Yeni yasama yılında adli yargıda reform yapılacak. Vatandaşın devletten alacakları, işçi ya da işverenin devletten tazminat talepleri gibi uyuşmazlıklar, zorunlu arabuluculuk uygulaması benzeri ‘İdari Sulh Mekanizması’yla mahkemesiz çözülecek...
Adalet Bakanlığı, Ekim'deki yeni yasama yılında idari Yargıda Reform için harekete geçti. Vatandaşın devletle, devletin devletle adli-idari uyuşmazlıklarında kısa süre içinde yapılacak yasal düzenleme ile 'İdari Sulh Mekanizması' devreye girecek.
Hürriyet gazetesinden Oya Armutçu'nun haberine göre, vatandaşın devletten alacakları, işçi ya da işverenin devletten tazminat talepleri gibi uyuşmazlıklar, zorunlu arabuluculuk uygulaması benzeri 'İdari Sulh Mekanizması' ile idare bünyesinde kurulacak sulh komisyonlarına gidecek ve
2 MİLYON DAVA VAR
?Sulh mekanizmasına başvuru zorunlu olacak. Bu yola başvurulup tüketilmeden adli ve idari yargıda dava açılamayacak. Bu uygulamayla devletle vatandaşın yıllarca süren davalarda karşılıklı mahkemelik olmasının önlenmesi hedefleniyor. Bu kapsamda yaklaşık 2 milyon dava bulunuyor.
ANLAŞMA BELGESİ İLAM SAYILACAK
Sulh görüşmelerinin olumlu neticelenmesi halinde taraflarca düzenlenecek anlaşma belgesi ilam niteliğinde belge sayılacak ve anlaşılan hususlara ilişkin dava açılamayacak.