MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sıfır araç krizi etkisi: 2. el aracı binmek için alan yok!
Ekonomi
16 Haziran 2023 Cuma 12:06

Sıfır araç krizi etkisi: 2. el aracı binmek için alan yok!

Bayilerde sıfır araç bulunamaması sorunu derinleşerek artıyor. Dövizin yükselişi ve kontrol altına alınamaması sorunun büyümesini tetiklerken, sıfır araç krizi 2. el araçta fiyatların neredeyse her gün artmasına neden oluyor. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in dümene geçmesi ile birlikte ekonomi politikasının ne olacağının bilinmezliği nedeniyle seçim öncesi piyasalarda yaşanan durgunluk yerini korkuya bıraktı. Konuyu Otokent Genel Müdürü Yılmaz Karakaya değerlendirdi.

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Otomotiv sektörü uzun süredir yaşanan çip krizini aşmaya çalışıyor. Koronavirüs pandemisinin ardından, 2022 yılında patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı tedarik zincirine bir darbe daha vururken Türkiye’de dövizin kontrol altına alınamaması sıfır araç krizini büyüten faktörlerin başında geliyor. 

Yaklaşık 1 yıldır otomobil bayilerinde sıfır araç bulunamazken, vatandaşlar aylarca sırada beklemek zorunda kalıyor. Bayiler vatandaşlardan araçlarını daha hızlı teslim etmek için ekstra bir ücret de talep ederken konu şikayetlere yol açıyor ve araç almak isteyenleri 2. ele yönlendiriyor. 

2. el araç fiyatları sürekli artış gösterirken bir aracın galerideki fiyatı ile markanın kendi sitesindeki fiyatı arasında yüz binlerce lira fark olabiliyor. Otomobilin bir yatırım aracına dönüşmesi sonrasında online satış sitesinde araçlarını satmak isteyen vatandaşlar iste kapıyı fahiş fiyatlardan açıyor.

DURGUNLUK YERİNİ KORKUYA BIRAKTI!
Sektörün önde gelen isimleri çözümün dövizin kontrol altına alınması olduğunu söylerken Türkiye’deki genel seçimler öncesi piyasada yaşanan durgunluk AK Parti’nin ekonomi politikalarının ne yönde olacağının belirsiz olması nedeniyle yerini korkuya bıraktı. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek’in getirilmesi ekonomide Ortodoks politikaların geri döneceği beklentisini yaratırken 28 Mayıs’ta Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı olması sonrasında döviz hızla yükselişe geçti. Dolar ve Euro’daki yükseliş piyasadaki korkuyu tetiklerken geçtiğimiz günlerde birçok marka sıfır araç fiyatlarına zam yaptı. Gelen zamlar 2. el araç fiyatlarını da bir kez daha yükseltti. 



‘’VATANDAŞ 2. EL ARACI BİNMEK İÇİN ALMIYOR!’’
Konuyu İzmir Otokent Galericiler Sitesi Genel Müdürü Yılmaz Karakaya değerlendirdi. 

Karakaya sözlerine, ‘’2. el araç artık yatırım aracına döndü. Nasıl altın, döviz nasıl alıyorsa insanlar 2. el araç da artık yatırım aracına döndü. Ocak ayından bu tarafa 2. ele yüzde 35 zam geldi. 2. el araç alanların çoğu yüzde 60’ı yatırım amaçlı alıyor, binmek amaçlı değil. Fiyatların yükseleceğini bildikleri için binmek amaçlı almıyorlar. Neden kaynaklanıyor, Sıfır araçların tedarik sorunundan, Türkiye’ye araç gelmemesinden kaynaklanıyor. Ancak dövizin düşmesi ile belki durur diye düşünüyorum. Dövizin düşmesi ile araçların piyasası değişmez fakat durağana geçer. İnsanlar aldığı paradan aşağı satmazlar’’ diye başladı. 

‘’İNSANLAR EL MECBUR 2. EL ARAÇ ALIYOR’’
Karakaya şöyle devam etti, ‘’2. el araçlar daha pahalı. Türkiye genelinde böyle bir durum ve şikayet var. Sıfır araçlar, 2. elden daha ucuz. İnsanlar da araç bulamıyor, hangi bayiye giderseniz gidin araç yok. İnsanlar mecburiyetten 2. el almak zorunda kalıyor. Sıfır araçların ne zaman geleceği de belli değil. İnsanlar el mecbur 2. el alıyor. Talep olunca da fiyat da yükseliyor.’’



‘’DÖVİZİN NE OLACAĞI BELLİ DEĞİL’’
Araç marklarının piyasadaki belirsizlikten ötürü otomobilleri piyasaya sürmediğini söyleyen Karakaya, ‘’Stok konusunda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan çok kararlı. Sıfır araçların piyasa sürülmesi gerek. Adamların elinde araç var, inanın vermek istemiyorlar. Dövizin ne olacağı belli olmadığından, nasıl faiz politikası olacağını bilmediklerinden, verecekleri aracı da yüksek fiyata en az 200-300 bin TL farkla vermek istiyorlar onu da vatandaş kabul etmeyince bu sefer 2. ele dönüyor. Bu konuda stok konusunda daha duyarlı olursa Ticaret Bakanlığı çözüm için adım atılır. Piyasanın ne olacağını bilmiyor. Faizler aratacak mı aynı mı gidecek, döviz ne olacak kimse bilmiyor…’’ dedi. 

‘’KORKU VAR!’’
Otokent Genel Müdürü Yılmaz Karakaya sözlerini şöyle noktaladı: Korku var, bir bekleyiş var. 2. el resmen yatırım aracı oldu. Araç alanların yüzde 70’i binmek için almıyor. Her Pazartesi günü fiyat mı değişir? Online satış sitelerinde her hafta fiyatlar değişiyor. Gerekçe gösterilmeli. Serbest piyasa ama enflasyon belli. Ticaret Bakanlığı takip etmeli. Gerekçe belirtilmeli. Neden fiyat artırıyorsun kardeşim? 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir