GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin beşinci gününde altılı masanın temsilcileri bir araya geldi.
Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde yapılan Millet İttifakı Genel Başkanlar Buluşması’na Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi için İzmir’de bir araya geldi. Buluşmada İYİ Parti'yi temsilen ise Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale katıldı.
Millet İttifakı liderlerini seçim sürecinde ilk kez bir araya getiren oturumda açılış konuşmasını ev sahibi Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptı.
Protokolü selamlarken CHP Lideri Kılıçdaroğlu için "Müstakbel Cumhurbaşkanımız" hitabını kullandı.
"BİR ŞEY DEĞİŞECEK, HER ŞEY DEĞİŞECEK!"
Başkan Soyer konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
Bu salonu dolduran çok değerli konuklarımız, genel başkanlarımız, müstakbel cumhurbaşkanımız... 100 yıl ülkelerin tarihinde çok önemli kilometre taşıdır. 100 yıl önce yine izmirde yangının üzerinden 5,5 ay geçmiş barış görüşmeleri lozanda kesilmiş heyetler geri dönmüş bütün ülke yanmış yıkılmış. 100 yıl sonra yine çok katmanlı krizler ülke haline gelmiş, ekonomik rkizin enkazıyla baş başa... Gençlerin umutsuzluğu olan bir ülke. Kadınların unutulmuşluğu… 11 ilde büyük bir yıkım… 100 yıl önce neden İzmir seçilmiş? Yüzlerce yıl boyunca bir liman kenti olarak birlikte yaşam konusunda büyük bir birikime sahip olması... Farklılıkların refah yaratan zenginlik olarak kullanılması, İzmirliler birlikte yaşamın sihrini bulmuş çok sesli ve renkli yaşam biçimini refaha çevirmiş... Bu yüzden Atatürk İzmir'i seçmiş. Peki neden iktisat politikalarını meclise vermemiş de Türkiye'nin her yerinden 3 bin delegeyi İzmir'e davet etmiş? Biz de tam buradan yola çıktık. Toplumun kılcallarından beslenerek gelecek inşa etmeye karar verdik. 180 kuruldan oluşan çiftçi, sanayi, esnaf, tüccar kuruluşlarıyla 21 ayrı toplantı gerçekleştirdik. 54 ilke 192 karar... Doğa, demokrasi, tarih ve inovasyon başlıkları altında oluşan akademsiyenlerin filtresine tabi tutuldu. 100 yıl öncesinden farklı olarak doğa da paydaş olarak değerlendirildi ve masaya dahil edildi. Bunları yaparken bize ilham veren Atatürk'ün izlediği yol ve kurgu model oldu. Gördük ki ortak akılla inşa edilen bu süreç ortaya güçlü bir içerik çıkardı. Hiçbir sorunun tek başına çözülemeyeceğini gördük. 2 gün sonra yapacağımız oylama ile kararlar ve ilkeler geleceğin Türkiyesi'nin şekillenmesinde önemli rol oynayacak. Yol çıkarken bugünün siyasal ikliminde bugünün sorunlarına çözüm aramak değil geleceğin inşasına katkı vermek için yola çıktık. Sadece köprüleri, yoları değil iyi tasarlanmış geleceği miras bırakmak istedik. Liderin izlediği yol da bundan farklı değil. Toplumsal mütabatala ortaya konulan bir gelecek inşa ediyorsunuz. Tarihi adımlara İzmir'den yaptığımız gönülden bir katkıdır bu. Yüzlerce uzmanın birikimini, işçinin, çiftçinin emeğini koyduk. Artık çok iyi biliyoruz ki; bir şey değişecek her şey değişecek!