MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sualtı kültür mirasına 3 boyutlu bakış
Kültür-Sanat
16 Eylül 2017 Cumartesi 12:08

Sualtı kültür mirasına 3 boyutlu bakış

Antik deniz ticaret yolları üzerinde yer alan Türkiye'nin güney kıyılarında incelemeler yapan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Güzden Varinlioğlu, batıklara ait görselleri üç boyuta taşıyor. Yrd. Doç. Dr. Varinlioğlu, çalışmasının ilk aşamasını 'Sualtındaki Dijital Kültür Mirası' adlı kitapta topladı.

Sualtı kültür mirasını belgelemek ve üç boyutlu hale getirmek amacıyla çalıştıklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Varinlioğlu, kaybolmakta olan deniz tarihinin ve sualtı batıklarının araştırılması, belgelenmesi ve sanal ortama aktarılmasında ilk etabı tamamladıklarını söyledi. Bu araştırmayla arkeolojik ve kültürel tahribatın engelleneceğini düşündüklerini aktaran Yrd. Doç. Dr. Varinlioğlu, "2006 yılından bu yana çok proje yaptık. Türkiye Sualtı Araştırmaları Derneği'yle birlikte çalışmalar gerçekleştirdik. Tarihi alanların fotoğraflanmasını gerçekleştirdik. 360 derece çekimler aldık. İnsanların batıkları, özellikle yasaklı bölgedeki batıkları görme olanağı yok. Sualtındaki kültürel mirasa zarar vermeden detaylı çekimlerini yapıyoruz. Ardından teker teker 3 boyutlu görsellerini çıkartıyoruz. Böylece insanlar, batığın üzerinde dolaşıyormuş, anforayla ilgili bir şey inceleyebiliyormuş gibi yakından bakıp özelliklerini görebilecek" dedi.

Çalışmada fotoğraf çekimlerini Türkiye Sualtı Araştırmaları Derneği'yle birlikte gerçekleştirdiklerini, aynı zamanda 2006 yılında Kaş-Kekova kıyısında dünyanın ilk sualtı yapay arkeoparkını kurdukların aktaran Yrd. Doç. Dr. Varinlioğlu, bu alanda 200'ün üzerinde dalıcının sualtı arkeolojisine yönelik bilgilendirildiğini kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Varinlioğlu, kitabın İngilizce basıldığını, Türkçesini de hazırladıklarına ve boyutlandırma çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. (DHA)
 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir