MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sendika 'İşçiler tefecilere düştü' dedi, iş bırakma resti çekti!
Ekonomi
20 Şubat 2023 Pazartesi 14:34

Sendika 'İşçiler tefecilere düştü' dedi, iş bırakma resti çekti!

Karşıyaka Belediyesi'nin 2 iştirakinde ödeme aksaklıkları nedeniyle patlak veren kriz devam ediyor. Son olarak İzmir 8 No'lu Şube Başkanı Gümüştekin'den Kent A.Ş.'de 900, Personel A.Ş.'de de bin 400 personeli ilgilendiren süreçle ilgili detaylı açıklama geldi. Gümüştekin, "İşçiler tefecilere düştü" derken iş bırakma eylemi resti çekti.

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Karşıyaka Belediyesi'nde ödeme sorunlarından kaynaklı işçi krizi tırmanarak devam ediyor. 

Karşıyaka Belediyesi iştirakı Kent A.Ş.'de 900, Personel A.Ş.'de de bin 400 DİSK Genel-İş Sendikası üyesi işçi maaş ve yan haklarını alamadıkları için isyan etmişti. Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada Kent A.Ş. işçisinin aralık ayı maaşının yüzde 30’u, ocak ayı maaşının tamamı, 2021 yılından kalan 2 ikramiyesi, 2022 yılından kalan 1 ikramiyesi ve 2022 yılı toplu iş sözleşmesine ait 1 aylık geriye dönük alacağının ödenmediği açıklanırken Personel A.Ş. işçilerinin ise Ocak ayı maşının yüzde 35’ini, 2022 yılı Toplu İş Sözleşmesine ait 1 aylık geriye dönük alacaklarını alamadıkları ifade edilmişti. 

CHP'li belediyelere iktidar tarafından baskı uygulandığı ve ödeneklerin daraltılmasının belediye ekonomisine de etki ettiğinin vurgulandığı açıklamada yüzlerce işçinin ödeme sorunları nedeniyle zor günler geçirdiği vurgulanmış ve eylem yapılacağı bildirilmişti. 

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası, İzmir 8 No'lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin söz konusu açıklamanın ardından sürecin devam etmesi halinde iş durduracaklarını belirtirken ödeme alamayan işçilerin tefecilerden para almak zorunda kaldığını belirti.  

"SÜREKLİ YATTI, YATACAK DENİYOR!"
Şube Başkanı Gümüştekin sürece dair yaptığı açıklamada, "Eylemsellik planlarımız var, bu süreç devam ettiği sürece eylem sürecine devam edeceğiz. Bize sürekli yattı yatacak deniyor. Belediye bütçesinde sıkıntı var bunu biliyoruz. Belediyenin mal varlıkları üzerinde tedbir kararları var evet, İller Bankası’ndan gelen paylar kesiliyor bunları bildiğimiz için işçi arkadaşlarımızla birlikte bekledik fakat toplamda 2300'e yakın üyemizin olduğu yerde ödemeler eksik yapıldığı gibi adil bir şekilde de yapılmıyor diğer çalışanların maaşlarının tamamı yatarken şirket işçilerinin maaşlarının tamamı yatmıyor. En son bütçe ile ilgilenen belediye başkan yardımcısı ile görüştüm sayın Cemil Tugay deprem bölgesindeydi. Herkese eşit ücret yatırmalarının daha adaletli olacağını söyledigim halde memurun maaşını, kadrolulaarın maaşını ve Personel AŞ’nin %65’ini yatıracağını kalanı da kent AŞ’ye göndereceğini söyledi. Adalet bunun neresinde, adaletli olan bir yönetimde bütçe tüm işçiye acil olarak dağıtılmak zorundadır'' dedi. 

İŞ DURDURMA RESTİ!
Gümüştekin konuşmasının devamında ödemelerin yapılmaması durumunda sürecin iş durdurmaya kadar gideceğini açıkladı. 

Gümüştekin, "İş durdurma da yapacağız. Deprem gerçekten acı bir şey, sarsıntıyı hisseden 10 ilimiz var gidip geliyoruz. Kahramanmaraş’tan yeni geldik. Depremden dolayı biz maaşımızı alamıyoruz demek istemiyoruz şu an belediyenin önüne gidip. İşi de durduracağız, görüşme yapacaksak onu da yapacağız. Sosyal tesisleri de durduracağız hepsini yapacağız. Süreç bu şekilde giderse süreç iş durdurmaya kadar gidecek. 20 gün içerisinde paranız ödenmediyse iş durdurma hakkınız var üretimden gelen gücünüzü kullanabilirsiniz" diye konuştu. 

"İŞ AKDİ FESİH HAKKIMIZ VAR!"
Gümüştekin ellerin iş akdi fesih hakkı olduklarını da vurguladı. ,

Gümüştekin, "Eylem her zaman yapabiliriz ama toplu sözleşmemizde tek taraflı iş akdi fesih hakkımız var. İşten çıkıyoruz ve kıdem tazminatınız ödeniyor. Bize tek iyi tarafı bu. ‘Paramız verilmiyor ben bu işten çıkıp başka işe gideyim’ diyebiliyorsunuz" sözlerini kaydetti. 

İŞÇİLER TEFECİLERE DÜŞTÜ!
Gümüştekin son olarak işçilerin yaşadığı ekonomik sıkıntılardan bahsederek sözlerini noktaladı. 
Gümüştekin, insanların bankalara olan borçlarını ödeyemediğini ev kiralarını yaptıramadığını ve tefecilerin ellerine düşerek intiharın eşiğine geldiklerini belirterek, ''Sayın başkan ve başkan yardımcısının tüm Karşıyaka belediyesi çalışanlarına maaş ödemelerini eşit yapmadıkları sürece, bu iş yerinde üretimden gelen gücümüzü kullanarak sesimizi tüm kamuoyuna duyurmaya devam edeceğiz'' ifadelerini kullandı. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Kent asli işçi
 21 Şubat 2023 Salı 17:38
Alacaklar bu durum a gelene kadar nerdeymis 8 nolu şube baskani iş verenin yancisi olmuş aciklama yapiyor isvilerin tepkisi üzerine
 Mehmet
 20 Şubat 2023 Pazartesi 18:04
Kadroları bukadar şişirler ise olacağı bu karşıyaka gelişen büyüyen bir ilçe değil yıllardır aynı bir tarafı deniz bir tatarafı çiğli bir tarafı yamanlar dağı bir tarafı bayraklı kaldıki bayraklıyı bölerken karşiyakanın da yarısını aldı geçti siyaseten kadroları şişirmeselerdi bugün bu durumlar olmazdı bölünme zamanı cevat başkan ben bu kadar işçinin maaşını ödeyemem deyip 200 kişiden fasla işçi cıkarımına gitti
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir