MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Selvitopu ile A'dan Z'ye: 7 ay raporu, dönüşüm eleştirilerine yanıt, Poligon ve kongre mesajları!
Yerel Yönetimler
8 Kasım 2019 Cuma 08:56

Selvitopu ile A'dan Z'ye: 7 ay raporu, dönüşüm eleştirilerine yanıt, Poligon ve kongre mesajları!

Karabağlar Belediye Başkanı Selvitopu ikinci döneminde geride kalan ilk 7 ayı anlatırken, süreçte hayata geçecek projeler hakkında detaylı bilgi verdi ve tasarruf vurgusu yaptı. Dönüşüm mesajları veren Selvitopu, AK Partili Kaya'nın eleştirilerini de yanıtlarken, Poligon'un İzmir için önemini anlattı, CHP'de kongre sürecinde izleyeceği yolu da detaylandırdı.

Gizem TABAN/GERÇEKİZMİR - Karabağlar'da 31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde ikinci kez başkanlık koltuğuna Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Muhittin Selvitopu Gerçekİzmir’e önemli açıklamalarda bulundu.

Karabağlar Belediye Başkanı Selvitopu, ikinci döneminde geride kalan ilk 7 ayı anlatırken, süreçte hayata geçecek projeler hakkında detaylı bilgi verdi ve tasarruf vurgusu yaptı. 

Kentsel dönüşüm ve üniversite alanı tartışmalarına da açıklık getiren Karabağlar Belediye Başkanı, AK Parti İzmir Milletvekili’nin kendisine yönelik eleştirilerine de çarpıcı yanıtlar verdi.

Poligon Deresi’nin İzmir için önemine dikkat çeken Başkan Selvitopu, CHP'deki kongre sürecinde izleyeceği tavrı da detaylandırdı. 



“KEMER SIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”
Geçen dönem uygulanan tasarruf politikalarının bu dönem de devam ettiğini söyleyen Selvitopu, “Kemer sıkmaya devam ediyoruz. Çünkü ülkemizde ekonomik kriz var. Bu kriz bizi de etkiliyor. İller bankasında belediyelere gelen paylarda bu yılki artış oran yüzde 4’ü geçmedi, fiili enflasyon yüzde 30’un üzerinde… Biz hizmet kurumuyuz, mal alımı yapıyoruz, hizmet alımı yapıyoruz. Dolayısıyla onlardaki fiyatlarda da yüzde 30 artış var. Böyle olunca bütçe haliyle açık veriyor. Biz de bun kapatmak adına tasarruf tedbirleri uyguluyoruz.  Çok gerekli olmayan, ötelenebilecek harcamalarımızı yapmamaya gayret ediyoruz, daha sonraya bırakıyoruz. Ama zorunlu olarak yapılması gereken, temel hizmetleri de aksatmamaya çalışıyoruz. Alımları kıstık, demirbaş almıyoruz. Bu gibi tedbirlerle belli ölçüde bütçeyi dengelemeye çalışıyoruz. Ancak geçtiğimiz 7 ay içerisinde iller bankasından kesintiler yoktu, Ekim ayı itibariyle başladı. Geçtiğimiz ay bizden yüzde 40 civarında kesinti oldu, bu da yaklaşık 4 milyon TL civarında kesinti oldu. Bu ay ne kadar olacak bilmiyoruz. Bütün bunları bir sıkıntıya yol açmadan aşmaya çalışıyoruz” dedi.

20’YE YAKIN PROJE HAZIR
Şu anda Karabağlar Belediyesi’nin 20’ye yakın hazır projesi olduğunu belirten Başkan Selvitopu, “ Yer sorunu olmayan, tasarımı yapılmış, yapılmasında bir sıkıntı olmayan 20’ye yakın projemiz var. Bunları hayata geçirmeye uğraşıyoruz. Bu yıl başladığımız devam eden çalışmalarımız var. Kibar Pazaryerini devam ettiriyoruz, geçen dönem yarım kalmıştı. Bu yıl tekrar ikmal inşaat ihalesini yaptık. Beş parkımızı tamamen yeniliyoruz, bitmek üzere. Limontepe’de semt merkezi inşaatımız devam ediyor. Şuan da Marangozlar Odası ile birlikte gerçekleştireceğimiz marangozluk eğitimi merkezinin ihalesini yaptık, bu ay temel atacağız. Önümüzde gençlik merkezi projesi var. Bunlar gibi birçok projemizi de bütçe durumumuza göre uygulamaya sokacağız. Geçen dönem yaptıkları en önemli işin kentin planlarının revize edilmesiydi. Bu dönem de bu revize ettiğimiz planların imar uygulamasını gerçekleştireceğiz. O konuda tasarruf da yapmayacağız. Önümüzdeki yıllarda imar uygulamalarını gerçekleştirmeye bakacağız” diye konuştu.

“BÜTÇEMİZ NÜFUSA GÖRE ÇOK DÜŞÜK”
Karabağlar Belediyesi’nin bütçesinin nüfusa göre çok düşük olduğunu ifade eden Selvitopu, “Bu 7 ayı kısıtlı geçirmemizin sebebi tasarruf tedbirleri ve ekonomik sıkıntılar. Tüm bunlar bizi etkiliyor. Karabağlar Belediyesi’nin bütçesi de nüfusa göre çok düşük. Bazen, ‘Bütçeyi niye geliştirmiyorsunuz’ şeklinde eleştiriler oluyor. Belediye kendi kafasına göre bütçeyi yükseltemez, yasalarda tarif edilmiş, hangi gelirleri alabileceğiniz belli. Olmayan bir şeyi de vatandaşa yüklemenin alemi yok. Biz nüfus olarak ikinci sıradayız ama bütçe olarak 4 ya da 5.  sıradayız. Bu da doğal olarak çalışmalara yansıyor. Zaman içerisinde Karabağlar Belediyesi’nin bütçesi düzelecek ama bu kısa sürede olacak bir şey değil. Karabağlar’daki kentsel gelişmeyle paralel olacak. Biz altyapıyı hazırladık ancak bunun gelişmesini geri bırakan faktörler var. Örneğin ekonomik kriz inşaat sektörünün gelişmesini etkiliyor. Bizdeki bu gelişmeyi sürükleyecek olan da inşaat sektörüdür. Şuan da ruhsat alan yok, belediyede son 6 aydır ruhsat kesemiyoruz, tüm belediyelerde benzer sıkıntı var” açıklamasında bulundu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ELEŞTİRİLERİNE YANIT: İPE SAPA GELMEZ İDDİALAR
Kentsel dönüşümün Karabağlar için önemli konulardan biri olduğunu kaydeden Başkan Selvitopu, AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın kentsel dönüşüm noktasında belediyeye yönelik yaptığı eleştirilere de değindi. Kentsel dönüşüm için belediyelere tam yetki verilmesi gerektiğini savunan Karabağlar Belediye Başkanı, yetki konusunda merkezi hükümete de çağrıda bulundu. Selvitopu şöyle devam etti; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Karabağlar’da 650 hektarlık alanı riskli alan ilan etti. Bunun 540 hektarı; Limontepe, Eskiizmir, Umut, Özgür, Devrim, Salih Omurtak, Yüzbaşı Şerafettin, Cennet Çeşme, 17 ayrı mahalleyi ilgilendiren 540 hektarlık riski alan var. Aşık Veysel, Osman Aksüner’in tamamı, Aydın mahallesi kısmen, 110 hektarlık da burada bir riskli alan var. Bu 110 hektarlık alanda belediye olarak bize kısmi yetki verildi. Biz planları şuanda yaptık, bakanlığın onayına sunduk. Son onama noktasına geldi, onay bekliyor. 540 hektarda da bakanlık, en son Salih Omurtak Mahallesi’nde 74 hektarlık bir imar planı askıya çıkardı, onunla ilgili itirazlar oldu, biz de itiraz ettik. Yaklaşık 7 yıldır başka da bir şey yok. Bunun uygulanamamasının sebebi bize göre belediyelerin dışlanması. 6306 sayılı yasada belediyeler maalesef dışlanıyor. Bakanlık, ‘biz isteyen belediyelere yetki veriyoruz’ diyor ama yasalara göre tam yetkiyi vermeleri mümkün değil. Onu söyleyenlere ‘tam yetki verebilir misiniz’ diye soruyorum. Veremiyorlar. Örneğin, bakanlık plan onama yetkisi verebilir mi? Veremiyor. O nedenle de biz diyoruz ki; 5393 sayılı yasanın 73.  maddesine göre bu yetki devrini yapın’ o zaman tüm yetkiler belediyelere geçiyor. 6306 sayılı yasaya göre tam yetki devri yapılamıyor. Yapamadıkları için de, kalkıyor bir AK Parti Milletvekili belediyeyi suçluyor, belediyenin kentsel dönüşüme engel olduğunu söylüyor. Çok komik, ipe sapa gelmez bir iddiayı ortaya atıyor. Bu bilgisizlik, cahillik… Ne olduğunu bilmeden konuşuyor. Belediye yanlış yapılan bir planı kabul etmek zorunda değil. Biz kentsel dönüşümü, kenti daha iyi noktalara getireceği için istiyoruz. Yoksa kentsel standartları sağlamayan, kente katkısı olmayacak bir kentsel dönüşümden yana değiliz, böyle bir hedefimiz de yok. O nedenle, bu konuda 6306 sayılı yasayla 5393 sayılı yasanın 73. Maddesi kaldırılıp yeni bir yasa çıkarılmalı ve o yasanın içeriğinde belediyeler kentsel dönüşümün odağında olmalı. Yani yerel yönetimler kentsel dönüşümün sorumluluğunu almalıdır. Bu yetki belediyelere verilmelidir. Bakanlık da bu işin denetlemesini yapmalı, desteklemeli. Kentin belleği yerel yönetimlerdir. Kenti en iyi bilen kamu kurumu yerel yönetimlerdir. Yerel yönetimlerin olmadığı kentsel dönüşüm projesinin uygulanması çok zordur. Kısmi yetkiyle bu işler olmaz, tem yetkiyle olur. Biz kentsel dönüşüm yapabilecek kapasitedeyiz. Hiçbir şekilde bir çekincemiz yok. Tek istediğimiz tam yetki.”

“TAM YETKİ İSTİYORUZ”
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın Karabağlar Belediyesi’ne yönelik ‘Yetki istediler verdik, ancak taş taş üstüne koymadılar’ sözlerine yanıt veren Başkan Selvitopu, “Biz yetki istemedik. Orada bilgi eksikliği var, bilmiyor. Biz  ne Aşık Veysel de ne de Osman Aksüner de 6306 sayılı yasaya göre yetki istemiyoruz, 5393 sayılı yasanın 73. Maddesine göre yetkiyi istiyoruz. Buyursunlar versinler, yapılıyor mu yapılmıyor mu görelim. Niye 73’e göre yetki verilmiyor, onu bir izah etsin. Niye sen, 6306 sayılı yasaya göre bana kısmi yetkiyi dayatıyorsun? Niye tam yetkiyi vermiyorsun? Sen bunun cevabını ver? Her yönüyle, her türlü sorumluluğuyla Tam yetki istiyoruz. Verebilirse versinler. Bir de sorumluluk sende, yap. Önünde duran yok. Şuanda tüm yetki bakanlıkta, yapılacaksa yapılsın ona da bir şey demiyoruz, engel olduğumuz yok. Mesela şöyle bir şey oldu; Salih Omurtak Mahallesi’ndeki plana vatandaş itiraz etti. Bunlar diyor ki; ‘belediye örgütledi, itiraz ettiriyor.’ Vatandaş biliyor, bizden bilgi soruyor. Ben de görüşümü açıkça söylüyorum. İtiraz edip etmemek vatandaşın hakkı, biz ona karışmayız. Belediye olarak ben plana itiraz ettim mi, ettim. Çünkü kentsel standartları sağlamıyor, yeterince yeşil yok, sosyal teknik altyapı yok” ifadelerini kullandı.

“ATİLLA KAYA KARABAĞLAR’A DEĞİL TORBALI’YA ÜNİVERSİTE ALANI YAPILSIN İSTİYOR”
Selvitopu, AK Parti İzmir Milletvekilli Kaya’nın ‘belediye üniversite kampüsü yapılsın istemiyor’ şeklindeki açıklamasında da cevap verdi.  Başkan Selvitopu, AK Partili Kaya’nın Karabağlar’a üniversite kampüsü yapılmasını istemediğini, Torbalı’ya yapılmasını istediğini öne sürdü. Üniversite alanı fikrini ilk kendinin gündeme getirdiğini belirten Karabağlar Belediye Başkanı, “Bu konudaki eleştiriler algı yaratmaya dönük.. Karabağlar’da o alanın üniversite alanı olması gerektiğini söyleyen ilk kurum kişi benim. Daha sonra bu olaya ilçedeki tüm siyasi parti örgütleri de katıldı, katkı koydu. Geçen dönemki AK Parti İlçe Başkanı da bu konuda çaba sarf etti. Karabağlar’daki tüm sivil toplum kuruluşları oranın üniversite alanı olmasını istedi. Bunun üzerine toplu konut idaresi, bir bölümünü üniversite yapmak zorunda kaldı. Yoksa, isteyerek yapılmadı. Yani oraya üniversite işareti konmasının gerçekten isteyen bizlerdik, Karabağlar Belediyesi, ilçedeki sivil toplum kuruluşları ve o dönem Karabağlar’da görev yapan siyasi parti temsilcileri… Toplu konut idaresi de bunu dikkate aldı ve 38 hektarı üniversite kampüs alanı olarak hazırlanan planda yer aldı. Geriye kalan 42 hektar da konut alanı oldu. Biz de bu plana şöyle itiraz ettik; üniversite alanına, 38 hektara itiraz etmedik. Biz 42 hektarın da üniversite alanına ilave edilmesini istedik, bu taleple plana itiraz ettik. Toplu konut idaresi de buna cevap vermedi. Cevap vermemek kanunen ret anlamındadır. Cevap verilmeyince, biz de bu itirazımızın reddedildiği gerekçesiyle konut alanlarının iptali dava açtık. Konut alanlarının üniversite alanına ilave edilmesini istedik. Bunu saptırıyorlar. Üniversite alanına bizim bir itirazımız yok. Burada bir manipülasyon var. Bunun da sebebi bildiğim kadarıyla; Atilla Kaya, Karabağlar’da bu üniversite kampüsü olmasın, Torbalı’da olsun derdinde. Açıkça söylüyorum. Bunu kendi açıkça söyleyemiyor. Burayla ilgili üniversite alanı düşüncesi olsaydı, 37 tane hazineye ait yer var. Tamamı 37 parsel. Peki 37 parsel bir gecede niye toplu konut idaresine devredildi? Madem üniversite alanı yapacaklardı da niye toplu konut idaresine devrettiniz? Niye üniversiteye tahsis etmediniz? Ayrıca bu tür hazineye ait yerler kamuya tahsis edilirken yerel yönetimlere görüş sorulur, sizin ihtiyacınız var mı diye. Burada Büyükşehir Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi var. Ben soruyorum; Niye belediyelerden görüş almadınız? Bir bakıyoruz, devredilmiş. Bu yerel yönetimleri halk seçmiyor mu? Bu belediyelerin o gayrimenkullere ihtiyacı yok mu?” diye konuştu.

“POLİGON DERESİ İZMİR’İN SAHİP ÇIKMASI GEREKEN BİR KONU”
Poligon Deresi’nin tüm İzmir’i ilgilendirdiğini söyleyen Selvitopu, “Poligon Deresi sadece Karabağlar’a hitap edecek bir yer değil, İzmir’in kentsel tarihi açısından da önemli bir yer. Bir bölümü Karabağlar, bir Bölümü Balçova sınırları içerisinde kalan yemyeşil bir alan. Biz şunu söyledik; ‘Orada bulunan askeri tesis eğer taşınırsa, yeşil doku korunsun, burası kente kazandırılsın, rekreasyon alanı olsun’ dedik. Biz bu görüşteyiz. Bu sadece Karabağlar’ın konusu değil, tüm İzmir’in konusu. İzmir’deki duyarlı kurum ve kuruluşların sahip çıkması gereken bir konu. Fuarın 5 misli bir alan. Birçok yönüyle tüm İzmir’i ilgilendiren bir yer” dedi.

“BİZİM VİZYON PROJEMİZ KARABAĞLAR”
Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe belediyeleri ile düzenlediği stratejik plan toplantısında sunduğu projelerden bahseden Başkan Muhittin Selvitopu, “Büyükşehirden 4 tane ulaşım aksının açılmasını istedik. Bunlar; Eskiizmir Caddesi, Limontepe Kavşağı’nın Uzundere Otoyol Kavşağı’na bağlanması, Sırrı Atalay Caddesi ve 5714/12in genişletilmesi… Onun dışında imkan olursa her proje büyükşehir ile ortak yapılabilir. Ben belediye başkanı olarak projelerin birlikte yapılmasından yanayım. Daha güçlü olur, daha fazla hizmet verebiliriz. Toplantıda da, gençlik merkezi, kültür merkezi, park alanı gibi birçok projeyi büyükşehre sunduk. Ben vizyon proje olarak bakmıyorum. Bizim vizyon projemiz Karabağlar. Sadece bir mahalleye bir proje yapmakla kent gelişmez. Karabağlar’da  2 bin 700 hektar yerleşim alanı var. Düzenli gelişen yerler var, düzensiz gelişen dokular var. Önceliğimiz bu düzensiz yerlerin düzenlim hale gelmesi. Öncelikli proje istendi. Ben öncelik olarak gençlik merkezi projesini söyledim. Her şeyi hazır… Bir de Mimkent’teki Kültür Merkezi, orası büyükşehrin mülkiyetinde. Bunların dışında birçok projemiz var. Karabağlar hizmete muhtaç bir ilçe, her şeye ihtiyacı var. Bütçemizi iyi kullanarak, sıkıntıya girmeden istikrarlı bir şekilde hizmet vermek istiyoruz” açıklamasını yaptı.

“İLKELERİ UYGUN OLAN ARKADAŞLARLA BERABER OLURUM”
Olağan kongre sürecine dair de değerlendirme yapan Başkan Selvitopu çarpıcı mesajlar verdi. Selvitopu şunları söyledi: “Delegasyon belirlenmeden ilçe başkanı şu olsun, bu olsun demeyi doğru bulmuyorum. İlçe başkanımızla 2 dönem beraber çalıştık, benim belediye başkanı olarak herhangi bir şikayetim yok, bir sıkıntımız yok. Ama bu, parti içi demokratik bir yarış. Bir aylık bir süre içerisinde delege yeniden seçilecek, delegenin eğilimi ortaya çıkacak. Onların görüşünü almadan bir şey demeyi çok doğru bulmuyorum. Öncelikle parti içi yarış havasında, barış içerisinde huzurlu bir seçim olmasını diliyorum. Sonuçta hepimiz aynı partinin çatısı altındaki insanlarız. Bizim esas hedefimiz parti içi yarışa yoğunlaşmadan dışa dönük mücadeleye yoğunlaşmak. Onun için benim tavrım bu süreçte, böyle bir bakış açısıyla olacak. Delegasyon seçildikten sonra tabi ki benim de bir düşüncem olacak. Bizim siyaset anlamında kendimize göre bir bakışımız vardır. Ben siyasete ideolojik bakarım. Şudur, budur diye bakmayı doğru bulmuyorum. İlkeli bir siyasetten yanayım. Kendime göre ilkeleri uygun olan arkadaşlarla beraber olurum. Bu gizli saklı olacak bir şey değil. Şuanda karar vermek doğru değil. Siyasette kazanırsınız, kaybedersiniz ama bir duruşunuz vardır. Ben o duruşumu asla değiştirmem. Delegasyon ortaya çıktıktan sonra benim de bir tercihim varsa ona göre değerlendiririm. Onu da gizli saklı yapmam, net olurum. Uzlaşı olursa biz de o yönde çaba sarf ederiz. Ancak olmaya da bilir. Burada önemli olan germemek. Eğer germezsek parti kazanır, gerersek partiye zarar verir.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir