MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Selçuk'ta kaçak kazıdan taş mezar çıktı… Koruma altına alındı
Güncel
17 Temmuz 2024 Çarşamba 09:51

Selçuk'ta kaçak kazıdan taş mezar çıktı… Koruma altına alındı

Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü İzmir Selçuk’ta özel mülkiyette bulunan bir parselde kaçak kazı yapılması sonrası ekipler harekete geçti. Yapılan araştırma sonrası alanda kaya mezarı tespit etti. Uzmanlar tarafından yapılan inceleme sonrası bölge 1. derece sit alana ilan edilerek koruma altında alındı. Karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

GERÇEKİZMİR- İzmir’in tarihi dokusuyla ön plana çıkan Selçuk’ta bir eser daha tespit edildi. Zafer Mahallesi’nde özel mülkiyet olan bir taşınmazda, kaçak kazı sonrası tarihi kalıntılar bulundu. Bunun üzerine harekete geçen Koruma Bölge Müdürlüğü ekipleri yaptığı çalışmada tarihi bir taş mezara buldu. Kültür ve Tabiat Varlıklarım Koruma Yüksek Kurulu alanın için SİT kararı çıkardı.

 

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, bölgenin koruma altına alınması yönündeki karar şu şekilde:
“İzmir İli, Selçuk İlçesi, Zafer Mahallesi'nde bulunan, özel mülkiyete ait, tapunun 468 ada, 4, 6, 17 parselinde kayıtlı taşınmazlar ile devletin hüküm ve tasarrufu altında kalan alanda Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanlarınca gerçekleştirilen tespit çalışması sonucunda; ortaya çıkan doğu-batı yönlü, dikdörtgen planlı, 200x70cm ölçülerinde kaya mezarı doğrultusunda 468 ada, 4, 6, 17 parsel İle devletin hüküm ve tasarrufu altında kalan alanda taşınmazın Kültür ve Tabiat Varlıklarım Koruma Yüksek Kurulunun 05/11/1999 tarih ve 658 sayılı ilke kararı dikkate alınarak 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine, taşınmazların tapu sicil kaydına "kısmen 1.derece arkeolojik sit alanındadır” şerhinin konularak Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bilgi verilmesine, 2863 sayılı Kanun'un 17. maddesi gereğince 3 yıl süre ile geçerli olmak koşuluyla karar eki geçiş dönemi koruma ve kullanma koşullarının uygun olduğuna, taşınmazlarda gerçekleştirilen kaçak kazı olayını gerçekleştirenler hakkında 2863 sayılı Yasa kapsamında suç duyurusunda bulunulmasına, soruşturmanın sonucundan Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bilgi verilmesine, soruşturma sonucunu müteakiben kaçak kazı çukurunun Müze Müdürlüğü denetiminde, uygun göreceği teknik ve yöntemlerle kapatılmasına karar verildi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir