Türkiye’de koronavirüs salgınıyla mücadele sürecinde hayati önem taşıyan aşılama mesaisi hız kazanırken, ‘öncelik sıralaması’ da tartışma konusu olmaya devam ediyor. Liste başı grupların aşılama çalışmalarının tamamlanmasının ardından güncellenen yeni programda avukatların da aşıda öncelik kapsamına alındığını duyuruldu. Ancak hak ihlallerine karşı ortaya çıkmış mesleğe ilk adımı hak ihlaline maruz kalarak ve adil olmayan çalışma koşullarıyla yüzleşerek atan stajyer avukatların bu öncelikte kapsam dışı bırakılması tepkilere yol açtı.
YAPILAN YOK SAYMA
İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre virüsün yayılım hızının oldukça yüksek olduğu adliyeler, icra daireleri ve duruşma salonlarında görev alan ve bu nedenle ciddi risk altında kaldıklarına dikkat çeken stajyer avukatlar, “Yargı faaliyetinin yürütülmesinde rol oynayan hakim, savcı, avukat ve hakim-savcı stajyerlerinin aşı programına dahil edilip; onlarla aynı ortamda bulunan stajyer avukatların aşı programına dahil edilmemesi Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Kaldı ki yargı faaliyetinin yürütülmesinde rol alan hakim ve savcı stajyerlerine bile aşı hakkı verilirken avukat stajyerlerine aşı hakkı verilmemesi aslında savunma makamına yapılan bir saygısızlık, yok sayma ve görmezden gelmedir” diyerek tepkisini dile getirdi.
KARAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Her alanda hak ihlaline maruz kalan stajyer avukatların virüsün yayılmasının en kolay olduğu adliyelerde, icra dairelerinde ve duruşmalarda görev aldıkları için ciddi risk altında olduklarına dikkat çeken Stajyer Avukatlar Dayanışması, “Alınan bu eksik kararı kabul etmiyoruz. Araştırmalarımızda, konuşmalarımızda sıkça bahsettiğimiz üzere ve hatta kendi tecrübelerimiz ışığında görüyoruz ki pandemi döneminden en olumsuz şekilde etkilenen yargı mensupları stajyer avukatlardır. Çalışmalarımızda görüleceği üzere, inanılmaz bir emekle çalışmalarına rağmen hiçbir şekilde hak ettiği karşılığı alamayan Stajyer Avukatlar, şimdi de çok ciddi bir sağlık problemi ile karşı karşıya bırakılmaktadır. Stajyer avukat meslektaşlarımız; virüsün yayılmasının en kolay olduğu ortamlarda, adliyelerde, icra dairelerinde, duruşmalarda, avukatların yaptığı tüm işleri yapmaktadırlar. Stajyer avukatlar bu şekilde ciddi bir risk altında çalışmalarına rağmen üstelik çözümü gayet mümkün iken ayrımcılığa uğramakta, aşı için öncelikli gruplardan sayılmamakta ve risk altında çalışmaya zorlanmaktadırlar. Derhal bu eksik karar gözden geçirilmeli ve hak ettiği üzere tüm stajyer avukatlara ve en önemlisi hiçbir sınırlama olmaksızın aşı hakkı tanınmalıdır” açıklamasını yaptı.
EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI
Aşı programına dahil edilmemelerinin ayrımcılığın en somut yansıması olduğunu söyleyen 24 yaşındaki stajyer avukat Elifnur Yamak, çok düşük ücretlerle hukuk bürolarında çalıştırıldıklarını ve icra daireleri başta olmak üzere çeşitli yerlere gönderildiklerini belirtti. Aşı söz konusu olduğunda yine ayrımcılığa maruz kaldıklarını ve bu durumun stajyer avukatlara bakışın bir yansıması olduğunu vurgulayan Yamak, “Stajyer avukatlar olarak hukuk bürolarının, büro dışı olan bütün işlerini yapmakta ve neredeyse bütün günümüzü dışarıda geçirmekteyiz. Avukatların yerine; haciz yapmak, keşif mahalinde bulunmak, mahkeme kalemleri ile görüşmek, savcılığa gidip suç duyurusunda bulunmak ve icra dairelerinde yoğun şekilde koşturmak… Bunlar stajyer avukatların her birinin çalışırken mutlaka yaptığı işlerin sadece bir kısmı. Avukatlardan daha fazla ortama giren, hakimler ve savcılar gibi sadece bir odada oturmayan, birden fazla konumda bulunmak zorunda olan stajyer avukatların aşı programına acilen dahil edilmesi gerekmektedir. Yargı faaliyetinin yürütülmesinde rol oynayan hakim, savcı, avukat ve hakim-savcı stajyerlerinin aşı programına dahil edilip; onlarla hayatın olağan akışı gereği aynı ortamda bulunan stajyer avukatların aşı programına dahil edilmemesi Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Kaldı ki yargı faaliyetinin yürütülmesinde rol alan hakim ve savcı stajyerlerine bile aşı hakkı verilirken avukat stajyerlerine aşı hakkı verilmemesi aslında savunma makamına yapılan bir saygısızlık, yok sayma ve görmezden gelmedir. Stajyer avukatlar olarak sağlığımızı riske atarak çalışmak istemiyoruz. Tek isteğimiz yargı faaliyetini sürdüren diğer meslek kollarına tanınan aşı hakkının bizlere de tanınmasıdır” sözleriyle isyan etti. (Çağla Geniş / İlkses Gazetesi)