MENÜ
İzmir 20°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Soyer'in çağrısı sonrası 'üzümün başkenti'nden flaş başvuru!
Yerel Yönetimler
29 Ocak 2021 Cuma 11:46

Soyer'in çağrısı sonrası 'üzümün başkenti'nden flaş başvuru!

Karabağlar’ın üzümü dünyaca ünlü Kavacık Mahallesi’nin kırsal mahalle başvurusu yapmasının ardından ilçe belediyesi karar alma aşamasına geldi. Karabağlar'da Tırazlı Mahallesi de aynı refleksi gösterirken meclis gündeminde kabul edilmesi beklenen talepler Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilecek. Başkan Soyer’in bu konudaki net çağrıları hafızalardaki yerini korurken bu taleplerin Büyükşehir’den de geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Mehmet İŞLER /GERÇEKİZMİR - Türkiye’de merkezi iktidarın 2012 yılında büyükşehir yasasında gittiği değişikliğin 2014 yerel seçimlerinden uygulamaya konulması sonrasında çok sayıda köy mahalleye dönüştü. Süreçte kırsal bölgelerdeki köy statüsü taşıyan yerleşim birimlerinin mahalle olmasının tarım ve hayvancılığa darbe vurduğu öne sürüldü. Gelinen noktada iktidar yetkilileri de hamlenin yanlışlığını kabul eden ifadeler kullandı. Ayrıca yeni bir torba yasayla bu mahalleler için başvuru yapıldığı takdirde kırsal mahalle statüsüne geri dönüş olacağı açıklandı. Tam bu noktada vergi, su gibi gider kalemlerinde bazı avantajların da kırsal mahallelere sunulacağı aktarıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, geçtiğimiz hafta çıktığı kırsal ilçe turunda yeni tarım vizyonu hakkında açıklamalar yaparken ve yeni tesisler açarken ısrarla mahalle muhtarlarına seslendi. “Kırsal mahalle başvurularınızı bir an önce yapın” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, avantajları tek tek vurguladı.

Bu noktada ilk hamle Karabağlar’dan geldi. İlçede bulunan ve üzümü dünyaca ünlü olan Kavacık Mahallesi’nden başvuru geldiği belirtildi. Kavacık Üzümü olarak bilinen, Türk Patent ve Marka Kurumu'nca coğrafi işaret belgesi alan ürünün bölgenin tarımsal kalkınmasına önemli oranda katkı sağlayacağına geçmiş süreçte dikkat çekilmişti. Denizden yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki kırsalda yetişen 'Alphonse Lavallee" türü üzümün sadece Kavacık’ta yetiştiği biliniyor. Kavacık’ın kırsal mahalle başvuru hamlesi bir kez daha önem kazanırken ayrıca Tırazlı için de harekete geçildi.

Mahalleler için başvurular muhtarlar tarafından ilçe belediyesine iletildi. Bu adım sonrasında mahallelerin istedikleri statüye kavuşmaları için talepler meclis gündemine alındı. Şubat ayı meclis toplantısında olası kabul kararı sonrasında önergeler Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilecek. Oradaki mecliste de kabul edildiği takdirde kesin karar halini alacak.

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, “Zaten iki tane bu başvuru yapabilecek iki mahallemiz vardı. Muhtarlarımız istediler, bizlere dilekçelerini verdiler. Biz de kararımızı alacağız. Onlar için bazı avantajları var” dedi.

İlgili maddenin Büyükşehir Belediyesi’nden de onay almasına kesin gözüyle bakılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in açık çağrısı sonrasında diğer ilçelerden de taleplerin gelmesinin beklendiği aktarıldı.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir