MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
TİP İzmir'den kent raporu ve o soruya yanıt: Neden 3.ittifak?
Politika
15 Aralık 2021 Çarşamba 10:44

TİP İzmir'den kent raporu ve o soruya yanıt: Neden 3.ittifak?

TBMM'deki 4 milletvekilinin keskin muhalefetiyle dikkat çeken TİP'in İzmir'deki örgütlenme çalışmaları da tam gaz devam ediyor. İl Başkanı Yılmaz ve Emek Koordinasyon Temsilcisi İpek partinin kentteki çalışmalarını, Cumhurbaşkanı adayı tartışmalarını ve üçüncü ittifak arayışlarını değerlendirdi.

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Türkiye İşçi Partisi 2017 yılında Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP) eski başkanı Erkan Baş öncülüğünde kuruldu.

2018 seçimlerinde HDP listesinden seçilerek TBMM'ye giren Erkan Baş ve Barış Atay 3 ayın ardından HDP’den ayrılarak Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP) katıldı ve mecliste temsil de böylece hayata geçti. Ardından yine HDP’den ayrılan Ahmet Şık ve CHP’den ayrılan Sera Kadıgil TİP’e katılınca TBMM'deki sandalye sayısı 4'e çıktı. 

Keskin muhalefetleriyle adlarından söz ettiren TİP’li milletvekilleri merkez medyaya dahi gündem olmayı başarırken, parti de sosyalist solun alışık olmadığı şekilde bazı seçim anketlerinde de görünür olmaya başladı. 

Öte yandan Türkiye İşçi Partisi Cumhur ve Millet İttifakı’na alternatif bir ittifak tartışmalarının da odağında yer alıyor. HDP, Sol Parti başta olmak üzere diğer sol siyasi hareketler ve demokratik kitle örgütleri ile istişare halinde bulunan TİP ‘Millet İttifakı’nın oylarını bölmeden üçüncü bir yol bulma çabası içinde... 

"TEKRAR EKMELEDDİN İHSANOĞLU VAKASI YAŞANIRSA VAY TÜRKİYE’NİN HALİNE!"
TİP’in İzmir İl Örgütü Başkanı Kenan Yılmaz ve Türkiye İşçi Partisi İzmir Emek Koordinasyon Temsilcisi ve Konak İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk İpek, ‘Neden 3. ittifak?’ sorusuna yanıt verirken, TİP’in İzmir’deki çalışmalarını ve kentlinin kriz ile pandemiden nasıl etkilendiğini de anlattı. 

TİP İzmir İl Örgütü Başkanı Kenan Yılmaz, "Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanlığı adayı hakkında konuşan CHP Milletvekili Özgür Özel Atatürkçü, Cumhuriyetin değerlerine bağlı kalabilecek bir adaydan bahsetti. Ne çıkacağını bilmiyoruz ama o konuda tekrar bir Ekmeleddin İhsanoğlu vakası yaşanırsa vay Türkiye’nin haline! Türkiye İşçi Partisi toplumun ortaklaştığı ve kabul ettiği noktada Millet İttifakı’nın adayını destekleyecektir. Tek doğru bizimdir gibi tekçi bir yaklaşımı böylesine önemli bir siyası kavşakta savunma lüksümüz yok zaten ama bizim de bir yol haritamız var. Eşitlikte, özgürlükte, laiklikte, adalette ve barışta ısrar edenlerin tarafında bir yol yaratmak durumundayız biz" diye konuştu.  

Pandemi ve ardından yükselen kur dalgası ile birlikte gelen ekonomik krizin İzmir’e etkisini nasıl gözlemlediğini anlatıyor Yılmaz, "Pandemi başladığında birçok sektörde çalışan arkadaşlarımızın zor durumlarda kaldığını gördük. Kent Emekçileri Dayanışma Sendikası adında bir de sendikamız var. Pandemide ilk harcananlar sigortasız, yevmiyeli çalışanlar oldu. Bir de tamamen işsiz kaldılar. Balkonda alkışlamanın yeterli sayıldığı on binlerce asgari ücretli, Covid-19’a yakalanmaları meslek hastalığı bile sayılmayan sağlık emekçileri var. Gazeteciler için de bir dayanışma ağımız var" ifadelerini kullandı. 

"İZMİRLİYE BİR DOKUN BİN AH İŞİT"
"İzmirliye gittiğimiz zaman bir dokunuyoruz, bin ah işitiyoruz" diyen Kenan Yılmaz , ’’Pazar esnafından tutun da mahallelerdeki küçük esnafların hali gerçekten çok kötü ve artan ekonomik krizle birlikte ben de mücadelenin içinde olmak istiyorum diyen birçok insan var. Sokakta, mahalle çalışmalarında bunları görebiliyoruz. Siyasetin sadece seçime indirgendiği, 4 senede bir sandığa gidip oy atan insanların siyasal süreçlerin dışına atılmaya çalışıldığı dönemde başta emekçiler, kadınlar ve gençlerin söz sahibi olmalarının Türkiye’de gerçek bir değişim için zorunluluk olduğunu düşünüyoruz. Barınamayan öğrenciler, kredi burs borçlarını ödeyemeyen öğrenciler… Mahalle çalışmaları yaptığımızda fark ediyoruz pazar yerlerinde kalan artık ürünleri toplayan insanların çoğaldığını görüyoruz artık İzmir’de’’ açıklamasını yaptı. 

TİP İZMİR’DE KAÇ İLÇEDE ÖRGÜTLÜ?
TİP’in İzmir’deki örgütlenme çalışmalarını anlatan İl Başkanı Yılmaz kentte toplam 11 ilçede örgütlü olduklarını belirtti. Yılmaz son olarak Karşıyaka ve Kemalpaşa ilçe örgütlerini açtıklarını da sözlerine ekledi. 

SAĞ PARTİLERDEN TİP’E KATILIM VAR!
Yılmaz kentte partiye olan ilgili düzeyini de şu sözlerle anlattı: Bizim son aylarda TİP’e katıl çalışmalarımız var ve bunun daha çok değerlendirildiğini görüyoruz. Bize başvuranların çoğu daha önce hiç bir siyasi partiye üye olmamış emekçi yurttaşlar. Diğer yandan da CHP gibi sosyal demokrat parti olma iddiasında olanlardan gelenler de var. Bir de enteresan olan geçmişte çeşitli sağ partilere üye olmuş işçi ve emekçiler TİP’e katıl çağrısına yanıt veriyorlar ve bize sağ partilerden katılım oluyor bu bariyerin aşılmasında önemli işaretler. Halkın özne olması bizim için çok önemli...Yüzünü sola dönenlerle CHP’nin yaptığı gibi sağa değil biz yüzümüzü sola halkımıza döndük. Çağrımız tüm yurttaşlara gelin halkın seçeneğini birlikte yol alalım... 

TİP İzmir Emek Koordinasyon Temsilcisi ve Konak İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk İpek ise partinin İzmir’deki çalışmaları hakkında bilgi verdi. İpek, "2 ay önce Karşıyaka İlçe Binası’nı açtık orada çok katılım oldu. Karşıyaka ülke çapında emekçilerin çok yaşadığı Kemalpaşa ilçesi ile yarışıyor üye katılımı konusunda’’ dedi.  

‘‘ERKAN BAŞ, BARIŞ ATAY DEDİĞİMİZDE İNSANLARIN GÖZÜNDEKİ PIRILTIYI GÖRÜYORUZ’’
TİP’in sahada, sokakta mahallede ne gibi geri dönüşler aldığını ve en çok hangi konular üzerine çalışmalar yaptığını anlatıyor İpek; ‘’En çok sahaya çıktığımız neden elbette ekonomi ve gelir adaletsizliği, şu anda güncel olarak asgari ücret rakamları için de sokaklara çıkıyoruz. Gündeme bire bir reaksiyon göstermeye çalışıyoruz. İzmir’de partimize insanlar çok ilgi gösteriyorlar. Erkan Baş’ın ve Barış Atay’ın partisi dediğimizde insanların gözünde o pırıltıyı görüyoruz. Sahada ve üye başvuru sayıları olarak bize olan ilgiyi görüyoruz. Çok geziyoruz İzmir’i... Pazarlara gidiyoruz, fabrikalara gidiyoruz, meydanlara gidiyoruz, esnaf geziyoruz ve sürekli insanlarla temas halindeyiz. Ben iş güvenliği uzmanıyım ve dolayısıyla emekçi kesimlerle hep iç içeyim ve herkesin bildiği gibi çok ciddi bir geçim sıkıntısı var. İntihar noktasına gelmiş insanlarla tanışıyoruz yaptığım meslek itibarı ile de. Örgütlü olmasa da bizim üyemiz olmasa da bizimle yürüyen birçok insan var. Basın açıklamamıza vb. şeylere yanıt veren çok sayıda emekçi, vatandaş var’’ diye konuştu. 

"AHMET ŞIK KIRILMA NOKTASI OLDU"
Ufuk İpek kendisinin TİP’e katılma hikayesini ise, ‘’Ahmet Şık’ın TİP’e üye olması benim için bir kırılma noktası oldu. Onun bu mücadeleye girmesinden sonra artık ben de ‘tamam’ dedim’’ sözleriyle anlatıyor. 

"KUTUPLAŞTIRMA İZMİR’DE TUTMUYOR"
İpek, parti çalışmaları sırasında çektiği İzmir fotoğrafını ise şu sözlerle aktardı: Artık İzmir sokaklarında siyasi iklimdeki kutuplaştırıcı söylemler tutmuyor. Biz buna rastlamıyoruz. İnsanlar dinlemeye ve anlatmaya meyilli. Artık herkes aç, ülkenin belki yarısına yakını icra borçlusu ve tabanda bir hareketlenme var... 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir