MENÜ
İzmir 20°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Soyer’den miting gibi yatırım töreninde çarpıcı mesajlar: Benimle yola devam etmeye var mısınız?
Yerel Yönetimler
22 Ocak 2024 Pazartesi 12:38

Soyer’den miting gibi yatırım töreninde çarpıcı mesajlar: Benimle yola devam etmeye var mısınız?

İZSU’nun Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen 28 milyarlık toplu açılış ve temel atma töreni coşkulu bir katılımla miting havasında geçti. Rakamlarla yatırım raporu veren ve Körfez’de çok yakında yüzüleceğinin altını çizen Başkan Soyer törene konuşmasının finalinde verdiği mesajlarla damga vurdu. Soyer alana, “Benimle birlikte yola devam etmeye var mısınız?” diye seslendi.

GERÇEKİZMİR – Büyükşehir Belediyesi’nin altyapı lokomotifi İZSU’nun 28 milyarlık yatırımlarına ait toplu açılış ve temel atma töreni Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, CHP İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İzmir Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, ilçe başkanları, partililer ve çok sayıda vatandaşın katıldığı tören miting havasında geçti. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer törende detaylı bir yatırım raporu verirken, ‘Yaşayan Körfez’ programının 4 ana ayağını anlattı, koku sorunun tamamen sona erdiğinin altını çizerken, Körfez’de çok yakında yüzüleceğini müjdeledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer törene konuşmasının final bölümünde verdiği mesajlarla damga vurdu ve alana dolduran kalabalığa “Benimle birlikte yürümeye var mısınız?” diye seslendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in bu sözlerle alandan büyük alkış aldı. 

"GÖĞSÜME BİR MADALYA TAKTINIZ"
Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer törende konuşmasına, “5 yıl önce bu güzel şehre belediye başkanlığı yapma görevini göğsüme bir madalya gibi taktınız. O günden beridir de hep birlikte çalışmaya devam ettik. Birlikte İzmir için aşkla çalıştık. Pandemiye, giderek derinleşen ekonomik krize, yaşadığımız felaketlere hep birlikte göğüs gerdik. Daima ‘Bir işi yapmanın bir, yapmamanın bin sebebi vardır’ demiştim” diyerek başladı. 

"156 YILLIK BELEDİYECİLİK TARİHİNE ALTIN HARFLERLE YAZDIK"
Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “İzmir’de yarım asırdır halının altına süpürülen sorunları büyük bir kararlılıkla çözüme kavuşturduk. Başlattığımız büyük altyapı seferberliği bugüne kadar kimsenin cesaret edemediği, İzmir tarihinin en büyük altyapı hamlesidir. İZSU Genel Müdürlüğümüzün yaptığı 28 milyarlık yatırımla İzmir’de sadece elimizi değil gövdemizi de taşın altına koyduk. Hizmetlerimizi İzmir’in 156 yıllık belediyecilik tarihine altın harflerle yazdık. Bugün bu gurur tablosunu hep birlikte kutlamak için bir aradayız. 28 milyarlık yatırımın ulaştığı göz kamaştırıcı noktayı tarihe not düşmek için buradayız” dedi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı, "28 milyarlık yatırımın 11 milyarını bugün açacağımız projeler, 3 milyarını devam eden ve temelini attığımız projeler ve son olarak 14 milyarını da yeni dönemde başlayacağımız çalışmalar oluşturuyor. 5 yıldır yerin altını oya gibi işleyerek, binlerce kilometre hat inşa eden görünmez kahramanlarımızın alın terini görünür kılmak ve onlara bir teşekkür sunmak için buradayız" diye konuştu.  

"TERCİHİM ALTYAPI OLDU ÇÜNKÜ..."
Başkan Soyer ardından şu mesajları verdi:
5 yıl önce göreve geldiğimde kritik bir karar vermek zorundaydım. Ya İzmir’in yer altına yatırım yaparak artık zamanını dolduran altyapımızı güçlendirecek ya da vitrini süsleyecektik. Tercihim altyapı yatırımından yana oldu çünkü geleceği inşa etmenin başka yolu yoktu. Yoksa bu şehir her yağmurda sel ve taşkın haberleriyle uyanmaya devam edecekti. İzmir’de insan onuruna yakışır güvenli bir yaşamı teminat altına almak için kolları sıvadık. Cumhuriyetimizin 100.yılında her biri bir devrim niteliğinde olan bir çok iş yaptık. 300 kilometre yağmur suyu ayrıştırma hattı, 3 bin 200 kilometre içme suyu hattı, bin 400 kilometre kanalizasyon hattı, 3 ileri biyolojik arıtma tesisi, 8 paket arıtma tesisi, 2 arıtma su tesisimizde kapasite artırımı, 5 içme suyu arıtma tesisi, 11 içme suyu arıtma tesisi, 1 içme suyu arıtma tesisinde kapasite artırımı ve aşırı yağışlarda önlem olarak 200 noktada doğrudan müdahalelerle ürettiğimiz kalıcı çözümler. Emin olun ben saymaktan yoruldum. 

"İŞE AYIRMAKLA BAŞLADIK"
Körfez’deki kirliliğin ve koku sorununun en temel sebeplerinden biri adına birleşik sistem denilen işte bu sistemdi. Her yağışta birbirine karışan yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarını birbirinden ayırmakla işe başladık. 2019’a kadar İzmir tarihi boyunca 600 kilometrelik yağmur suyu kanalı yapılmıştı, sadece 4 yılda 300 kilometre yeni kanal inşa ettik. 2024 yılında bu rakam en az 400 kilometreye ulaşacak. Bunu yaparken elbette bazen vatandaşlarımızın konforunu bozduğumuz oldu. Zaman zaman verdiğimiz rahatsızlığın farkındayız, hak veriyoruz. Ama kentimizi dirençli bir altyapı ağına kavuşturmanın başka bir yolu yoktu. 

"İZMİR'İN 50 YILINI GARANTİ ALTINA ALDIK"
Artık İzmir’in atık suları artıma tesislerine, yağmur suları ise hiç kirlenmeden Körfez’e akmaya devam ediyor. Yağmur sularının arıtma tesisine gelmesini engelleyerek hem işletmek maliyetini düşürdük, hem de tesislerin ömrünü uzattık. İzmir’in koku sorunu artık tarihe karıştı. Bunu başarmak için bugüne kadar üstüne sürekli bant yapıştırılan ve her yağmurda yeniden kanayan o yarayı iyileştirdik. 7 milyarlık yatırımla bugünün gençlerinin torun sahibi olduğunda dahi çalışacak bir sistem kurduk. İzmir’in 50 yılını garanti altına aldık. Büyük ayrıştırma projemiz kapsamında kentimizin kritik noktalarından Buca ilçemizde tarihi öneme sahip bir altyapı projesi yürütüyoruz. Bugün yağmur suyu ayrıştırma hatları projesinin 300.kilometresinin açılışını yapıyoruz. 

"KÖRFEZ'DE YÜZME HAYALDİ, ÇOK ÖTESİNE GEÇTİK"
Tören’de Başkan Soyer bu mesajlarının ardından Buca’daki yağmur suyu ayrıştırma şantiyesine canlı bağlantı yapıldı. Proje sorumluları altyapı harekatı hakkında bilgilendirme yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı bağlantının ardından ilçe ilçe İzmir’de yapılan yağmur suyu ayrıştırma hatlarının sayılarını verdi. Soyer sözlerine şöyle devam etti: Bu yatırımların büyük bir kısmı doğrudan Körfez’i etkiliyor. İzmir Körfezi’nin yeniden pırıl pırıl, masmavi olması anlamına geliyor. İzmir’in refahının artması anlamına geliyor. İzmir’in 50 yıllık hayalinin gerçek olması anlamına geliyor. Bu hayal İzmir Körfezi’ni yeniden yüzülebilir hale getirmek. Son 5 yılda yaptığımız çalışmalarla birlikte analiz sonuçları gösteriyor ki bu meselede hayal etmenin çok ötesine geçtik. 

Törende ardından Körfez’de mesai veren balıkçıların mesajlarının yer aldığı bir video gösterimi yapıldı. Balıkçıların Körfez’de yaşanan çeşitliliğe vurgu yapması ve artık ahtapot ve kalamar dahi çıkabildiğini söylemesi dikkat çekti. 

4 AYAKLI PROGRAMI ANLATTI VE EKLEDİ: KÖRFEZ’DE YÜZECEĞİMİZ GÜNLER YAKIN! 
Soyer video gösterimin ardından sözlerine şöyle devam etti: Balıkçı kardeşlerimizin söylediği sözler 11 milyar 95 milyon liralık rekor bir yatırımla uyguladığımız Yaşayan Körfez programımız. Bu programın 4 ana ayağı var. Birincisi birleşik sistem çalışan yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarını ayrıştırmak. İkincisi İzmir kent merkezinin arıtma kapasitesini artırmak ve birden fazla noktaya yaymak. Bu kapsamda Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin revizyonunu başlattık. 250 milyonluk revizyon projesiyle verimliliği çok büyük ölçüde artırdık. Tesisi daha da büyütecek 4.faz ünitelerinin inşaatı sürüyor. Böylelikle tesisin toplam arıtma kapasitesini 820 bin metreküpe çıkartıyoruz. Yine bu kapsamda Güney Batı Atıksu Arıtma Tesisi’nin de kapasitesini 56 bin metreküpe çıkartıyoruz. Kapasite artışı sayesinde Narlıdere ilçesinin tamamının evsel atıksuları Çiğli yerine Güzelbahçe’deki güneybatı arıtma tesisinde arıtılacak. Karabağlar’da bir atıksu arıtma tesisi için çalışmalara başladık. Bu tarihte ilk kez yeraltına yapılacak bir tesisi olacak ve yaklaşık 100 bin metreküp atıksuyu arıtacak. Artık Gaziemir, Buca’nın tamamı ve Karabağlar’ın büyük bölümünün evsel atıksularının tamamı Çiğli yerine Karabağlar’daki tesiste arıtılacak. 2026 yılında tamamlayacağımız 850 milyon liralık yatırım EXPO 2026’nın bütünleyici bir parçası olacak. Tesiste atılacak suların Melez Çayı’na verilmesiyle Yeşildere’de yepyeni bir su kaynağı yaratmış olacağız. Bu sayede kent merkezinde ekolojik bir koridor oluşturacağız. ‘Yaşayan Körfez’ programının üçüncü ayağı ise arıtma sonrası süreci yönetmek oluyor. Bu çalışma kapsamında kokunun ana kaynaklarından biri olan Çiğli Arıtma Tesisi etrafındaki çamur stoku alanlarını rehabilite ediyoruz. Çamur çürütme ve kurutma ünitelerinde revizyon yapıyoruz. Bu sayede arıtılmış tatlı su İç Körfez’e dökülmeyecek bunun yerine Gediz Nehri’nin yatağına hayat verecek. Bunların yanı sıra Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin çıkışına günde 200 bin metreküp kapasiteli geri kazanım ünitesi kurarak atık suları tarımsal ve kentsel kullanıma uygun hale getiriyoruz. 1 milyar liralık bu yatırım Körfez kıyılarındaki dalyanların ekolojik restorasyonu ve balık nüfusunun yeniden çoğalması için hayati bir öneme sahip. Son olarak Körfez’de sığlaşma kaynaklı koku sorununu ortadan kaldırmak için derelerin getirdiği terresübatı ortadan kaldırıyoruz. Yarım metreye kadar düşmüş olan dere çıkışı ağızlarında yaptığımız taramayla kokuya neden olan malzemeleri tamamen bu alandan uzaklaştırdık. Kısacası Körfez’deki kirliliği kıyıdan, karadan ve denizden kuşatma altına aldık. Sizlerin huzurunda bir kez daha söz veriyorum, bu güzel Körfez’de yüzeceğimiz günler çok yakın… 

TORBALI ATIKSU TESİSİ MÜJDESİ 
Soyer bu mesajların ardından atıksu arıtma tesisi yatırımları hakkında detaylı bir rapor verirken, Torbalı Atıksu Arıtma Tesisi ikinci etabı inşaatının tamamlandığının ve yakında hizmete alınacağının müjdesini verdi. İşletmeye yapılan canlı bağlantıda İZSU 2.Bölge Daire Başkanı Ferit Çağlar 300 milyon liralık yatırım hakkında bilgilendirme yaptı. 

