GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, FOX TV’ye konuk oldu.
Soyer pandemi süreci, ekonomi ve tarım politikaları, ulaşım projeleri ile kentsel dönüşüm konularında önemli açıklamalarda bulundu.
Başkan Soyer'in mesajlarından öne çıkan satır başları şöyle:
EN BÜYÜK İHTİYAÇ DEMOKRASİ
Mecliste kararların yüzde 95’ine yakınını oy birliğiyle alıyoruz. CHP çoğunlukta ama nicel çoğunlukla karar almak istemiyoruz. Birbirimizi ikna süreçlerine zaman ayırıyoruz. Faaliyet Raporu’nu 10 saat konuştuk. Ortak akıl gayretinde, birlikte karar alma gayretindeyiz. En büyük ihtiyacımız demokrasi. Bugünkü sorunların temelinde de demokrasi var, bizi geleceğe taşıyacak olan da demokrasi… Farklı seslerin dillendirilmesi için her türlü platformu kullanıyoruz.
BİZ KENT İTTİFAKINI ÖNEMSİYORUZ
Siyaset dilinde çözüm yerel yöneticiler. Seçildikten sonra rozetlerini bir yere koyar, herkesin belediye başkanı olmaya çalışıyorlar. Bu nedemek, Sİyasetin kutuplaştırmalarına düşmek istemezler. O nedenle çözüm yerelde. Biz de benzer bir şey yapmaya çalışıyoruz. Bizi birbirimizden ayıran uzaklaştıran siyasi tuzaklara düşmemek ve kentin menfaati için bir araya gelmek. Buna kent ittifakı diyoruz. İş dünyası, Vali, meslek odaları, dernekler var bu ittifakta.
207 BİN HANEYE GIDA PAKETİ DAĞITTIK
Bu kentin gücü ıskalanmamalı. Bir araya gelmezsek yapacağımız mücadele zayıflıyor. Hele ki pandemi karşısında güçleri birleştiremezsek mücadelede yetersiz kalırız. Kampanya başlattık. Pandemi nedeniyle yaşanan sorunlara karşı tüm dinamikleri seferber etmeye çalışıyoruz. Başa çıkmak için gücümüzü birleştirmek mecburiyetindeyiz. İhtiyacı olanla gücü olanı birleştirelim dedik. Kampanyayla binlerce gıda paketini bağış olarak aldık ve doğrudan doğruya taşıdık. 207 bin haneye gıda paketi ulaştırdık.
PANDEMİ OMUZ OMUZA OLMAYI ÖĞRETTİ
Pandemi birbirimize sahip çıkmayı omuz omuza olmayı öğretti. Hepimizi, duygulandıran hikayeler var. Hopa’dan çay gönderdiler. Belediye, oradaki kooperatifler ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaşmak için gönderdi. Kemalpaşa’da kiraz hasadı oluyor. Pandemi sırasında dışarıdan geçici çalışan gelemedi. Gençler her sabah gitti çiftçiye yardımcı oldu. Gençler üretmek ne demek alın teri ne demek gördüler. Üreticiler gençlerle buluştu. Onlara destek oldu. Dayanışma ortaya çıktı. Bizim birbirimize ihtiyacımız var. Ayrışarak uzaklaşarak daha iyi bir hayat kuramayız. Ne kadar kol kola verirsek iyileşeceğiz.
165 BİN CV
Ekonomide görüntü hiç iyi değil. 165 bin CV verildi bize… Bizim sayfamıza başvuranların sayısı... Saatlerce bekleyip CV’sini bana vermek isteyenler oldu. Belediyede 30 bin çalışan var. 5 tane daha açsak belediyeden, ihtiyacı karşılayamayız. Büyük bir işsizlik var. Yıpratıcı. İnsanları çaresizliğe itmiş durumda. Pandemi de tetikledi. Uygulanan politikalar etkili oldu. Yerel yönetim olarak işsizliğin yoksulluğun kaynağını tespit ediyoruz.
ÇOK YANLIŞ TARIM POLİTİKALARI VAR
Ege’de tarım alanları var. Bereketli topraklara sahibiz. Her türlü ürün yetiştirebiliyoruz. Önce buna kafa yormak lazım dedik. Çocukluğumuzda öğretmenlerimiz 'kendi kendine yeten Dünya’daki 7 ülkeden biriyiz' derdi. Topraklar orada. Güneş tepemizde. Su kaynaklarımız var… Ancak çok yanlış tarım politikaları var. Patates ithal ediyorsunuz vergiyi sıfırlıyorsunuz haksız rekabet yaratıyorsunuz, kendi üreticinize uygulamıyorsunuz. Tarım meselesine kafa yormaya başladık. Ben Seferihisar’da da öncelik verdim. Yerli tohuma sahip çıkıyoruz. Üreticinin kooperatif çatısı altında örgütlenmesine mücadele ediyoruz. Üreticinin ürününü pazarlanmasına yardımcı okuyoruz. Tarım politikası neden önemli. Kendi kendine yeten ekonomiyi kurmak, köyden kente göçü engellemek için. Bizim tarım politikamız hobi değil, arkasında ciddi bir felsefe var. Kadim kültürü korumak, toprakların bereketinden insanları faydalandırmak ve dışarıya bağımlı olmamak için.
EGE MAHALLESİ’NDE İHALE ZAMANI
Kentsel dönüşüm de iddialı bir sürece giriyoruz. Geçmişteki çalışmaları taçlandıracak. 1. Etabında Uzundere’de 341 konut tamamlandı. Yeni 5 bölgede kentsel dönüşüm ihalelerine çalışmaya başlıyoruz. Ege Mahallesi var. Roman vatandaşlarımız var. Orada bütün projeler tamamlandı. Mutabakat sağlandı. İhaleye çıkıyoruz. Bizim anlayışımızı müteahhide rant sağlamak değil, orada hayatını kurmuş insanların hakkını korumaktır. Dönüşüm betonun yenilenmesi değil insanın da beraber dönüşmesidir. İnsanı yok saydığınız kentsel dönüşüm kentsel dönüşüm değildir. Biz vatandaşı müteahhide ezdirmeyeceğiz.
BUCA METROSUNDA İSTASYONLAR TAMAMLANDIKÇA HİZMETE AÇACAĞIZ
Buca Metrosu… Uluslararası ihale için çağrıya çıktık. Ekim-kasım ayında gerçekleşecek. Yürüdükçe istasyonlar açıldıkça hizmete açacağız. 4,5 yıl bekletmeyeceğiz. İzmir tarihinin en büyük yatırımı. Karşıyaka Tramvayını Çiğli’ye uzandıran hattın ihalesini yaptık. Arka sıradakilere önceliğimiz değişmeyecek. Arka sıradakileri ön sıradakilerle ne kadar buluşturursak kentin refahı artacak.
İZMİR’DE VAKA SAYISINDA ARTIŞ VAR
İzmir’de durum iyiye gitmişti. Pandemi sürecinde 70 bin litre dezenfekte kullandık. 6 milyonu aşkın maske dağıttık. İstikrarlı düzenli başarılı mücadele gerçekleştirdik. En yüksek vaka sayısında ikinci kenttik. Kent ittifakıyla bunu gerilettik. Haziran ayında virüsten vefat sayısı sıfıra indi. Şimdi biraz tedirginiz. İzmir’de vaka sayısında artış var. Yazlık alanların plajların yoğun olarak kullanılmaya başlanması etkili oldu. Bilim kurulumuz bizi uyarıyor. Mesafe maske hijyen duyarlılığı devam etmeli. Aksi takdirde vahim sonuçlarla karşılaşılabilir.
MANGAL YASAĞI GETİRİLMELİ
Bir çok yerde bırakın mangalı ormana girişi yasaklarlar. İnsan eliyle yangınlar arttığında doğanın dengesi bozuluyor. Bence kesinlikle mangal yasağı getirilmeli. Hele ağaçlık alanda ormanlık alanda. Yeni ağaçlandırılan bölgelere bir süre giriş yasaklanmalı. Dünya artık şunu anladı. Biz doğaya sahip çıkmazsak kendi geleceğimizi karratıyoruz. Doğa hastaysa biz iyi olamayız.