GERÇEKİZMİR-Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından kamuoyunun merakla beklediği kararları açıkladı. Buna gir Türkiye yeni normale geçerken, açık havada maske kullanma zorunluluğu, HES kodu uygulaması ve okullarda vaka çıkması halinde sınıf kapatılması uygulamaları kaldırıldı. Sağlık Bakanlığı tarafından alınan kararları Gerçekizmir'e yaptığı açıklamayla değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "Bu kararlar hangi bilimsel kanıtlara dayanarak alınıyor, açıklanması lazım... 3-4 ay sonra yeni bir pik sürpriz olmayacaktır" dedi.
Tabip Odası Başkanı Çamlı, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: Öncelikle dün itibariyle yaklaşık 200 kişi öldü ve günlük 60 bin civarında vakamız var. Baktığınız zaman sadece Şubat ayında 7 bin vatandaşımızı önlenebilir bir hastalıktan kaybettik. Son dönemde 110 bine çıkmış vaka sayıları 60 bine inmiş olabilir ama sonuçta hala pandemi devam ediyor. Bunu unutlamayalım. İkincisi şu anda hatırlatma dozunuzu olan insanların toplam nüfustaki oranı yüzde 30'lar düzeyinde. Ve biliyoruz ki Omicron varyantında 2 doz aşının hiçbir etkinliği yok. Hatırlatma dozu olanlarda enfekte olma oranı daha düşük ama buna rağmen hasta olabilmeleri söz konusu. Genellikle vefat edenler olgulara baktığımızda yaşlı, kronik hastalığı olan bizim kırılgan kesim dediğimiz unsurlar. Açık havada maske kaldırılıyor, kapalı ortamda ise havalandırması iyiyse sorun yok deniliyor. Bir kere bu ortamlarda enfeksiyonun geçmeyeceğine dair garantimiz yok.
VEFATLARIN DEVAM ETMESİNE SEBEP OLACAK
Bu enfeksiyon 3 doz olanlarda hafif geçiyor olabilir ama bu kişilerin birlikte yaşadığı ya da temas halinde oldukları yaşlı, immün yetmezliği ve kronik rahatsızlıkları olanlarda bir risk unsuru oluşturacaklar. Yani bu hastalığı onlara bulaştırarak vefatların devam etmesine sebep olabilecekler. Kısacası bir kere burada özellikle kırılgan kesimler için bulaş riski daha yükselecek. Günde 60 bin vaka ve 200'ün üzerinde ölüm varken, hangi bilimsel kanıta dayanarak bu maske kararı alındı? Belki de bizim başından beri en çok itiraz ettiğimiz nokta buydu. Pandemi epidemiyolojik bilimin rehberliğinde yönetilmiyor. Tamamen nereye dayandığı belli olmayan birtakım karar ve görüşler çevresinde idare edilmeye çalışılıyor. Yurt dışında bazı ülkelerde maske kaldırılmış olabilir ama o ülkelerde yüzde 80'lere varan aşılama oranları var. Bir toplumsal bağışıklık elde etmiş durumdalar. Bizim böyle bir bağışıklığımız yoksa. Dolayısıyla bütün bunları Omicron varyantının kalıcı bir bağışıklığı söz konusu değil. Bu varyantı geçirdikten sonra bir daha karşılaşma riskiniz de var.
YENİ BİR PİK SÜRPRİZ OLMAYACAK
Henüz pandemi devam ediyorken, henüz kontrol altına alınmamışken, her gün 60 bin kişi bu hastalığa yakalanırken bu kararın hangi bilimsel veriye ya da kanıta göre alındığının açıklanması gerekir. Bu İngiltere'de böyle yapıldı diyerek uygulanamaz. Bu güzel bir yöntem değildir. Kısacası epidemiyoloji biliminin rehberliğinde birtakım kararlar alınmalıdır. Ama bizim ülkemizde pandemi ta başından beri bilimin rehberliğinde, toplum sağlığı öncelenerek değil başka hesaplar, ekonomik kaygılar gibi gerçekten çok akılalmaz bir takım kararlarla gitti. Yeni bir pik, 3-4 ay sonra yeni bir vaka artışı hiçbirimiz için sürpriz olmayacak.