“YAPILAN İÇME SUYU HATTI İZMİR-BARSELONA ARASI MESAFEYE EŞİT” 
Büyükşehir Belediye Başkanı, “5 yılda 4.5 milyon vatandaşımıza kesintisiz ve sağlıklı içme suyunu ulaştırdık. 4 milyar 228 milyonluk yatırımla 3 bin 200 kilometrelik içme suyu hattının yapımını tamamladık. Görev süresinde yapılan içme suyu hattının uzunluğu İzmir ile Barselona arasında bir mesafeye eşit. Sadece Çeşme ilçemizde 1 milyar liralık devasa bir yatırım yaptık. Çeşme’nin yaz aylarında nüfusunun çok artması nedeniyle yetersiz kalan içme suyu altyapısını yeniden ayağa kaldırdık” dedi. 

Soyer şöyle devam etti: Bu projelerin yanında devam eden 3 milyarlık yatırımın meyvelerini de bu sene almaya başlıyoruz. Bu projeler arasında 982 milyon liralık yatırımla 3 yeni atıksu tesisi, 571 milyon liralık yatırımla 2 yenilenebilir enerji projesi, 466 milyon liralık yatırımla 51 kilometre atıksu şebeke hattı, 867 milyon liralık yatırımla 374 kilometre içme suyu hattı yer alıyor… 

Soyer Kemeraltı’nda yapılan çalışmalar hakkında da bilgilendirme yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı, “1.etabını bitirdiğimiz altyapı çalışmalarının 2. ve 3.etabını da tamamlıyoruz. Hedefimiz yenilenen altyapı ve üst yapısıyla Kemeraltı’nı UNESCO daimi listesine dahil etmek. 2 bin 500 yıllık tarihiyle dünyanın en büyük açık hava çarşısı olan Kemeraltı’nın 80 yıldır el değmeyen altyapısını tarihi dokusuna uygun bir üst yapıyla buluşturuyoruz” dedi. 

405 MİLYON EUROLUK FİNANSMAN MÜJDESİ 
Soyer, “İzmir Körfezi için attığımız dev adımların hiç birisi yaşadığımız enflasyondan, ekonomi krizden etkilenmeyecek. Nasıl mı? Göreve geldiğimden bu yana bizzat takip ettiğim bir sürecin sonunda sadece Körfez’in temizlenmesi için 405 milyon Euro yani yaklaşık 13 milyar liralık bir uluslararası yatırım finansmanını İzmir’e kazandırdık. Bu İZSU’nun bütçesinin yaklaşık yüzde 56’sı… İZSU’nun bütçesiyle yapılacak yatırımın yüzde 56’sını ayrıca dışarıdan bulduğumuz finansman kredisini ekleyerek devam etmiş oluyoruz. İzmir’e kazandırdığımız bu finansmanın harcanacağı hizmetler şöyle: Konak-Karabağlar-Bornova atıksu arıtma tesisi, 100 kilometrelik yağmur suyu ayrıştırma projesi, Karabağlar son teknoloji yeraltı atıksu arıtma tesisi, güneybatı atıksu arıtma tesisi kapasite artışı, çamur çürütme-kurutma tesisi, ‘Yaşayan Körfez’ kapsamında dip tarama çalışmaları, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’ne ait deşarj kanalının Gediz yatağına verilmesi… 405 milyon euroyu işte bu şekilde çatır çatır harcayacağız, İzmir’e yatıracağız” ifadelerini kullandı. 

Büyükşehir Belediye Başkanı şöyle devam etti: Bu hizmetlerin ne anlama geldiğini ben size söyleyeyim. Körfez’in kirlilik çilesi bitecek. Çocuklarımız, gençlerimiz ve bizler bu Körfez’de yeniden yüzeceğiz. Çok az kaldı. Bu bir hayal değil. Çünkü İzmir her zaman en güzelini en iyisini hak ediyor. 5 yılda boyunca sadece İzmir için, bu güzelim kentte yaşayan tüm hemşerilerim için canla, başla, aşkla çalıştım. 4.5 milyon İzmirlinin hayallerinin, geleceğinin çalınmaması için mücadele ettim. Bir yandan geçmişin halı altına süpürülmüş tüm meselelerini çözmeye, bir yandan bu şehri ganimet olanları görenlerin oyunlarını bozmaya çalıştım. Çeşme başta olmak üzere cennet şehrimize göz diken içteki ve dıştaki rantiyecileriyle kavga ettim. Çünkü biz gücümüzü güzel İzmir’in temiz kalpli insanlarından alıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda yürüyoruz. İzmir daima kendi kaderini belirleyen, kendi sesini yükselten, çok renk, çok ses, çok nefesle zenginleşen demokrasinin en kuvvetli kalesidir. Bu şehir kendi gücüyle yükselmeye, kendi halkının direnciyle ayakta kalmaya devam edecektir. İlk sözümüz de son sözümüz de son nefesimiz de İzmir… 

"BENİMLE BİRLİKTE YOLA DEVAM ETMEYE VAR MISINIZ?"
Soyer bu mesajların ardından Cumhuriyet Meydanı’ndaki kalabalığa, “Benimle birlikte yola devam etmeye var mısınız?” diye seslendi. Alanda kopan büyük alkışın ardından sözlerine şöyle devam etti: Değerlerimizi koruyup geliştireceğiz, yeni hedeflere ulaşacağız, birlikte emek vermeye hazır mısınız? İzmir’in altyapı devrimlerini kutladığımız bu özel günde meydanı dolduran her birinize teşekkür ediyorum. Daima Cumhuriyet, daima demokrasi, daima İzmir…



İZSU Genel Müdürlüğü’nün açılışını yaptığı projeler (11 Milyar TL)
- 3200 kilometre içme suyu hattı,

- 1400 kilometre kanalizasyon hattı,

- 300 kilometre yağmur suyu ayrıştırma hattı

- 3 yeni atıksu arıtma tesisi (Foça Gerenköy, Mordoğan, Kemalpaşa Ulucak)

- 8 yeni paket atıksu arıtma tesisi (Urla Özbek, Buca Sebze Meyve Hali, Buca Balık Hali,Aliağa Çıtak, Bergama Süleymanlı, Torbalı Karakuyu, Çeşme Toki, Bergama Yukarıbey)

- 3 atıksu arıtma tesisinde kapasite artırımı (Torbalı, Ayrancılar Yazıbaşı, Çiğli Aat 4. Faz 2. İkmal İnşaatı)

- 5 yeni içme suyu arıtma tesisi (Foça Musabey, Bornova Karaçam Göleti, Dikili Çandarlı Göleti, Karaburun Mordoğan Göleti, Bornova Kavaklıdere)

- 11 yeni paket içme suyu arıtma tesisi (Bayındır Gaziler, Bergama Örenli, Dikili Deliktaş-Demirtaş, Dikili Salihler Kıratlı, Bergama Gaylan-Armağanlar, Kemalpaşa Kızılüzüm, Ödemiş Köseler, Seferihisar Beyler, Tire Ortaköy Yemişler, Kınık İlçe Merkezi, Kiraz İlçe Merkezi)

- 1 içme suyu arıtma tesisinde kapasite artırımı (Halkapınar)

Yapımına başlanan projeler (3 milyar TL)
982 milyon liralık yatırımla 3 yeni atık su arıtma tesisinin, 571 milyon liralık yatırımla 2 yenilenebilir enerji projesinin, 466 milyon liralık yatırımla 51 kilometre atık su şebeke hattının, 867 milyon liralık yatırımla 374 kilometre içme suyu hattının yapım çalışmaları devam ediyor.

Yapılacaklar (14 milyar TL)
590 kilometre içme suyu hattı, 233 kilometre atık su hattı, 100 kilometre yağmur suyu ayrıştırma hattı, 97 yeni içme suyu sondaj kuyusu, 6 yeni atık su arıtma tesisi, 3 atık su arıtma tesisinde kapasite artışı ve 40 yeni paket atık su artıma tesisi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Kemalpaşalı
 23 Ocak 2024 Salı 10:16
Sizinle yola devam BÜYÜK BAŞKAN.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir