şerefine Salkım Hanım Şenliği'nin hikayesini de anlatan Başkan Sengel, "Gökçealan'ın üzümü ve toprağı inanılmaz kıymetli, bereketlidir. Bizim üreticilerimiz o kadar her şeye vakıf ki; her şeyin en iyisini en güzelini üretiyorlar. Osmanca üzümü, bizim için çok kıymetli. Çünkü, bu üzüm endemik bir ürün. Biz de dedik ki; Osmanca gibi diğer değerli üzüm çeşitlerimizi üreten çiftçimiz binbir emekle en güzelini üretiyorlar. Bu yüzden biz Gökçealan'da bu yıl bir markalaşmaya gidelim dedik" dedi.
Alanda bulunan kalabalık ile festivale 'Şerefine Salkım Hanım' adının verilmesini çıkış noktasını ise Başkan Sengel şöyle aktardı:
"Gökçealan'da üzüm ile ilgili çalışmalar yaparken fark ettik ki bu üzüm asmalarını dikenler erkekler ama bağlarda o üzümleri kesenler ise kadınlar. Kendi kendimize dedik ki üzüm aslında dişidir. Baktık üzüme, her birinde ayrı ayrı tane var. Tanelerin her birini tutan bir salkım var. O salkım bir anne, taneler de evlatları. İçlerindeki çekirdekleri yeni kurulacak yuvaların birer temennisi. Ve dedik ki bu kadınlara bu emeği layık görmemiz lazım. Adı Osmanca olabilir ama 'Şerefine Salkım Hanım' dedik. Şerefine olsun bütün kadınların, şerefine olsun bütün üreticilerin. Bu şenlik sizlerle güzel. Üreticilerimizle, dışarıdan gelen misafirlerimizle güzel" dedi.
YAZMASINI TAKTI, KÖYLÜ KADINLARLA OYNADI
Şerefine Salkım Hanım Üzüm Şenliği, konuşmaların ardından belediye çalışanlarından oluşan Selçuk Kent Orkestrası Konseri ve Türk Halk Müziği sanatçısı Ceren Demirok konseri ile devam etti. Başkan Sengel, konserde başına yazma takıp, köylü kadınlarla birlikte bir süre oynadı. (DHA)