MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
TCMB enflasyon tahminini yükseltti!
Ekonomi
9 Mayıs 2024 Perşembe 11:46

TCMB enflasyon tahminini yükseltti!

Merkez Bankası Başkanı Karahan yılın ikinci Enflasyon Raporu sunumunda "Fiyatlama davranışlarını ve enflasyon beklentilerini yakından takip ediyoruz. Kalıcı bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz" dedi. Karahan 2024 yıl sonu enflasyon tahminlerini 2 puan yükselterek yüzde 38'e çektiklerini açıkladı. 2025 ve 2026 tahminlerini ise sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduklarını duyurdu. Karahan bunun yanında enflasyonda zirvenin yüzde 75-76 ile mayıs ayında görüleceğini belirtti.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan yılın ikinci Enflasyon Raporu sunumunu gerçekleştiriyor.

Fiyatlama davranışlarını ve enflasyon beklentilerini yakından takip ettiklerini belirten Karahan "Enflasyon, hedeflerimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar sıkı para politikası duruşumuzu korumakta kararlıyız. Kalıcı bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

"ENFLASYON ÖNGÖRDÜĞÜMÜZ PATİKANIN ÜZERİNDE"

Parasal sıkılaştırmanın iç talebe etkilerini çeşitli göstergeler üzerinden yakından takip ettiklerini belirten Karahan "2024 yılı ikinci yarısında, parasal aktarımın gecikmeli etkisiyle, iç talepte zayıflama olacağını ve bu sayede cari dengedeki iyileşmenin devam edeceğini öngörüyoruz. Enflasyonun ana eğilimi gerilemekle birlikte, yılın ilk Enflasyon Raporu’nda öngördüğümüz patikanın üzerinde seyretmiştir" diye konuştu. Son dönemde hizmetler grubundaki fiyat artışlarının, diğer gruplara kıyasla daha güçlü olduğunu gördüklerini belirtti.

"MENKUL KIYMET TESİS UYGULAMASINI SONLANDIRDIK"

Enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yakınsamasının, dezenflasyon açısından kritik önemde olduğunu vurgulayan Karahan sözlerine şöyle devam etti:

"Ekonomik birimlerin beklentilerindeki ayrışma ve olası oynaklıklara karşı, parasal aktarımın etkinliğini artırmak amacıyla, makroihtiyati politikaları uygulamaya devam ediyoruz. Menkul kıymet tesis uygulamasını 9 Mayıs itibarıyla tamamen sonlandırdık. Likidite gelişmelerini yakından takip ederek, sterilizasyon araçlarını gerektiğinde etkin bir şekilde kullanacağız. Para politikası duruşumuz ve makroihtiyati çerçeve, mevduat faizlerinin Türk lirasına geçişi destekleyecek seviyelerde kalmasını ve tasarrufların artmasını sağlayacaktır."

"TL'YE GÜVEN ARTTI"

Mart toplantısındaki ilave parasal sıkılaştırmanın, yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirasına güvenini artırdığını ve rezervlere olumlu yansıdığını söyleyen TCMB Başkanı Karahan "Swap hariç net rezervlere bugün itibarıyla baktığımızda son iki haftada 18 milyar dolarlık bir ek iyileşme görmekteyiz. Böylece, ilgili dönemde swap hariç net rezervler toplam 34 milyar dolar artmıştır" dedi.

"TAHMİNİ 2 PUAN YÜKSELTTİK"

Karahan TCMB'nin enflasyon beklentilerini ise şöyle açıkladı:

"2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak yüzde 38’e güncelledik. 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduk. Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5’te istikrar kazanmasını hedefliyoruz. Tahmin aralıklarının alt ve üst noktaları da 2024 yılı için yüzde 34 ve 42, 2025 yılı için ise yüzde 7 ve 21’e tekabül etmektedir."

ZİRVE MAYISTA GÖRÜLECEK

Karahan bunun yanında enflasyonda zirvenin yüzde 75-76 ile mayıs ayında görüleceğini belirtti.

TAHMİN NEDEN GÜNCELLENDİ?

Karahan 2024 yılı tahmin güncellemesinin nedenleriyle ilgili ise şunları söyledi:

"Yılın ilk çeyreğindeki makroekonomik gelişmelerin belirleyici olduğunu görüyoruz. Dirençli seyreden talep koşulları nedeniyle yılın ilk yarısında çıktı açığının önceki rapor öngörülerine göre daha yukarıda olacağını tahmin ediyoruz. Sıkı para politikası ve maliye politikasının eşgüdümünün katkısıyla, iç talepteki dengelenme süreci devam edecektir. Bu görünüm altında, çıktı açığı tahmini güncellememiz 2024 yılı enflasyon tahminimizi 0,4 puan artırıcı yönde etkilemiştir. Türk lirası cinsi ithalat fiyatları, gıda enflasyonu ve yönetilen yönlendirilen fiyat varsayımlarımızdan gelen toplam etkiyi -0,2 puan olarak hesaplıyoruz. Son dönemde, enflasyonun ana eğilimi öngörülerimizden daha yüksek gerçekleşmiştir. Sıkı para politikası duruşu ve politika eşgüdümü başlangıç koşullarındaki bu bozulmayı kısmen telafi edecektir. Bu sayede, ana eğilimin yıl sonu enflasyonuna etkisinin 1,8 puan ile sınırlı kalacağını tahmin ediyoruz."

"KUR HEDEFİMİZ YOKTUR"

Karahan toplantının soru-cevap kısmında dolar/TL için bir hedeflerinin olup olmadığının sorulması üzerine "TCMB olarak kur hedefimiz yok. Kur seviyesi serbest piyasada belirleniyor" cevabını verdi.

Karahan bunun yanında rezerv seviyesi için de bir hedefleri olmadığını ifade etti.

SWAP'ların açılıp açılmayacağının sorulması üzerine ise bu konuda düzenlemeyi BDDK'nın yaptığını ancak kırılganlıkları artırmayacak şekilde hareket etmenin faydalı olacağını belirtti.

"ÜCRETLERİN YÜKSEK ENFLASYONDA ERİMESİ SÖZ KONUSU"

Merkez Bankası'nın asgari ücret zammı konusunda tavsiye vermediğini söyleyen Karahan "Tahminlerimizi, tek artış yapılacağı söylendiği için, bu yönde yaptık. Ücretlerin yüksek enflasyonda erimesi söz konusu. Yapmamız gereken fiyat istikrarını sağlamak. Böylece kalıcı refah artışı olacak" diye konuştu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir