MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Soyer'den bütçe raporu, 'çöp' ve 'mezarlık' isyanı!
Yerel Yönetimler
27 Temmuz 2023 Perşembe 12:55

Soyer'den bütçe raporu, 'çöp' ve 'mezarlık' isyanı!

Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, yargının kapatma kararı aldığı Harmandalı Bertaraf Tesisi hakkında çarpıcı mesajlar verirken, mezarlık alanları tahsisi ile ilgili olarak hükümete "Ölülerimizi nereye gömeceğiz?" çıkışında bulundu. Soyer'den ayrıca Büyükşehir'in bütçe durumunun yanı sıra Çiğli Tramvayı, işçilerin geriye dönük ödeme sorunu ve tasarruf genelgesi hakkında da önemli açıklamalar geldi. Soyer ayrıca "Ne olacak bu CHP’nin halinden ne olacak bu AKP’nin hali ne deseniz?" dedi.

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer gündeme dair değerlendirmelerde bulunduğu bilgilendirme toplantısında basın mensuplarıyla bir araya geldi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, ana gündem maddesi biyolojik ömrünü tamamlayan ve Büyükşehir Belediyesi'nin kapatmak için alternatif alanları tespit ederek projelendirme yaptığı Harmandalı Katı Atık Bertaraf Tesisi'nde çöp stoklamanın mahkeme kararıyla durdurulması ve mezarlık sorunu olan toplantıda ekonomik kriz ve kentin öne çıkan sorunları hakkında da çarpıcı mesajlar verdi. 



‘CHP’NİN HALİNİ KONUŞAN KİMSE MEMLEKETİN HALİNİ KONUŞMUYOR’ DEDİ BORCU AÇIKLADI
Başkan Soyer sözlerine ekonomik kriz ekseninde Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesi hakkında bilgilendirmede bulunarak başladı ve "İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi ne durumda?’, 2 ay öncesinde hepimizin pembe rüyalar görmesine sebep olan güzel haberler vardı, Gabar petrolü, doğalgaz vardı derken o pembe rüyalar kabusa döndü yüzde 80’ün üzerinde akaryakıt zammı ile yüzleştik. Ne olacak bu CHP’nin halini konuşan kimse ne olacak bu memleketin halini konuşmuyor. Ciddi bir ekonomik krizle yüz yüzeyiz. Çok ağır bir tablo ile karşı karşıyayız. Daha da tırmanarak devam edecek. Tablo bu iken çok ağır koşullar altında hizmet üretmeye gayret ederken, Büyükşehir’in durumu ne. 2019’da göreve geldiğimizde 650 milyon Euro civarında borç stoğu vardı. Bu 4 senede 553 milyon euroya indirmişiz. Büyükşehir 4,5 senede borcunu aşağı indirmiş ama gelin görün ki durum böyle değil. Döviz kurunu biz belirlemiyoruz. Geri ödüyoruz borcumuz büyüyor. Niye dış borç? Çünkü hazineden aldığımız pay ile bütün yatırımlarımızı bununla yapıyoruz fakat hükümetimiz raylı sistem yatırımları olsun, arıtma tesisleri olsun bunların hiç birine girmiyor. Mesela Halkapınar-Otogar metrosu 8 sene önce yatırım planına alınmış ve fakat 7,8 senedir iz bedel ile geçiyor. Hükümetin tek bir metre metro tüneli yok. Ne yapacak İzmirli mahrum mu kalacak? Gidiyoruz para buluyoruz ve biz yapıyoruz. Şimdi tüm bu ekonomik kriz için Buca Metrosu’nun parası ne olacak diye telaş içinde değiliz. İş yürüdükçe firmaya parası ödeniyor" diye konuştu.  

HÜKÜMET 30 MİLYON EURO’YU AKTARMIYOR!
Narlıdere Metrosu ile ilgili konuşan Başkan Soyer, ‘’Narlıdere Metrosu’nda böyle değil. Yüzde 95’ini tamamlamış durumdayız. Neredeyse bitti iş son kalan 30 milyon Euro var. Mart ayında bu para geldi. Bize aktarımının yapılması lazım. Yapmıyorlar. Hakkımız olan bir para hükümet aktarmıyor. Rica etmiştik beni Ankara’ya götürün şu Maliye Bakanı’na beraber gidelim dedim tabi tabi dediler bir geri dönüş yok arkadaşlar. Tabloyu olanca çıplaklığı ile görün. Biz bu işi yapmaya devam edeceğiz. Yeni metro hatları, yeni arıtma tesisleri Torbalı’ya yaptığımız yatırım 1 milyar doların üzerine çıktı. Biz bunları tarımsal sulamada kullanılacak şekilde arıtıyoruz. Çift taraflı bir kazanım oluyor’’ ifadelerini kullandı. 



İZMİR’İN ÇÖPÜNÜ KİMİN BAHÇESİNE GÖTÜRECEĞİZ?
Mahkemenin kapatılması yönünde karar verdiği Harmandalı Çöp Tesiisi hakkında konuşan Soyer, ‘’Harmandalı meselesi çok enteresan bir hikaye. 2018 yılından önce İzBB ve Çevre Şehircilik Bakanlığı 5 noktada çöp atık bertaraf tesisi kurulması ile ilgili mutabakata varıyorlar. Bergama, Ödemiş, Urla Menderes ve Çiğli Harmandalı. Bu arada bazı girişimleri de hatırlatmak lazım. 2012 yılında Torbalı saha talebi Orman Bakanı tarafından reddedilmiş. Bunalar geçmişte yaşananlar. 2018’deki mutabakattan sonra ne olmuş? Çiğli’de bir yöntemle çok sağlıklı bir atık bertaraf süreci başlatılmış. Çöpten bir de elektrik üretimi söz konusu. Fakat bölgede heyelan tehdidi ortaya çıkıyor. Heyelan incelemesi devam ediyor. Bu heyelan oradaki arıtma tesisi nedeniyle ortaya çıkan bir şey değil. Çok daha eskiye giden bir kitlenin hareketi söz konusu. O bilgi bizim için oradan vazgeçmeye yeterli oldu. Biz Harmandalı’yı terk etme kararı verdik. 2024’ün sonunda kapattık 2025’te orada atık bertarafını sonlandırmayı düşünüyoruz. İzmir’in nüfusu 4,5 milyona çıktı. En az 4 ayrı noktada yeni tesise ihtiyaç var. Bergama’daki çalışıyor. Ödemiş’teki çalışıyor. Bu iki tesis toplam 2300 ton civarın atığı bertaraf ediyor. Fakat Harmandalı’yı kapatacaksak başka bir şeye gerek var. Urla’da öngörülen alan reddedildi. Urla’da durduruluyoruz. Menderes’te 3 yıl önce başlatılan bir yolculuk var. Önce yer araştırmaları sonucunda yerin sahibi olan Orman Genel Müdürlüğü’nün ön izni alınıyor. 13 kurumdan olumlu görüş alınıyor. Sonra bakanlığa rapor sunuyoruz. ÇED başvurusu yapıyoruz. Kurumların görüşleri alınıyor Gıda Tarım İl Müdürlüğü görüşünü değiştiriyor. Bilmiyoruz. Yer değişmedi, olumlu görüş vermişsiniz. 3 yılın sonunda geldiğimiz nokta her şey duruyor ne yazık İl Tarım Müdürlüğü’nün olumsuz görüşü nedeniyle biz Menderes’te imalata başlayacak noktaya gelemiyoruz. ÇED’in 3 yıllık süresi var. 1 ay kaldı. O nedenle Valilik'ten bir talepte bulunduk. Dedik ki sayın vali durum bu, İl Tarım Müdürlüğü’nün önceki görüşüne dönmesi lazım ki biz Menderes’te imalata başlayalım. Harmandalı’yı kapatmaya kararlıyız. Menderes’te, Urla’da izin vermiyorsunuz peki biz ne yapacağız? Nereye götüreceğiz çöpü bertaraf edeceğiz kimin bahçesinde? 2007’den beri hepsiyle ilgili olumsuz görüş verilmiş. Harmandalı’yı kapattık peki, Bergama’da büyütme iznini vermediniz İzmir’in nüfusu artıyor. Biz 90 tırla her gün 18 bin km yol yaparak, yılda 500 milyon TL bedel ödeyerek çöpü bertaraf tesislerine taşıyoruz. Bu kamu zararı değil mi? Kamu yararını yaratanlardan hesap sormak lazım. Buna hakkınız yok. Büyükşehir’in gücü yeter ama yazık İzmir’e yazık. 



BİZ ÖLÜLERİMİZİ NEREYE GÖMECEĞİZ?
Kentin sorunlarından olan mezarlık alanlarıyla ilgili hükümete sitem eden Soyer, ‘’Rica ve minnetle mezarlık yeri gösteriyoruz. Her yol 200 bin metrekarelik mezarlık alanına ihtiyacımız var. Biz 7,7 milyon metrekarelik bir alanla ilgili talepte bulunmuşuz. Bakanlıklardan taleplerimiz var. Mahkeme kararları olmasına rağmen tahsis edilmeyen alanlar var. Bunları neden tahsis etmiyorsunuz? Buran kapısı değil en doğal hak öldüğünde defnedilmek. Bu nasıl bir ruh halidir? Beni cezalandırmak için İzmir’i niye cezalandırıyorsunuz? Anlamak mümkün değil. Biz ölülerimizi nereye gömeceğiz?’’ ifadelerini kullandı. 

ÇOCUKLARIN FINDIĞINA VE ÜZÜMÜNE NEDEN İZİN VERMİYORRSUNUZ?
Geçtiğimiz günlere Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yazdığı mektubu hatırlatan Soyer, ‘’Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir mektup yazmıştım. Engelli vatandaşlarımız iletişim bilgilerini istiyoruz. Vermiyorlar. 100 tane elektrikli otobüs alacağız yazımıza cevap vermiyorlar. Elektrikli yolcu gemisi alacağız, yok! Beslenme çantalarına 20 gram fındık 50 gram kuru üzüm anlaştık. Her bir çocuğumuzun çantasına koyacağız. 1 seneyi geçti izin vermiyorlar. Çocukların fındığına, üzümüne neden izin vermiyorsunuz? Bilmeniz lazım’’ dedi. 

SORU&CEVAP

Soyer açıklamalarının ardından sorulara yanıt verdi. 

HARMANDALİ KAPANIRSA TABİ Kİ YER BULACAĞIZ!
Harmandalı Katı Atık Bertaraf Tesisi kapanırsa çöpü nereye dökeceğiz? Bir yer bulunabilecek mi?’ yönündeki soruya yanıt veren Soyer, ‘’Bulacağız. Tabi ki bulacağız. Bizim tabi ki belediye olarak çözümlerimiz var. Bizim arzumuz el birliği ile bu kadar tıkanmış meseleyi beraber çözelim'' dedi.  

MÜZAKARE MASASINA İHTİYACIMZI VAR!
‘’2021 yılında ve 2022 yılında siz AK Parti ile müzakere yapmıştınız. Basmane Çukuru, kentsel dönüşüm konularında… Bu masadan hiç mi çözüm çıkmadı? Bu konuda umudunuz yok mu?’ sorusuna yanıt veren Soyer,  ‘’Umudumuz var. Onlar da İzmir’in milletvekilleri. Herkes İzmir’in kaygı duyuyor. O nedenle mecliste yaptığımız çağrıyı biz buna hazırız ve açığız. Biz birlikte yürümek istiyoruz. Bizim müzakere masasına ihtiyacımız var'' dedi.  

YAMANLAR’IN ÇÖZÜM OLMADIĞI AYAN BEYAN ORTADA!
Harmandalı Çöp Depolama Tesisi konusu ile ilgili ortaya atılan Yamanlar çözümü hakkında konuşan Soyer, ‘’Yamanlar 144 hektar bir alan. 72 parsel özel mülk. 2014’te çevre kuruluna açılan davayı kaybetmişiz. Kamulaştırma çalışmalarına parsel maliklerinin mülklerini satın alma yoluna gitmiş olsaydık. 10 sene daya uğraşıyor olurduk. Önerdikleri şeyin çözüm olmadı ayan beyan ortada’’ dedi. 

YAPAMADIĞIMIZ O KADAR ÇOK ŞEY VAR Kİ…
‘Görev döneminiz boyunca yapamadığınız neler var’ yönündeki soruya yanıt veren Soyer,  ‘’O kadar çok şey var ki. Pandemi çok ciddi ket vurdu, deprem ket vurdu. Ondan sonra büyük deprem çok ciddi ket vurdu. Biz 4 şehirde 2 bine yakın personelimize konteyner kentler kurdu ve personel taşıması yaptık. Bütün bunlar, ekonomik kriz… Bu da bizim yatırım kabiliyetimizi aşağı çekiyor. Daha yapabileceğimiz çok şey olmasına rağmen gerçekleştirmekte zorlanıyoruz’’ diye konuştu.  

NE OLACAK BU CHP’NİN HALİNDEN ÇOK NE OLACAK BU AKP’NİN HALİ DESENİZ?
Soyer gelen bir soruya yanıt olarak CHP’den çok AK Parti’nin geçtiğimiz seçimlerde kaybettiği oyun konuşulması gerektiğini belirtti.

Soyer, ‘’Ne olacak bu CHP’nin halinden ne olacak Bu AKP’nin hali ne deseniz? Basınımız bu konuda kafa yormalı. Acaba niye oy kaybettiler? AKP neden bu noktada’’ dedi. 

BUNU DA KULLANIRLAR ÖNÜMÜZÜ KESMEK İÇİN!
‘’Tasarruf Genelgesi’nden Büyükşehir nasıl etkilenecek?’ yönündeki soruya yanıt veren Soyer,’’ Daha başka enstrüman bulamadılarsa bunu da kullanırlar önümüzü kesmek için’’ dedi ve gerçekleşen Tarkan konseri ile ilgili eleştirilere yanıt verdi; 

TARKAN KONSERİ İZMİR’E 100 MİLYON GELİR YARATTI!
Tarkan konseri yaptık. Çok büyük paralar verdiniz dediler. Biz de ekonomi etki analizi yaptırdık. 100 milyon lira İzmir esnafına ekstra gelir yaratılmış. Dış borcumuzu da ödemeye devam ediyoruz. Kredi notumuz 3 A olarak devam ediyor. Kısacası biz tasarruf konusunda aman tasarruf et denecek en son belediyeyiz. 

HIZAL’A YANIT: SADECE YALAN DİYEYİM!
Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal’ın Soyer’in Harmandalı’na gitmediğini iddia etmesine yönelik soruya yanıt veren Soyer, ‘’Sadece yalan diyeyim geçeyim. Ne demek gitmemek. Ne için afete maruz bölge ilan etmiyorsunuz? Ban bunu sorana kadar dönüp kendine bunu sorması gerekmez mi? Büyükşehir oraya gitmemiş olabilir mi?

ÇİĞLİ TRAMVAYI’NDA SIKINTI YAŞIYORUZ!
Yapımı durduğu iddia edilen Çiğli Tramvayı ile ilgili soruyu yanıtlayan Soyer, ‘’Çiğli Tramvayı’nda mali sıkıntı yaşıyoruz ama çözeceğiz’’ dedi.

BÜYÜKŞEHİR’İN HİÇ BİR İŞÇİSİNE BORCU YOK!
İZELMAN VE İZENERJİ işçilerinin geriye dönük ödeme konusunda tepkileri oldu Büyükşehir’in işçilere borcu var mı?’’ şeklinde ki soruya Soyer, ‘’Böyle bir borcu yok. İzBB Türkiye’de bütün belediyeler arasında TİS’te en eşit işe eşit ücret başarısını sağlamış belediyedir. Türkiye’de en iyi, en işçiden yana ücret düzenlemesini yapan belediyedir. Hiçbir işçisine borcu yoktur. Bu sözleşme ile ilgili geçmişe yönelik bir hakları doğdu. Biz bunun tamamını ödeyemiyoruz bu aya ama ödeyeceğiz’’ dedi. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Ahmet
 27 Temmuz 2023 Perşembe 15:45
Gökdere mezarlığının yarısını kendi yandaşlarınıza aile. Mezarlığı olarak verdiniz, daha önce yapılmış müracaatları dikkate dahi almadınız ,şimdi boş …Ayrıca 2014 de ve 2020 de gömüye kapanmış mezarlıkların kenarına köşesine hatta asfaltı dahi kırıp yeni cenazeler gömdünüz nedenini sorduğumuzda hakarete uğradık cimer e başvurularımız sonuçsuz kaldı!….
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir