MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sendika’dan Bornova’daki TİS sürecine dair açıklama
Ekonomi
6 Ekim 2022 Perşembe 10:47

Sendika’dan Bornova’daki TİS sürecine dair açıklama

Bornova Belediyesi ile Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube arasında tıkanan TİS görüşmeleri sonrasında sendika grev kararı asmıştı. Sürece dair açıklama yapan Bornova Belediye Başkanı İduğ’un ardından sendika da bir mesaj yayımladı.

GERÇEKİZMİR - Bornova Belediyesi ile işyerinde örgütlü Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube’den tıkanan toplu sözleşme sürecine dair açıklama yapıldı.

Bornova Belediyesi’ne ait BORBEL şirketi ile işyerinde örgütlü Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube arasında devam eden ve 1580 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması sonucunda işçiler grev kararı asmıştı.

Geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin bir açıklamada bulunan Bornova Belediye Başkanı İduğ, talep edilen ücretleri vermelerinin mümkün olmadığını belirtirken, ‘’Emeğe saygı duyan belediye olarak yine anlaşacağız ancak talep edilen şartlar şu an bütçe ile orantılı değil, bütçenin yüzde 90’ı talep ediliyor. Dolayısıyla bunu vermemiz mümkün değil. Hizmet yapamayız, verilecek rakam hizmet etmemize de izin vermeli’’ ifadelerini kullanmıştı.

Gelişmenin ardından DİSK’e bağlı Genel-İş 7 No’lu Şube’den bir açıklama yapıldı

Bornova halkının dikkatine başlığı ile yapılan açıklamada işçilerin insanca yaşamak istedikleri vurgulanırken ülkede yaşanan ekonomik kriz vurgulandı ve Bornova halkına dayanışma çağrısı yapıldı.

KARIN TOKLUĞUNA ÇALIŞMAYI KABUL ETMİYORUZ!

Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz en çok da yoksul halk ve işçileri etkiledi.

Ocak ayında enflasyonun yükselmesi ve günümüze kadar hızla yukarı tırmanması hepimizi kiramızı ödeyemeyecek, sağlıklı beslenmeden yoksun, çocuklarımızın giderlerini karşılayamayacak bir süreç ile karşı karşıya bıraktı. Bir avuç zengin her gün daha da zenginleşirken biz dar gelirliler giderek daha da yoksullaştık.

Son bir senedir yandaş ve yalancı TÜİK'e göre enflasyonun %83'lere ulaştığı ülkemizde açlık sinirinin altında ücretlerle çalışırken artık dayanacak gücümüz kalmadığını haykırıyoruz. Başta ücretlerimiz olmak üzere çalışma koşullarımızın iyileştirilmesini ve insanca yaşanacak seviyeye çekilmesini istiyoruz. TÜIK enflasyonunun bile altında zam dayatmasını, enflasyona karşı güvence verilmeyen bir sözleşmeyi kabul etmiyoruz. Sosyal belediyecilik halka nitelikli, ulaşılabilir, eşit ve ücretsiz hizmet götürmekse eğer, o hizmeti üreten biz işçilerin yaşam standardını insanca yaşayacak seviyeye çekmektir de aynı zamanda!

Bunun gereğinin yerine getirilmesini istiyoruz. Bize daha çok borçlanmayı, daha az ve sağlıksız beslenmeyi, çocuklarımızın eğitimi başta olmak üzere ihtiyaçlarından kısmayı reva görenler bilsin ki karın tokluğuna çalışmayı kabul etmiyoruz.

Bu koşullarda biz Genel-İş Sendikası 7 Nolu Şube'de örgütlü Bornova Belediye işçileri olarak insanca yaşamımıza yetecek ücret ve çalışma koşulları için yeni dönem toplu iş sözleşmesi sürecimizi başlattık. Yaklaşık 5 aydir süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri CHP'li belediyelerde örgütlü işveren sendikası olan SODEMSEN ile yürütülmektedir. Taşerondan kadroya geçiş süreci sonrası ilk yapılan toplu iş sözleşmemiz 1 Temmuz 2020 tarihinde başlamış olup 30 Haziran 2022 tarihinde son buldu. İlk sözleşmeyi imzaladığımız tarihlerde asgari ücret AGi dahil (şimdi kaldırıldı) 2.825 TL iken bugün 5.500 TL. O gün yevmiyemiz 185 TL ile başlayıp dört puan artırılarak gruplar halinde devam ederken bugün yevmiyemiz 217.88 TL ve dört puan artırılarak devam etmektedir. Bugün asgari ücretin yevmiyesi ise 215.00 TL dir. Bu ücretlerin hepsi brüttür. Bizim ayrıca aldığımız ücretlerde kesilen vergi ise ücretlerimizi asgari ücretin altına düşürmektedir.

Bir kitap alıp okumayı, bir konsere gitmeyi, ailemizle iki günlük bir tatilin dahi çok görülmesini kabul etmiyoruz.

Bu ülkede açlık sınırı 7245 TL. Bornova'da en uygun ev kirası 4000 TL ve bir işçinin her gün işe gelmesi karnını doyurması günlük 150.00 TL. Her birimizin pazara gidebilmek için ek işler yapmak zorunda kaldığı bir süreçteyiz.

İSTE BU YÜZDEN GREVDE OLACAĞIZ!

Ve biliyoruz ki bu grev sadece biz belediye işçilerini ilgilendirmiyor. Belediye işçileri hizmet üretmediğinde halkın da bundan etkileneceğini biliyoruz. Ancak mücadele etmeden hiçbir hakkın kazanılmadığını da biliyoruz. Aynı zamanda bugün her biriniz aynı koşullarda çalışıyor ve yaşıyorsunuz. Öyleyse bu grev sadece bizim değil sizindir de! Dayanışma ve mücadeleyle taleplerimizin ancak karşılanabileceğini çok yakın zamanda SOMA Maden işçilerinin özelleştirmeye karşı mücadelesinde gördük, asbestli gemi SAO PAULO'nun ülkemize girişinin durdurulmasında gördük, TPl işçilerinin işten atmalara ve düşük ücret dayatmalarına karşı verdiği mücadelede gördük. Bornova Belediye işçileri olarak haklı mücadelemizde tüm Bornova halkının yanımızda olacağına inanıyor, dayanışmanızı bekliyoruz.

Yapılmayan yolların, temizlenmeyen sokakların, olmayan parkların ve ekonomik krizin sorumlusu biz işçiler değiliz, yerel ve merkezi yönetimlerdir. Eksik işçi ile beş kişinin işini bir kişiye yaptırmaya çalışanlarındır. Açlık sinirinin altında ücretlerle günlük yedi buçuk saat çalışmanın karşılığı insanca bir ücret talep etmek herkes gibi bizim de en tabi hakkımızdır.

Ancak 2022-2024 yıllarını kapsayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde taleplerimiz karşılanmadığı için grev sürecine gelindi. Bugün Bornova'da hizmet üretilmeyecekse bunun sorumlusu açlık ve yoksulluk siniri üzerinde bir yaşamı talep eden işçilere kulaklarını tıkamış belediye yönetimi ve SODEMSEN'dir.

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir