MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Soyer 'Harmandalı devrimi'ni tanıttı: O algı gidiyor, yeni enerji geliyor!
Yerel Yönetimler
31 Mayıs 2019 Cuma 11:23

Soyer 'Harmandalı devrimi'ni tanıttı: O algı gidiyor, yeni enerji geliyor!

Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı’nda düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bir vahşi depolama alanı var ve bu İzmir’i zehirliyor; bu Türkiye’nin yüz karası’ algısı vardı. 100 gün sonra burası ekolojik ve ekonomik İzmir vahasına dönüşüyor. İzmir’e yeni bir enerji geliyor” dedi.

GERÇEKİZMİR - Harmandalı’ndaki çöplerden elektrik enerjisi üretebilmek için yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Katı Atık Depolama Alanı’ndaki rehabilitasyon çalışmalarını sürdürüyor.

Rehabilitasyon çalışmaları ve atıklardan elektrik üretimi sağlayacak proje hakkındaki son gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmak amacıyla tesisin bulunduğu bölgede tanıtım toplantısı düzenlendi.



Çalışmalara ilişkin detaylı bir sunumun yapıldığı toplantıya; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Çiğli Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Koçer, CHP Çiğli İlçe Başkanı Mert Özcan, belediye bürokratları ve basın temsilcileri katıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bir vahşi depolama alanı var ve bu İzmir’i zehirliyor; bu Türkiye’nin yüz karası’ algısı vardı. Fakat gerçekten işin aslının böyle olmadığı çok kısa sürede ortaya çıktı. Sunumda da görüldüğü gibi hep ‘yapılacak, olacak, edilecek’ ifadeleri var. Ama aslında 100 gün var. 100 gün sonra bu yapılacak denen şeylerin tamamı hayata geçecek. Yani 100 gün sonra biz burada 160 bin MWh elektrik üretmeye başlıyoruz. 96 bin haneye elektrik ulaştıracağız. 100 gün sonra burası ekolojik ve ekonomik İzmir vahasına dönüşüyor. İzmir’e yeni bir enerji geliyor” ifadelerini kullandı. 

İZMİR’E YENİ BİR ENERJİ GELİYOR 
Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir ile ilgili bir algı var; neden oluştu bilmiyorum. ‘Bir vahşi depolama alanı var ve bu İzmir’i zehirliyor; bu Türkiye’nin yüz karası’ algısı vardı. Fakat gerçekten işin aslının böyle olmadığı çok kısa sürede ortaya çıktı. Sunumda da görüldüğü gibi hep ‘yapılacak, olacak, edilecek’ ifadeleri var. Ama aslında 100 gün var. 100 gün sonra bu yapılacak denen şeylerin tamamı hayata geçecek. Yani 100 gün sonra biz burada 160 bin MWh elektrik üretmeye başlıyoruz. 96 bin haneye elektrik ulaştıracağız. 100 gün sonra burası ekolojik ve ekonomik İzmir vahasına dönüşüyor. Bu algının yanlışlığını ve bambaşka bir hikayenin burada yazılmakta olduğunu sizlerle paylaşmak için bu toplantıyı düzenledik. İzmir’e yeni bir enerji geliyor bu enerji hem temiz hem de dışa bağımlılığımızı azaltan hem de ucuz bir enerji. Özetle İzmir’in iftihar edeceği Türkiye’nin en büyük ikinci enerji üretim merkezi haline gelecek tesisi 100 gün sonra burada işletmeye açacağız. Burada yapılan çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. 21 bin metre kanal, ağaç ve bitki dikimleri 100 gün sonrasının altlığını oluşturan çalışmalar. Gerçekten İzmir’e 100 gün sonra yeni bir enerji geliyor. Bu enerji bugüne kadar yaratılmış olan algının değişmesine de imkan verecek. İzmir iftihar edeceği, gelecek nesillere bırakacağı çok önemli bir tesise kavuşmuş olacak. Senede 10-12 milyon bir gelir elde edecek” dedi.

BU BİR EĞİTİM PROGRAMI
Çöpü ayrıştırarak toplamanın bir alışkanlık olduğunu kaydeden Soyer, şunları söyledi: “Küçük yaştan başlayarak sürekli eğitim planlıyoruz. Pilot bölge uygulamaları başlatacağız, çöp ayrıştırmayı ödüllendireceğiz. Bütün şehre bunu uygulamayı düşünüyoruz. Bu adeta bir eğitim programı ama bunu çok önemsiyoruz. Bu hem maliyeti düşürecek hem de yaygın bir temizlik sağlayacak. Bütün bu hikayeyi birbirine bağlıyoruz. Tek başına tesisle bunun çözülmeyeceğini biliyoruz. Mahallelerde çöp ayrıştırmayla başlayan bir süreci başlatacağız bu onun ilk adımları olacak. Katı Atık daire başkanımız Yıldız Hanım neredeyse burada yatıp kalkıyor. Onlara da çok teşekkür ederim.”

ÇOK GURUR VERİCİ
Yamanlar’daki çöp tesisine ilişkin de konuşan Soyer, “Bu çalışma buradaki hazırlığı sizle paylaşmak içindi. Belki buradaki çalışmanın sonuçlarını gördükten sonra ve kapasiteyi yerinde test ettikten sonra yeni çalışmaların neler olduğunu düşüneceğiz. En az 3 noktada daha bölgesel çöp toplama noktaları yaratmak zorundayız Yarımadada, Gediz’de ve Yamanlar bölgesinde belki... Ama bu hem nakliye masrafının azaltılması anlamına geliyor hem hızlı çöp toplama ve bertaraf etme imkanı veriyor. Bu üç noktada bölgesel toplama ve ayrıştırma merkezleri kurulacak yamanlardan vazgeçilip geçilmemsi kapasitenin kullanımı ile ilgili. 10 Eylül’den itibaren bunu görmeye başlayacağız. İhtiyaç varsa görüş alacağız ama şu an o noktada değiliz. İsveç çöp ithal ediyor diye çok şükür İzmir’in 100 gün sonra böyle bir uygulamaya başlayacağını bilmek çok gurur veriyor. Çöp koksundan kurtulmak dışa bağımlılığını azaltmak belediyeye gelir elde etmek bayram yapacağımız bir gün” ifadelerini kullandı. 

HÜKÜMETTEN TALEP ETMEKTE FAYDA VAR!
“Bölgede oturanlara daha uygun fiyatla elektrik verilecek mi?” sorusuna yanıt veren Soyer, “Bu tamamen merkezi hükümetin iradesi ile ortaya çıkabile bir şey. Biz sadece elektriği üreteceğiz. Üreten firmamız bunu TEDAŞ’a satacak. TEDAŞ’dan sonuçta bunun bölgede kullanımı ortaya çıkacak. Biz bunun bedeli ile ilgili elde edeceğimiz gelir var. Onun dışında enerji bedelinin indirimi bizim elimizde olan bir şey değil. Onu merkezi hükümetten talep etmekte fayda var” dedi.

EN BÜYÜK ENERJİ TUNÇ BAŞKAN
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ise, şunları söyledi: “İzmir’in en büyük enerji kaynağı Tunç başkanımız. Büyükşehir ve Çiğli Belediyesi İzmir’in en kenarındaki bölgesi ve gerçekten yatırıma muhtaç geliştirilmesi arzusunda olacak bir yer. Çiğli belediyesinin gücü çiğliyi ayağa kaldırmaya yetmiyor ama başkanımızın da enerjisi ile Çiğli’yi, İzmir’in yeni kent merkezi haline getirebiliriz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum; Çiğlide artık çöp kokusu çekmeyeceğiz” diye konuştu.

PROJEDE NELER VAR? 
LFG Enerji Üretim Tesisinin (Biyogaz Tesisi) faaliyete geçmesi ile birlikte yıllık yaklaşık olarak 80 Milyon metreküp metan gazı bertaraf edilerek yine yaklaşık 160 bin MW elektrik enerjisi üretilecek. Bu değer; 4 kişilik bir ailenin enerji tüketim miktarları (Elektrik Mühendisleri Odası verilerine göre) göz önüne alındığında 96 bin hanenin (TÜİK verileri baz alındığında) enerji ihtiyacını karşılayabilecek güce karşılık geliyor.

Sözleşmenin imzalanmasından itibaren bugüne drenaj ve gaz toplama amacıyla yatay ve dikey çeşitli kesitlerde 21 bin metre biyogaz toplama ve iletim hattı döşendi. Proje devreye alınıncaya kadar döşenen boru miktarı 40 bin metreye ulaşacak.

"FİZİKİ AYIRMA TESİSİ" İLE "SIFIR ATIK"
Yine rehabilitasyon projesinin kazanımlarından ve ayrılmaz bir parçası niteliğinde olan Fiziksel Ayırma Tesisi’nin süreç içerisinde kurulup faaliyete geçmesi ile birlikte öncelikle sıfır atık projesine uygun bir çalışma tesis edilecek. Biyogaz tesisinin enerji verimliliği de artacak. Geri kazanılabilir atıklar değerlendirilerek ekonomiye kazandırılacak. Daha temiz ve daha sağlıklı bir çevre ile birlikte ülke ekonomisine büyük yarar sağlanacak.

EKOLOJİK EĞİTİM MERKEZİ OLACAK
Saha bir yandan rekreasyon ihtiyacına cevap verirken bir yandan da pilot ölçekte sera ve tarımsal faaliyetler ile sıfır atık uygulamaları kapsamında atıkların ayrı toplanması, geri dönüşümü, yenilenebilir enerji ve benzeri çevresel konularda öğrencilerin eğitim merkezi odağı haline dönüşerek öğrencilerin ve ilgililerin ziyaretine açılacak.

İZMİR’E NELER KAZANDIRACAK?
-Koku, çevresel kirlilik ve kirletici gazların salınımı bitecek. Çöp sorun olmaktan çıkıp, ekonomik ve ekolojik değere dönüşecek.

-Biyogaz tesisinin ve rehabilitasyonun ayrılmaz bir bütünü niteliğinde tamamen kapalı bir alanda kurulacak Fiziksel Ayırma Tesisi ile ülke ekonomisine katkı sağlanacak.

- Atığın içerisinde bulunan plastik poşetler ve benzeriuçuşan maddeler de fiziksel ayırma tesisinde ayrıştırılacağı için katı atık sahasının çevresi veHarmandalı bölgesinin daha temiz olması sağlanacak.

- Sahada oluşan metan gazı toplanarak motorlarda yakılacak. Bu sayede hem sahada oluşan koku ve kirletici gazların salınımı giderilecek hem de elektrik enerjisi üretilecek. LFG Enerji Üretim Tesisinde yıllık yaklaşık olarak 80 milyon metreküp metan gazı bertaraf edilerek yılda yaklaşık 160 bin MW elektrik enerjisi üretilmesi planlanıyor.

- Karbondioksitten 21 kat daha fazla kirletici etkisi olan metan gazının hem yüksek sera gazı çarpan etkisi ile atmosfere salınması engellenecek. Böylelikle iklim değişikliği ile ilgili mücadelede önemli bir adım atılmış olacak.

- Sahanın depolamaya kapatılan kısımları rehabilite edilerek ağaçlandırma ve bitkilendirme çalışmaları ile İzmir yemyeşil bir vadi kazanacak.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Tahir
 3 Haziran 2019 Pazartesi 16:47
Kocaoğlu''nun projesi. Yeri doldurulamaz ve sürekli andığımız başkanımız. Emeği de çok büyük Köylü''nün yanında Çiftçi''nin yanında.harika bir başkandı.Şimdi olsaydı hic bir emekçi kapı dışarı edilmezdi.Şimdi de projeye sahiplendiler.
 Ali Karaege
 31 Mayıs 2019 Cuma 15:14
Kocaoglu tarafindan yapilan bir tesis,Hatta kocaoglu subat’ta ilk yakma islemini yapmisti. Haberin içinde Kocaoglu ismini aradim maalesef göremedim
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir